Digital Nomad.. de laatste jaren lijkt het alsof iedereen het is, of wil worden. Google ‘Digital Nomad’ en binnen een seconde heb je 1.000 blogs over hoe geweldig de levensstijl is. Ook ik zou me kunnen scharen onder een Digital Nomad aangezien ik (wij) mijn geld verdien met reiswebsites en reizen, maar ik noem me bewust niet zo. En is het wel zo rooskleurig als al die blogs je doen geloven? In deze blog deel ik graag de misverstanden over het leven als Digtal Nomad blogger!
Wat is een Digital Nomad?
De kans is klein dat je niet weet wat een Digital Nomad is, maar voor de mensen die écht geen idee hebben, hier een kleine uitleg. Een Digital Nomad is geen beroep. Je kan niet afstuderen als Digital Nomad. Het is meer een verzamelnaam voor alle mensen die leven van een ‘digitaal’ beroep. Denk aan tekstschrijvers, bloggers, website bouwers, vloggers etc.
Het draait er eigenlijk om dat je overal ter wereld je werk kunt doen. Zo lang je maar internet hebt. En dat is af en toe nog wel een uitdaging!
Zijn jullie Digital Nomad?
Nee. Althans, we zouden ons zo kunnen noemen, maar we doen het niet. De laatste tijd is er nogal een hype rondom deze levensstijl. Iedereen die 3 verhaaltjes heeft geschreven over reizen in Thailand en claimt 1.000 unieke bezoekers te hebben noemt zich tegenwoordig Digital Nomad. En zo werkt het niet 🙂
Wij schrijven hier over het leven als blogger! We hebben het niet over websitebouwers, vertalers, Instrgrammers etc.
1. De inkomsten
Het klinkt zo mooi. Lekker relaxen op een strandje in Bali, mooie foto’s maken en er een blog over schrijven. En geloof ons, dat is het ook. Maar in de praktijk werkt het natuurlijk niet zo. Het geld komt niet zo maar aanwaaien. Als dat zo had geweest hadden we allemaal blogger geworden 🙂
$1.000 per maand
Maar wat verdient het dan? Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Digital Nomad zo’n $1.000 per maand verdiend. En dat verdien je natuurlijk niet gelijk op de eerste dag. Daar gaan jaren van bloggen aan vooraf. Daarnaast is het een prima inkomen als je in Thailand of Vietnam zit, maar het wordt lastiger als je terug gaat naar Nederland of in bijvoorbeeld Nieuw Zeeland wil werken.
Een vetpot is het dus zeker niet, maar je kan er van leven. En er zijn er genoeg die het doen. Nogmaals, er zullen websitebouwers zijn die meer verdienen, er zullen ook bloggers zijn die meer verdienen, maar er zullen er ook een hoop zijn die de $1.000 per maand niet halen.
TIP ♥ – het heeft bij ons 4 jaar geduurd om een ‘stabiel’ inkomen te genereren uit onze websites.
2. Lekker op vakantie
Als ik mensen vertel wat ik doe hoor ik altijd: ‘relaxed, beetje op vakantie en verhaaltjes schrijven‘. Zo gaat het natuurlijk niet. Er komt veel meer bij kijken dan de meeste mensen denken. Het is niet zo dat we een verhaaltje schrijven, achterover leunen en wachten op onze inkomsten. Een aantal misverstanden;
Het gevecht tegen WiFi
Het klinkt natuurlijk wel mooi. Reizend je geld verdienen. En wij mogen ook absoluut niet klagen met het werk dat we doen, maar het is meer werk dan je denkt. Werken aan het strand? Lastiger dan je denkt. Vaak is de WiFi dramatisch, zand is niet echt goed voor je laptop en teksten schrijven gaat niet zo snel als thuis.
Camera’s gereed
Als wij op reis gaan nemen we (qua electronica) het volgende mee; een laptop, smartphone(s), GoPro, portable WiFi, drone en een spiegelreflex camera. Het draait namelijk niet alleen om bloggen, maar ook om foto’s maken. Dat betekent dat je alles opgeladen moet hebben en alles mee moet nemen. Dat is altijd een hele volksverhuizing 🙂
Tegenslagen
Pas als je veel onderweg bent realiseer je je wat een fijn land Nederland is. We hebben goed internet, prima infrastructuur en goede ziekenhuizen. In Azië, of Midden- en Zuid-Amerika is dat anders. Bussen zijn vaak ellendig langzaam, niet iedereen spreekt Engels, stroom is soms niet zo vanzelfsprekend (niet handig met een laptop) en soms verlang je naar een lekker glas melk en een boterham met pindakaas.
Op reis naar de Ciudad Perdida in Colombia voor www.reis-expert.nl/zuid-amerika/
3. Verhaaltjes schrijven
Bloggen, of websites beheren, is meer dan verhaaltjes schrijven over hoe leuk het was op Palawan. Maar het is wel een begin! Wij begonnen ook met bijhouden onze avonturen op waarbenjij.nu. Dat was leuk voor familie en vrienden, maar ook het opzetje van Azië-Expert. We raden dus iedereen aan om te beginnen met reisverhalen bijhouden 🙂
Wij besloten later onze eigen website op te zetten en daar onze verhalen te delen. Azië-Expert was geboren. Maar dat duurder wel langer dan de meeste denken. In 2009 vertrokken we voor het eerst naar Azië, in 2012 kwam Azië-Expert online en in 2015 zegden we onze baan op. Een proces van 6 jaar dus!
Goede content schrijven
Toch is reiservaringen delen met familie waarschijnlijk niet genoeg om je rekeningen te kunnen betalen. De kans dat jij met je reisverhaal over Halong Bay op nummer 1 komt in Google is klein. Alleen al omdat wij er al staan 😉 Een goede tekst schrijven is namelijk veel meer werk. Goede SEO content is ontzettend belangrijk en daar gaat nu eenmaal meer werk in zitten.
Wij hebben bijvoorbeeld 1.600 pagina’s (and still counting) online staan. En hier geldt wel de de bekende 80/20 regel, aangezien je niet met al je pagina’s in de Top3 van Google komt. Maar het schrijven van 1.600 pagina’s is een hoop werk en valt niet onder ‘even een verhaaltje schrijven’.
TIP ♥ – met een goede, gedetailleerde pagina zoals die over Bocas del Toro in Panama, ben ik minimaal een halve dag bezig.
4. Bezoekers trekken
Als je wil leven als Digital Nomad zijn er verschillende dingen die je kunt doen om geld te verdienen. De meeste verdienen hun geld met (of als);
- Tekstschrijver
- Vertaler
- Blogger
- Website design
Er zijn er een aantal die geld verdienen met Social Media, hoewel dat er minder zijn dan je denkt. We focussen ons hier even op bloggers, aangezien dat meer mijn straatje is. Ik ben nu een aantal jaar actief in het wereldje en je kunt vrij makkelijk onderscheiden wie er wel en niet van hun website/blog kunnen leven.
Unieke bezoekers
Als je als blogger werkt zie je natuurlijk een hoop blogs voorbij komen. Ik verbaas me nog wel eens over bloggers die zich Digital Nomad noemen terwijl ze 5.000 unieke bezoekers hebben. Ik kan je garanderen dat je met 5.000 bezoekers niet van je website kunt leven. Tenzij je een geweldig product verkoopt, maar dat valt weer niet echt onder bloggers.
Als je echt van je website wil leven moet je zeker richting de 30.000 unieke bezoekers gaan en zorgen dat je een hele goede conversie hebt. Dat is ook de reden dat de meeste er een baantje bij hebben als bijv. website bouwer, vertalen of Social Media expert. Alleen vertellen de meeste dat niet om de magie van het Digital Nomad life niet te ontkrachten.
TIP ♥ – er zijn ook mensen die digitale producten verkopen. Dan kan, zonder veel bezoekers, ook inkomsten genereren.
In Banaue in de Filipijnen
5. Hoe wordt je Digital Nomad
Door hard te werken. Niemand wordt rijk door foto’s te maken op het strand van Koh Phi Phi. Ook wij niet. Sterker nog, we worden er helemaal niet rijk van. Maar onze websites zorgen er wel voor dat we de vrijheid hebben om te reizen, om te doen wat we willen in plaats van te werken voor iemand anders.
Elk stukje vrije tijd investeren
Maar je bent er niet zo maar. Ik durf te zeggen dat wij er keihard voor werken. We hebben Azië-Expert.nl 3 jaar lang naast onze ‘vaste baan’ gerund. Elke ochtend voor ons werk, elke avond na ons werk en in het weekend werkte we aan de website. Content schrijven, SEO verbeteren, tips verwerken, proberen samen te werken etc.
In het begin stegen we van 1 bezoeker per dag naar 10, naar 100, naar 1.000 etc. De groei van je website werkt verslavend, maar ook motiverend. Toch komt die groei echt niet vanzelf. We werden gehacked, afgewezen voor samenwerkingen en er werd gezegd; ‘agh.. van zo’n website kan je niet leven‘.
♦ FEITJE ♦ – wij werken gemiddeld 50 uur p.p. per week aan de websites
De onzin van Digital Nomad
Dat is ook de reden dat ik me wel eens erger aan mensen die zichzelf een Digital Nomad noemen als ze 3x een blog hebben geschreven. Niet omdat ik het diegene niet gun, maar omdat ze een verkeerd beeld creëren van deze wereld. Je verdient geen geld met een keer een blogje schrijven over Vietnam, of een Instagram post plaatsen (tenzij je 200.000 volgers hebt 🙂 ). Je zal er elke dag hard voor moeten knokken, want de concurrentie zit niet stil.
Reizen en werken
Als we hadden gewild hadden we met $1.000 p.p. per maand een jaar lang door Azië kunnen reizen, maar reizen en werken is niet de ideale combinatie om je website te laten groeien. Wij zijn gemiddeld 5 maanden per jaar in het buitenland. Of dat nu in Azië is of ergens anders ter wereld. De rest van het jaar spenderen we aan de websites, het verwerken van alle informatie die we opdoen tijdens het reizen en/of het schrijven van blogs.