Songkran festival 2023

Het Songkran festival is het meest populaire festival van Thailand. Het festival zet jaarlijks heel Thailand op zijn kop met een van de grootste watergevechten ter wereld. Toch zit er meer achter het festival dan alleen water op elkaar gooien. Wat het feest precies inhoudt en waarom het gevierd wordt, kun je lezen in deze blog!


Songkran Bangkok-Thailand

Wat is het Songkran festival?

Songkran is de traditionele viering van Oud en Nieuw in Thailand. Sinds 1940 viert Thailand het nieuwjaar op 1 januari, maar hiervoor was dit ‘op’ Songkran.

Het festival wordt gevierd in april waarin het droge seizoen eindigt en het regenseizoen begint. Het markeert dus een nieuwe start van het jaar en het einde van de droogte. Het hele land is dan in een grote feeststemming.

Dit festival is een van de leukste festivals in Azië.

Wanneer is het Songkran festival 2023?

Het Songkran festival wordt jaarlijks gevierd van 13 tot en met 15 april. Dit is ook gelijk de warmste maand in Thailand en het einde van het droge seizoen.

Het Songkran festival wordt jaarlijks gevierd van 13 tot en met 15 april

Officieel duurt het Songkran festival drie dagen, maar in de praktijk duurt het feest vaak de hele week. Songkran is dan ook een officiële feestdag in Thailand waarbij de lokale bevolking vrij is.

Songkran Bangkok-Thailand

Hoe wordt het gevierd?

Songkran wordt ook wel het waterfestival genoemd. Ten eerste, omdat het regenseizoen op het punt staat te beginnen, waardoor er weer gewassen verbouwd kunnen worden. Ten tweede, traditioneel gooide mensen kommen water over elkaar heen om de tegenslagen van het afgelopen jaar weg te spoelen.

Op deze manier kunnen ze fris aan het nieuwe jaar beginnen. Dit werd vroeger in besloten kring gedaan met vrienden en familie.

Een van de grootste watergevechten ter wereld

Tegenwoordig zijn de kommen water vervangen door waterpistolen, emmers en tuinslangen en is het een van de grootste watergevechten ter wereld.

Voor de meeste reizigers zal het Songkran festival uitdraaien op een groot feest met veel muziek, alcohol en watergevechten.

Traditioneel Songkran

Als je toch nog de traditionele manier van Songkran wilt beleven kan dit bij een van de vele tempels in Thailand.

In de tempels wast de lokale bevolking de Boeddha beelden ritueel met water. Als je dus even wilt ontsnappen aan de massale watergevechten, kun je een tempel bezoeken om de traditionele wijze van Songkran te beleven.

TIP ♥ – ook tijdens het festival is het heel belangrijk om de normen en waarden in Thailand te respecteren

Waar is het?

In heel Thailand wordt het Songkran festival gevierd. In elke stad zijn activiteiten en festiviteiten te vinden. Toch zijn er een aantal steden die er tussenuit springen! De steden waar Songkran het grootst gevierd wordt zijn:

Songkran in Bangkok

In Bangkok zijn de grootste feesten te vinden bij Khao San Road en Silom Road. Wanneer je de traditionele kant van het feest een keer mee wilt maken dan is het Phra Pradaeng District de plek waar je naar toe moet.

Khao San Road en Silom Road worden volledig afgesloten voor het verkeer tijdens het Songkran festival voor de feestgangers. Pas op in het verkeer met het Songkran festival, er gebeuren veel meer ongelukken tijdens deze dagen.

Bangkok is een populaire plek om het festival te vieren. Zorg ervoor dat je op tijd je accommodatie reserveert als je het Songkran festival in Bangkok viert!

TIP ♥ – Boek hier je accommodatie voor Bangkok

Songkran in Chiang Mai

Het Songkran festival is ontstaan in de stad Chiang Mai in het noorden van Thailand. Dit is dan ook een van de plekken waar het festival het grootst gevierd wordt. In de buurt van de Thae Pae Gate is een vier kilometer lang waterfestijn te vinden met feestende mensen.

Door heel de stad trekken kleurrijke parades heen met bekende bands en DJ’s. Ook voor Chiang Mai is het handig om je accommodatie van tevoren te reserveren.

TIP ♥ – Boek hier je accommodatie voor Chiang Mai

Songkran in Koh Samui

Een populair eiland om het Songkran festival te vieren is Koh Samui. De grootste feesten vinden plaats bij Chaweng Beach. Ook hier ontstaat een flink watergevecht voor een aantal dagen tussen de locals en reizigers. Dit is voor de reizigers die zich in het feestgedruis willen storten.

De mensen die Songkran op de traditionele wijze willen vieren kunnen beter richting de westkust van het eiland gaan. Hier komen veel minder toeristen en de locals vieren het festival op een iets rustigere manier.

Songkran Thailand

Tips voor het Songkran festival

Om het Songkran festival zo goed mogelijk te beleven hebben we nog een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  • Laat waardevolle spullen achter in je hotel of hostel. Alles wordt gegarandeerd nat!
  • Zorg voor een dry-bag voor de spullen die je wel mee wilt nemen, maar niet nat mogen worden.
  • Neem een handdoek mee!
  • Zorg voor (kleurrijke) kleding die makkelijk zit en snel droogt
  • Draag slippers
  • Zorg voor een zwembril. Het is niet aangenaam om op je oogbal geraakt te worden door een waterpistool.
  • Neem het niet persoonlijk! Het is de bedoeling dat je (bijna) iedereen nat gooit die je tegenkomt op straat. Wees dus niet beledigd als je ineens een emmer water over je heen krijgt!
  • Gooi GEEN water over baby’s, ouderen en monniken!
  • Gooi GEEN water naar verkeersdeelnemers!
  • Gebruik het openbaar vervoer en de benenwagen tijdens het festival. Veel straten zijn afgesloten voor het verkeer.
  • Begroet de locals met: sawadee bee mai’, of beter gezegd: Gelukkig Nieuwjaar!

    Meer lezen over Songkran festival 2023?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven