De Koreaanse keuken heeft nog niet zulke vaste voet aan de Nederlandse grond gekregen als bijvoorbeeld de Thaise, Japanse of Vietnamese keuken. Toch doet het woord kimchi bij de wat avontuurlijke eter waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Hoewel kimchi mateloos populair is in Zuid-Korea, zijn er natuurlijk nog veel meer heerlijke gerechten. Om echt de authentieke smaak te kunnen ervaren, zul je er waarschijnlijk wel voor moeten reizen. Vergeet tijdens je bezoek aan Zuid-Korea dus vooral niet om de volgende acht gerechten te proeven.
Deel het met thuis
Misschien wil je een foto maken van dat bijzondere gerecht en aan de thuisblijvers laten zien hoe heerlijk je hebt gegeten. Omdat er bijna overal wel een openbaar wifinetwerk is, kun je de foto meteen delen via Whatsapp of social media. Schakel dan wel eerst een VPN in voordat je inlogt op het openbare netwerk. Je beschermt zo je telefoon en al je opgeslagen en verstuurde gegevens tegen hackers en andere cybercriminelen.
Kimchi
Kimchi mag natuurlijk in geen enkele lijst van typisch Zuid-Koreaanse gerechten ontbreken. Het gerecht is namelijk al meer dan tweeduizend jaar oud en tot op vandaag razend populair. Eigenlijk zou je Zuid-Korea dus niet mogen verlaten voordat je het een keer hebt gegeten. En dat is niet moeilijk, want dit gerecht wordt bij vrijwel elke maaltijd geserveerd. Het hoofdingrediënt is kool, maar er kunnen ook andere groentesoorten gebruikt worden. De kool of de groenten worden eerst gepekeld. Vervolgens mogen ze op een bedje van knoflook, peper, gember en bosui fermenteren tot ze een zure, pittige smaak krijgen.
Hotteok
Als je in de winter naar Zuid-Korea reist, kom je ze overal op straat tegen: stalletjes waar ze hotteok verkopen. Deze zoete lekkernij kun je nog het best vergelijken met een ronde, goed gevulde pannenkoek. Ze worden gevuld met onder meer honing, bruine suiker, kaneel en fijngehakte pinda’s.
Bibimbap
Dit is een kom met rijst waaraan diverse groenten en vlees worden toegevoegd. Hoe de bibimbap precies wordt klaargemaakt en welke ingrediënten er gebruikt worden, is erg afhankelijk van de regio. In de meeste gevallen zullen er wel ingrediënten als paddenstoelen, rundvlees, sojasaus en een hete peperpasta in voorkomen. De bibimbap wordt gewoonlijk ook afgetopt met een spiegelei.
Naengmyeon
Dit is een noedelgerecht dat koud wordt gegeten. Het is dan ook erg populair tijdens de warme zomermaanden. Meestal worden voor dit gerecht noedels van boekweit, zoete aardappel en gewone aardappel gebruikt. Maar er zijn ook versies waarin pijlstokwortel en kudzu, een tropische klimplant, worden gebruikt om noedels van te maken. Verder worden aan dit gerecht nog rundvlees, komkommer, Koreaanse peer en een hardgekookt ei toegevoegd.
Sundubu-jjigae
Dit stoofgerecht wordt opgediend in een hete aardewerken pot en bestaat uit onder meer zachte tofu, ei, chilipasta en hete bouillon. Het ei wordt boven de pot gebroken, zodat het eerst rauw in de soep valt. Door de hitte van de soep zal het ei licht gekookt worden en zich vermengen met de smaken. Afhankelijk van de regio waar je dit gerecht eet, zullen er ook paddenstoelen, rundvlees of vis en schaaldieren worden toegevoegd. De zachte tofu valt in stukjes uit elkaar, wat een fijne sensatie geeft bij het eten van dit pittige gerecht.
Ganjang gejang
Als je dit gerecht voor de eerste keer eet, zul je waarschijnlijk even aan de smaak moeten wennen. Bij de Zuid-Koreanen heeft ganjang gejang echter al lang een bijzonder plekje in hun hart veroverd. Het gerecht bestaat eigenlijk gewoon uit krab, die gemarineerd werd in sojasaus. Het resultaat is een licht bittere, zilte en scherpe smaak. Bovendien wordt het meestal koud gegeten.
Tteokbotti
Zeker wanneer je Seoul gaat bezoeken, zul je met geen mogelijkheid om deze traktatie heen kunnen. Er is namelijk een hele wijk gewijd aan de bereiding en de verkoop van dit gerecht. Tteokbotti wordt vooral in straatstalletjes verkocht en valt al op door de oranjerode kleur. Het bestaat uit gestoomde rijstplakjes, viscake (oden) en bosui die in een zoetpikante saus worden bereid.
Samgyetang
De Zuid-Koreanen hebben een hele eigen versie van de traditionele kippensoep. Meestal wordt een hele kip gekookt in een pan met bouillon, ginseng, gember, knoflook, bosui en rijst. Het resultaat is een verwarmende en romige soep, die het best op warme dagen gegeten kan worden.
Waarom toch dat stomme ge-Engels? ” Foodguide”? Waarom niet gewoon Nederlands: ‘eetgids’, ‘culinaire gids’, ‘Koreaanse keuken wijzer’ enz
De rest van het artikel is top en ik kan de meeste gerechten aanbevelen 🙂