Vrijwel iedereen die een rondreis maakt door Nieuw-Zeeland heeft hetzelfde doel. Genieten van de overweldigende en prachtige natuur. Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland staat vooral bekend als ‘het groene eiland’. Hier vind je de machtige Kauri-bomen.
De Kauri-bomen behoren tot de grootste bomen ter wereld. Helaas is de populatie Kauri-bomen de afgelopen jaren erg geslonken, omdat zowel Europeanen als Maori veel bomen hebben gekapt om uiteindelijk meubels van te maken. Op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland vind je gelukkig nog een aantal prachtige exemplaren.
Kauri-bomen in het Waipoua Forest
De oudste Kauri-bomen van Nieuw-Zeeland kun je bekijken in Waipoua Forest. Vanaf Auckland rijd je ruim 200 kilometer naar het noorden voordat je het bos bereikt. Het is een aardige rit, maar het is de moeite meer dan waard!
TIP ♥ – als je op zoek bent naar een pareltje van een camping in de buurt, kunnen wij ‘Waipoua Forest Camp & Retreat’ aanraden. Een kleinschalige campground aan een rivier, waar je ontzettend mooi kunt wandelen.
Kiwi’s spotten
Mocht je ook het spotten van een kiwi – in het wild – op je bucketlist hebben staan, kun je deze met veel geluk ook afvinken na een bezoek aan deze camping. In het bos grenzend aan de campground leeft namelijk een kiwi-koppel! Helaas worden ze niet heel vaak gespot, maar je kunt ze in ieder geval horen vanuit je camper of tent. Als het eenmaal donker is kun je naar ze op zoek gaan, en met heel veel geluk laten ze zich zien.
Lord of the Forest
Uitgerust en wel rijd je de volgende dag 10 kilometer verder, waar de meest machtige bomen je tegemoet komen. Onderweg zie je er al een aantal, maar als je naar Waipoua Forest gaat kom je voor het echte werk. Tane Mahuta is de naam van de zogeheten ‘Lord of the Forest’. Hij heeft deze naam gekregen omdat het de grootste levende Kauri-boom is in Nieuw-Zeeland.
Een aantal feiten op een rij:
- Tane Mahuta is de grootste levende Kauri-boom in Nieuw-Zeeland;
- Geschat wordt dat Tane Mahuta ongeveer 2000 jaar oud is;
- De hoogte van de stam is 17.7 meter;
- De totale hoogte van de boom is 51.5 meter;
- De omtrek van de stam is 13.8 meter;
- Het volume van de stam is 244.5 m³.
Tane Mahuta is zo ontzettend groot, dat het nauwelijks te bevatten is wanneer je ervoor staat. Het is zeker de moeite waard om het met eigen ogen te bekijken.
The Four Sisters
Een paar kilometer verderop bij Tane Mahuta, kun je Waipoua Forest in gaan om een aantal andere grootheden te bekijken. Een wandeling van 15 minuten brengt je naar ‘The Four Sisters’. Tane Mahuta mag dan de grootste levende Kauri-boom zijn in Nieuw-Zeeland, ‘The Four Sisters’ doen hier zeker niet aan onder. Het zijn vier grote Kauri-bomen die heel dicht bij elkaar groeien.
Father of the Forest
Nog een stukje verderop vind je Te Matua Ngahere, ‘Father of the Forest’. Deze is iets kleiner dan Tane Mahuta, maar nog steeds erg indrukwekkend.
De wandeling die je uiteindelijk bij deze boom brengt is ook zeker de moeite waard. Onderweg vind je overal prachtige Kauri-bomen, die een stuk kleiner zijn maar nog steeds erg mooi.
Kauri dieback disease
Helaas kennen de machtige Kauri-bomen ook een andere kant. Er heerst momenteel een ziekte in de bossen van Nieuw-Zeeland, die ervoor kan zorgen dat zelfs Tane Mahuta binnenkort geïnfecteerd raakt. ‘Kauri dieback disease’ zoals de ziekte wordt genoemd, wordt vooral verspreid door vervuilde aarde die veelal door wandelaars wordt meegedragen.
Ook wilde dieren, zoals zwijnen, kunnen de ziekte verspreiden. De wortels van de Kauri-boom liggen zo dicht onder het oppervlak, dat ze heel gemakkelijk geïnfecteerd raken.
Geen geneesmiddel
Helaas is er geen middel om de ziekte te genezen. De Nieuw-Zeelandse bevolking probeert er op een andere manier alles aan te doen om de ziekte een halt toe te roepen. Naast het feit dat de bomen indrukwekkend zijn, hebben ze voor de Maori ook een andere betekenis. Ze zien de kolossale bomen als een levende, heilige voorouder. Het verliezen van deze bomen kan zelfs gelijk staan aan het verliezen van een familielid. Ze hebben ook niet voor niks een beschermde status.
Afgesloten wandelroutes
Inmiddels zijn er helaas al vele stukken bos geïnfecteerd geraakt. Een aantal prachtige wandelroutes in Waipoua Forest zijn hierdoor gesloten voor toeristen. Om op de andere wandelroutes te mogen lopen, dien je je aan bepaalde regels te houden. De meest belangrijke regel is dat je op het aangelegde pad moet blijven. Dit pad is aangelegd zodat je met je wandelschoenen niet direct contact maakt met de aarde.
Schoonmaken
Naast het feit dat je op de wandelpaden moet blijven, is het belangrijk je wandelschoenen goed schoon te maken voor je een park met Kauri-bomen in gaat. Hier kun je je thuis op voorbereiden, echter hebben ze bij de parken ook een schoonmaakstation voordat je naar binnen gaat.
Allereerst borstel je je schoenen schoon, vervolgens check je of er geen modder meer onder zit en daarna spoel je ze af met een speciaal schoonmaakmiddel. Uiteindelijk is het dus belangrijk dat je op het pad blijft.
Grijp je kans!
In Nieuw-Zeeland denken ze dat het beter is de wandelroutes volledig af te sluiten voor toeristen. Op deze manier krijgen de bomen rust en raken ze minder snel aangetast met het virus. Mocht je dus binnenkort in Nieuw-Zeeland zijn, heb je nu nog de kans deze machtige bomen te bekijken. Want geloof ons, het is zeker de moeite waard!
Ontzettend imposante bomen en overweldigende natuur! Benieuwd of de natuur zich hersteld heeft en de infectie heeft afgeweerd! Zijn jullie trouwens bekend met het Kauri 2000 Trust? Een initiatief dat rond het millenium is opgezet om kauri bomen te planten in de Coromandel. Toen ik in Nieuw Zeeland was, 2003-2004, heb ik een boom laten planten. Erg benieuwd hoe groot die nu is na 20 jaren!
Nog steeds kan iedereen een boom laten planten. Meer info op hun website: https://kauri2000.co.nz/
Dank voor je reactie Petra. Prachtige bomen zijn het..