Wat je moet weten voor je vertrekt naar Vietnam

Reizen in Vietnam.. wie wil dat nou niet! Naast Thailand is Vietnam één van de populairste landen in Zuidoost Azië. En dat is begrijpelijk. Vietnam heeft een goddelijke kustlijn, adembenemende nationale parken, groene bergen, booming steden met misschien wel ’s werelds beste keuken en een schitterde cultuur. Alles wat je zoekt; Vietnam has it! De mensen zijn energiek, vriendelijk en open. Tel daar de schitterende highlights bij op en je hebt een land wat een onvergetelijke indruk achter laat!

Maar wat moet je allemaal weten als je gaat reizen naar Vietnam? Wij zeggen altijd; plan zo min mogelijk! Maar toch zijn er wel een aantal dingen waarover je informatie kan inzamelen voordat je vertrekt. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje!

TIP ♥ – Brommer rijden in Vietnam is een avontuur! Koop of huur er een en ga het avontuur aan 🙂

Dalat

Visum Vietnam

Alle Nederlanders hebben een visum nodig om Vietnam te bezoeken. De meeste kiezen voor een toeristenvisum.  Als je langer dan 30 dagen blijft kan je er voor kiezen om je visum zelf te regelen bij de ambassade in Den Haag. Er zijn echter ook genoeg online visumbureaus die het snel en gemakkelijk voor je regelen. 

Er zijn verschillende mogelijkheden om een visum aan te vragen voor Vietnam. Deze zijn als volgt.

Highlights

Aan highglights geen gebrek in Vietnam! Het zijn er zo veel dat je onmogelijk alles kan zien in een paar weken. Tenzij je heel snel reist natuurlijk.. maar dat raden we niet aan 🙂 Voor een handig overzicht van alle highlights kan je hier kijken.

Halong Bay

Onmisbaar op elke reis naar Vietnam. Dit wereldwonder is een spectaculair kunststukje van moeder natuur en werkelijk oogverblindend mooi! Wij zijn er in 2009 en 2015 geweest en zelfs de tweede keer keken we onze ogen uit. Halong Bay is dan ook het bezoeken waard.

Hanoi

Bangkok mag dan de hoofdstad van Azië genoemd worden, wij zijn van mening dat Hanoi niet onder doet. Sterker nog.. als we mogen kiezen, kiezen we liever voor Hanoi dan voor Bangkok! Het is alleen jammer dat de vliegtickets naar Hanoi duurder zijn 😉 Hanoi kenmerkt zich door een pittoresk oud centrum met gezellige cafe’s en restaurants!

Halong Bay
Ties geniet van het uitzicht

Mai Chau

Sapa mag dan gezien worden als hét punt om indrukwekkende rijstvelden, watervallen en valleien  te zien, Mai Chau mag er ook zijn. Het kan wat druk zijn in het weekend omdat het op slechts 125 kilometer van Hanoi ligt maar het is zeker het bezoeken waard!

Kosten

Voor niets gaat de zon op (behalve in Indonesië, maar dat is een ander verhaal). Vietnam is niet heel erg duur maar je moet wel rekenen op wat onvoorziene kosten. Wij raden sowieso altijd aan om je budget iets ruimer te rekenen dan je originele budget aangezien je altijd meer kwijt bent dan dat je in gedachte had (het blijft tenslotte Azië, en daar rekenen ze voor toeristen altijd net iets meer dan voor locals 😉 ).

TIP € – Reken op zo’n €20 tot €30 per dag per persoon in Vietnam

Ben Tre

Vervoer

Tenzij je de hele vakantie (of reis) op één plek blijft hangen zal je het één en ander moeten uitgeven aan vervoer. En met vervoer heb je het in Vietnam meestal over de bus, trein of minivan.

Bus

Als je met de bus reist heb je eigenlijk twee opties. De lokale bus of de tourbussen die de meeste toeristen nemen. De lokale bussen kan je makkelijk gebruiken in de grotere steden als je geen fietstaxi wil nemen. Een busritje door de stad kost vaak nog geen Euro maar vergt wel wat uitzoek werk.

Een tourbus is vaak ‘duurder’ dan een local bus maar dit scheelt je vaak ook veel zoeken en de bussen zijn vaak van betere kwaliteit. Wat op zich wel handig is als je soms meer dan 10 uur in de bus zit. Je kan in Vietnam een Open Busticket kopen. Prijzen vallen reuze mee. Zo betaal je voor een ticket van Hanoi naar Ho Chi Minh zo’n $25 tot $30 dollar. Duur? Valt mee. het is bijna 1.700 kilometer en je doet er 2 tot 4 dagen over :). Daarover vind je hier meer informatie.

Trein

De trein is super handig. Er ligt een spoor van Noord naar Zuid (of andersom 🙂 ) waar je gebruik van kan maken. De treinen rijden niet heel hard maar ze komen altijd aan, soms wat later dan gepland… Daarnaast is het vaak wat goedkoper dan de bus. Net als in Nederland heb je in Vietnam meerdere klassen. Van hard seat, soft seat, hard bed en zacht bed, airco en geen airco. Met de trein kom je op bijna alle grote en bekende plekken in Vietnam, wat het een effectief en relatief goedkoop vervoersmiddel maakt.

Voor een ritje van Hanoi naar Hue betaal je zo’n 492.000 Dong, dat is ongeveer €20. Hieronder de prijzen (x1.000) (aangegeven in Vietnamese Dong. 1.000 Dong is ongeveer €0,04).

Treinprijzen

Minivan

Een minivan is een andere optie qua vervoer. Dit is meestal de duurste optie die je kan nemen. Vaak worden de minivans ingezet op kleinere afstanden. Afstanden die te kort zijn voor de tourbus of trein maar te ver voor een fietstaxi of brommer. Dan moet je denken aan een tempel die je kan bezoeken of het vervoer tussen nabij gelegen steden. Deze optie is vooral populair als je met grotere groepen reist. Prijzen kunnen heel erg variëren omdat het meestal prive geregeld is.

Slapen

Tijdens het reizen in Vietnam zal je het meeste geld uitgeven aan het overnachten. Dit kan op allerlei manieren. Je kan er voor kiezen om in een duur resort te overnachten (als je budget dit toelaat) of in low-budget accommodatie. Wij slapen altijd in hostels wat je meestal kan scharen onder low-budget. Daar hebben we twee redenen voor. 1; Meestal kom je hier veel andere reizigers tegen (in elke leeftijdsklasse!) en 2; Je bent het grootste deel van de dag buiten dus waarom zou je een hotelkamer boeken van €250 per nacht?

Het ligt er aan wat je standaard is qua overnachten maar als je low budget reist kan je al voor €5 of minder overnachten. Hier hoef je uiteraard geen luxe te verwachten. Slaap je liever iets luxer maar wil je geen honderden euro’s uitgeven? Dan kan je ook voor €20 tot €40 overnachten in goede accommodatie. Alles boven de €50 is behoorlijk luxe (vinden wij dan 🙂 ).

TIP ♥ – Van te voren reserveren is vaak niet nodig. Alleen als je per se in een hotel wil slapen kan je reserveren.

Dagbudget

Alles bij elkaar kan je het zo gek maken als je zelf wil.. Maar het is natuurlijk wel handig om te weten hoeveel je ongeveer nodig hebt tijdens het reizen in Vietnam. Daarom hebben we een klein overzicht gemaakt gebaseerd op onze eigen ervaringen in Vietnam (in 2009 en 2015).

Dagbusgetr Vietnam

Vliegtickets

Je hoeft maar te Googlen op vliegtickets Vietnam en binnen een paar seconden vindt je oneindig veel mogelijkheden om een ticket te boeken. Maar waar vind je nu het beste of goedkoopste ticket? Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten tijdens het boeken van je ticket. Zo is het verschil tussen hoog- en laagseizoen (Juli – Augustus is hoogseizoen) of tussen in het weekend en door de weeks vliegen bijzonder groot. De beste manier om vliegtickets naar Vietnam te boeken is om naar verschillende vergelijkingssites te gaan. Websites als CheapTickets of Skyscanner bieden vaak een duidelijk overzicht van de beste ticketdeals. Daarnaast kan je natuurlijk direct bij de luchtvaartmaatschappij boeken, dit kan soms wat euro’s schelen.

Wat ook een goede optie is, is Matrix Airfare. Hier kan je alle tickets vergelijken op een overzichtelijke manier. Je kan hier geen tickets boeken (wat betekend dat Matrix Airfare je niet naar een bepaalde aanbieder probeert te lokken). Je kan dan het vluchtnummer opschrijven en bij bij CheapTickets of Skyscanner boeken.

TIP ♥ – Als je goed zoekt en niet in het hoogseizoen vliegt vind je tickets voor €450.

Mui Ne

Beste reistijd

De voorbereiding van je reis vinden wij bijna net zo leuk als het reizen zelf. Het boeken van je ticket (en het gevoel hebben dat je dan ECHT weg gaat!:) ), het bekijken van highlights, je tas inpakken. Maar wellicht zijn wij wel wat overenthousiast als het op reizen aan komt. Er zijn een aantal dingen je moet weten voordat je weg gaat. Denk bijvoorbeeld aan je visum (waarover je hier meer kan lezen) of bijvoorbeeld de inentingen die je moet halen.

Wat echter één van de belangrijkste dingen is tijdens het reizen is het weer. Het weer heeft namelijk een grote invloed op je reis. Nu is het negen van de tien keer mooi weer in Vietnam maar een beetje inzicht kan geen kwaad. Check dus van te voren de beste reistijd van Vietnam.

Het weer in Vietnam

Vietnam kent een tropisch klimaat waardoor het gedurende het gehele jaar een aangenaam klimaat kent. Toch zijn er periodes waarbinnen extra veel regen valt of wanneer het juist extreem droog is. Hieronder een overzicht van de beste reistijd Vietnam.

Net als in ieder ander land kent ook Vietnam de regen periodes, ook wel de moesson perioden. In deze periode valt er vaker regen dan in de rest van het jaar. Door de lengte van het land verschillen deze perioden helaas van regio tot regio. Daarom zullen we onderscheid maken tussen Noord Vietnam en Zuid Vietnam.

reistijd Vietnam

VietDamn..

Twijfel je nog of je wel of niet naar Vietnam moet gaan? Het is een grote stap natuurlijk. Zeker als je voor de eerste keer naar Azië reist. Wij zijn misschien wat bevooroordeeld over Vietnam (op een goede manier 🙂 ) maar wij vinden Vietnam een absolute aanrader. Het land heeft echt alles waar je naar op zoek bent in een reis naar Azië. Het heeft mooie stranden, schitterende natuur, indrukwekkende tempels, super gave steden en vriendelijke inwoners!

Nog niet overtuigd? Check dan eens een klein overzichtje van onze reisfoto’s uit Vietnam 😉

    Meer lezen over Wat je moet weten voor je vertrekt naar Vietnam?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven