Er is de laatste tijd een flinke discussie gaande over malaria en het gebruik van malariatabletten. Wat is malaria precies? Hoe ziek wordt je er van? Hoe voorkom ik het? Moet ik wel of geen pillen meenemen? Je ziet, er zijn nogal wat vragen omtrent malaria. Begrijpelijk, want het is best een verwarrend onderwerp. Op blogs, Facebook en nieuwswebsites lees je een hoop dingen. Maar wat is nu waar?
Vandaag zetten we de feiten van deze infectie, en het gebruik van malariatabletten op een rijtje.
Wat is malaria precies?
Voordat we een hele hoop vertellen over het onderwerp is het handig om te weten wat het precies is. Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet. Deze wordt overgebracht door muggen. Er is dus eigenlijk geen malariamug, maar een malariaparasiet. Deze parasiet breekt de rode bloedcellen in ons lichaam af. Deze bloedcellen zijn voor ons essentieel om te overleven.
Deze bloedcellen transporteren namelijk het zuurstof van de longen naar andere delen van ons lichaam. Doen ze dat niet dan kunnen er levensbedreigende problemen optreden. In tegenstelling tot veel locals in Azië, zijn ‘wij westerlingen’ niet immuun voor malaria.
Waar in Azië komt het voor?
Het komt in veel gebieden voor. Met name in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Overigens is het niet zo dat het in het hele land voor komt. Overheidsinstellingen zijn vaak wat ijverig met inkleuren van kaartjes. In grote steden komt het bijvoorbeeld nauwelijks voor. Malaria komt met name voor in de minder bezochte regio’s van Azië.
Bron: VaccinatiesOpReis.nl
Symptomen van malaria
Malaria heeft een incubatietijd van 10 dagen tot 6 weken, afhankelijk van de parasiet die je bij je draagt. In het begin lijken de symptomen van malaria erg op die van de griep alleen dan ernstiger. Als je malaria hebt ben je echt goed ziek Het voelt alsof je hoge koorts hebt. Koude rillingen, zweten, hoofdpijn, spierpijn zijn veel voorkomende symptomen. De symptomen op een rijtje;
- Hoge koorts;
- Veel zweten;
- Koude rillingen;
- Hoofdpijn;
- Hevige spierpijn;
- Vermoeidheid;
- Diarree;
- Misselijkheid en overgeven.
Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot bewustzijnsverlies of coma.
Wel of geen tabletten?
Dat is de vraag die veel voorbij komt. De één vindt van wel, de ander vindt van niet. Laten we voorop stellen dat het voorkomen altijd beter is dan genezen. Maar betekent dat dat je malariatabletten moet slikken?
Eigenlijk is dat je antwoord al. Voorheen werd er geadviseerd om preventief malariatabletten te slikken. Dat waren in de meeste gevallen malarone of lariam tabletten. Deze moest je elke dag slikken. In het buitenland was het al langer zo dat je alleen malariatabletten hoefde te nemen als je symptomen vertoont van malaria. Daar is de Nederlandse overheid dus ook op over gegaan.
Dat betekent dat je wel tabletten mee moet nemen, maar dat je ze pas hoeft te slikken wanneer je symptomen vertoont. Als je symptomen vertoont dien je gelijk naar een dokter of ziekenhuis te gaan.
Bijwerkingen van tabletten
Een van de belangrijkste redenen voor reizigers om de malariatabletten te laten voor wat het is, zijn de vele bijwerkingen. Ook wij zijn geen fan van de tabletten vanwege de vele bijwerkingen. Hieronder de bijwerkingen van malarone en lariam.
Bijwerkingen van malarone:
- Maagdarmklachten (maagzuur, buikpijn en diarree)
- Hoofdpijn
- Verminderde eetlust, misselijkheid en braken
- Slapeloosheid en duizeligheid
- Psychische klachten (met name abnormale dromen)
Bijwerkingen van lariam:
- Slaapstoornissen (met name abnormale dromen)
- Angst en neerslachtigheid
- Maagdarmklachten (maagzuur, buikpijn en diarree
- Duizeligheid en hoofdpijn
- Zenuw- en spieraandoeningen (mensen met epilepsie mogen dit medicijn niet gebruiken)
- Verwardheid
- Hallucinaties
- Grieperig gevoel
Hoe voorkom je malaria infectie
Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig zijn er naast tabletten nog een aantal dingen die je kunt doen om infectie te voorkomen. Je moet zien te voorkomen dat je gestoken wordt. En dat is lastiger dan het klinkt. Een aantal tips:
- Gebruik een klamboe. Deze zitten vaak standaard bij accommodatie in risico gebieden, maar we raden aan om er zelf ook een mee te nemen;
- Gebruik antimuggenspray zoals DEET. Ook dit is niet heel goed voor je, maar beter dan malaria;
- Probeer ’s avonds lange kleding te dragen die je benen, enkels en armen bedekken. Muggen zijn vooral ’s avonds actief (en ’s morgens vroeg);
- Zet de airco of fan aan als je die hebt. Muggen houden niet van kou en kunnen lastiger landen door de wind van de fan;