Vrijwilligerswerk in het buitenland? Mijn 8 tips

Boek hier jouw reis, met lokale experts! Plan mijn reis

Ik heb ze voor je verzameld! Uit eigen ervaring… in Zuid-Amerika… op de Galapagos eilanden 🙂 Ok, stiekem at ik een ijsje, dronk ik een cappuccino, in mijn zomeroutfit, met tropische temperaturen, een stralend zonnetje, strakblauwe lucht, aan zee, met een briesje, voorbij hupsende zeehonden, spelende kinderen over de boulevard, overvliegende pelikanen… Ok, ik dwaal af! 

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Vrijwilligerswerk in het buitenland is niet alleen goed voor je persoonlijke ontwikkeling, je helpt er ook nog eens mensen mee. Het is een van de leukste ervaringen die je kunt opdoen in het buitenland en daarnaast is het heel goed te combineren met reizen. In dit blog geven we je handige tips voor vrijwilligerswerk in het buitenland.
TIP ♥  boek je vliegticket en ga ervoor! Dit is dé manier om zo lang mogelijk op je droombestemming te kunnen verblijven en je onder te mogen dompelen in de cultuur!

1. Kies jouw bucketlist bestemming!

Met vrijwilligerswerk in het buitenland ben je weliswaar aan het werk, maar je hebt ongemerkt ontzettend veel vrije tijd. In deze dagdelen, dagen of misschien zelfs wel weekenden of weken heb je de mogelijkheid om het gebied/land verder te ontdekken. Kies daarom voor een bestemming waar je graag langer wilt verblijven, de cultuur beter wilt leren kennen en voldoende interessante plekken zijn om te bezoeken.

Mijn ultieme bucketlist bestemming in Zuid-Amerika waren de prachtig mooie Galapagos Eilanden! Waar ik dan ook met plezier heb “gewoond”. Waar zou jij nog graag naartoe willen?

Vrijwilligerswerk in het buitenland

2. Blijf dicht bij jezelf

Een van de beste tips die ik je kan geven over vrijwilligerswerk in het buitenland klinkt misschien heel cliché, maar daarom niet minder waar… Probeer zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven in de keuze voor het juiste project, soort vrijwilligerswerk, bestemming etc.

Zoek je de uitdaging?

Ben je een heel avontuurlijk persoon en zoek je graag de grens op? Zoek dan iets wat je uitdaagt of waar je jezelf in wilt ontwikkelen. Het is natuurlijk wel handig dat je een beetje sportief bent als je bijvoorbeeld een project als “voetbalcoach” gaat doen 😉 Jezelf uitdagen als je angst hebt om voor de klas te staan, maar dat toch te gaan proberen, daarmee sla je de welbekende meerdere vliegen in 1 klap.

Let er natuurlijk wel op dat dit misschien niet direct vanaf de eerste dag soepeltjes verloopt, dat was bij mij ook niet het geval… maar stapje voor stapje ging het steeds beter en ook jij zal hierin gaan groeien. Geef het een kans als je kiest voor een uitdaging. Ook zal je hierdoor sneller naar een plek gaan waar niet alles vanzelfsprekend is, de jungle bijvoorbeeld. Of een cultuur die erg verschilt van de Nederlandse.

Speel jij het op safe?

Ben je iemand die liever op safe speelt? Zoek dan vrijwilligerswerk in het buitenland wat in het verlengde ligt van je persoonlijkheid, of misschien wel je studie of huidige baan. Probeer iets te vinden wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt, niet alleen jijzelf maar ook de mensen waar je mee werkt merken dit en dat komt de sfeer ten goede!

Laat je niet gek maken door het enorme aanbod in projecten. De bestemming die je kiest zal waarschijnlijk in het verlengde liggen van de Nederlandse cultuur of een cultuur die niet compleet verschilt met die van ons. Op die manier voel je je waarschijnlijk sneller thuis dan in een geheel onbekende cultuur.

Cocoravallei

Combineer je vrijwilligerswerk in het buitenland met reizen! Zo kun je bijvoorbeeld naar de Cocoravallei 

3. Informeer je omgeving naar jouw kwaliteiten

Indien je zelf niet zo goed weet wat voor vrijwilligerswerk je precies wilt gaan doen, vraag je directe omgeving eens naar wat je sterke eigenschappen zijn of beroepen die mensen bij jou vinden passen. Dat helpt je in de keuze naar het juiste project voor jou!

4. Bekijk hoe je er financieel voor staat

Het soort vrijwilligerswerk wat je kunt gaan doen hangt erg af van je financiële situatie en het budget wat je (ervoor over) hebt.

Klein budget

Met een klein budget zal je sneller kiezen voor vrijwilligerswerk via een online bemiddelingsplatform waar je direct contact hebt met de locatie waar je zult verblijven. Dit kunnen gezinnen zijn of kleine organisaties. Vaak heb je hier geen keuze in het werk wat je wilt doen, daartegenover staat wel dat kost/inwoning voor je geregeld is.

TIP ♥ – Heb je een beperkt budget en zoek je vrijwilligerswerk? Dan zal je zeker iets vinden via de website van WorkAway

Groot budget

Met een ruimer budget heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een grotere organisaties. Deze organisaties bieden vele opties. Zo kunnen ze zelfs een vliegticket voor je boeken, reisverzekering afsluiten, complete informatieboeken aanleveren voor de thuisblijvers en jezelf zodat je goed geïnformeerd op pad gaat. Hier hangt wel een flink prijskaartje aan.

TIP ♥ – Geef je liever wat meer geld uit om zeker te weten dat alles tiptop voor je geregeld is? Check dan de website van Projects Abroad

reizen in Chili

Patagonië is ontzettend mooi, maar wel behoorlijk prijzig!

5. Laat je sponsoren!

Niet iedereen heeft een geldboom in zijn tuin staan en kan een zak met geld op tafel leggen… Het kan zijn dat je nu enkel nog maar kan dromen van vrijwilligerswerk, maar het in de toekomst echt heel graag zou willen doen. Wees dan creatief! Start bijvoorbeeld een crowdfundingsactie om je eigen doel te behalen. Opa’s, oma’s, buren, collega’s, het bedrijf waar je werkt… Iedereen heeft wel iets over voor “een betere wereld”. Ik zou zeggen, wie niet waagt wie niet wint! 😉

TIP ♥ – ik koos voor vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden. Niet gesponsord helaas, maar wel onvergetelijk mooi!

6. Met welke organisatie ga je in zee?

Je kent het wel, je zoekt iets op internet en je krijgt zoveel resultaten dat je door de bomen het bos niet meer ziet!

Een toporganisatie is Projects Abroad. Hier betaal je flink wat geld, maar daadwerkelijke alles is voor je geregeld, vanaf het moment dat je je gaat oriënteren/boeken, op plaats van bestemming bent. Je kunt altijd iemand bereiken en krijgt op je verblijfadres de nodige noodnummers etc. Zelf ben ik met deze organisatie weg geweest en dat is toch wel erg prettig. Je kunt behalve de Galapos eilanden ook naar Peru of Bolivia in Zuid-Amerika, maar ook naar Cost Rica of de Filipijnen Myanmar in Azië.

Kies je voor de budget-variant, kijk dan vooral bij WorkAway. Hier kom je veelal particuliere projecten tegen, zoals bijvoorbeeld hulp in een B&B gerund door een familie. Hier kun je oa. reviews lezen over de diverse projecten, maar ook over vrijwilligers die op de projecten geweest zijn. Het vergt wat extra research, maar als je dat ervoor over hebt en wat avontuurlijk ingesteld bent… Go for it!

Vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden

De klas

7. Boek zelf je tickets!

De beste tip voor vrijwilligerswerk in het buitenland is geld besparen (een hoop!). De beste tip die ik je daar voor kan geven is; boek zelf je tickets! Laat dit niet zomaar bij je vrijwilligersorganisatie doen, hierdoor ben je vaak een heel stuk duurder uit en is wat mij betreft echt weggegooid geld. Je kunt je vluchtgegevens altijd doorgeven aan de organisatie zodat ze een transfer voor je kunnen regelen bijvoorbeeld.

TIP ♥ – de goedkoopste tickets boek je via CheapTickets

8.… Geniet!

Wellicht een overbodige tip, maar genieten en herinneringen maken is toch het allermooiste wat er is! 🙂 Ondanks dat er gewerkt moet worden, is er zoveel moois te zien en te doen. De lokale bevolking, de natuur, eten uit een andere keuken. Dompel jezelf helemaal onder en probeer Nederland even te vergeten… Niet voor altijd, maar gewoon even… En geniet met volle teugen!

Vrijwilligerswerk in het Buitenland

Heerlijk toch?!

    Meer lezen over Vrijwilligerswerk in het buitenland? Mijn 8 tips?

Over de auteur

1 gedachte over “Vrijwilligerswerk in het buitenland? Mijn 8 tips”

  1. Hoi, ik zou graag een tijdje bij een gezin verblijven in amerika (salt lake city of new york). Ik vraag me nu alleen af hoe dat zit met een visum als je via workaway zoiets gaat doen. In de gezinnen die ik zag moet je soms koken en oppassen in ruil voor een slaapplek en eten. Het is wel werk maar ook net weer niet.. ik vraag me af of je dit gewoon met een ESTA kan doen of dat je een ander visum moet regelen want ik wil ook maar 2,5 maand. Ik hoop dat jij mij hierbij kan helpen want ik kan er echt amper iets over vinden. Groetjes Lisa

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven