Bali is niet het grootste eiland van Indonesië, maar waarschijnlijk wel het meest bekende. Bali ligt tussen Java en Lombok in en is 5.561 km² groot. Er wonen ruim drie miljoen mensen op dit tropische eiland. In tegenstelling tot de rest van Indonesië is de overheersende godsdienst hier het hindoeïsme. Dat maakt Bali een bijzonder eiland.
Overigens wel een ander soort hindoeïsme dan bijv. in India. Dit is ook duidelijk te zien in het dagelijkse leven op Bali. De cultuur Bali is best bijzonder. Overal staan tempels en de straten worden versierd met kleine offers. Er is altijd wel een ceremonie gaande.
Cultuur Bali
De hoofdstand is Denpasar. Vroeger was dit Singaraja. In Denpasar wonen ongeveer 300.000 mensen. En hoewel Denpasar de hoofdstad is, is Kuta de meest internationale stad. Bali heeft een prachtig landschap wat zich kenmerkt door schitterende rijstvelden (Ubud) en hoge bergen. Met 3.142 meter is de Gunug Agung het hoogste punt van Bali. Gunung Agung betekend Heilige Berg. Daarnaast vind je op Bali tropische stranden met wit zand en kristalhelder water!
Toerisme op Bali
Bali is enorm populair onder toeristen. Veel Australiërs en Nieuw-Zeelanders houden een korte vakantie op Bali gezien de korte afstand. Maar naast de Australiërs en Nieuw-Zeelanders komen er toeristen vanuit de hele wereld naar Bali. En dat is niet voor niets.
Je kan hier genieten van de tropische stranden, wandelingen maken in de prachtige natuur, een brommer huren en de ongekend groene rijstvelden (sawa’s) bezoeken, vulkanen beklimmen of je vergapen aan de prachtige cultuur en tempels (Pura’s). De cultuur Bali is wat het eiland zo populair maakt. Muziek, kunst en traditionele dansen zijn erg populair hier.
Het toerisme op Bali heeft met twee bomaanslagen (2002 en 2005) flink wat klappen opgelopen. Vandaag de dag is daar gelukkig niet veel van te merken gezien de vele toeristen. Elk jaar vinden meer en meer mensen dit schitterende eiland.
Cultuur Bali
Zoals gezegd is de cultuur op Bali bijzonder populair. Het is ook niet te vergelijken met andere delen in Indonesië. Dansen en muziek maken spelen dan ook een grote rol in het dagelijks leven van de Balinezen, zeker ook op spiritueel vlak. Maar ook het vertellen van verhalen, kunst maken en houtbewerking is deel van de cultuur hier.
Dans en muziek
Balinese dans en drama wordt gebruikt om de toewijding naar de goden te uiten. In heel Bali kan je traditionele Balinese dansen bezoeken. Een belangrijk aspect in de cultuur Bali. De dans vindt zijn oorsprong in Java maar doordat de islam daar steeds meer kwam opzetten kwam dit onder druk te staan. Zeker in Ubud.
In Bali is deze traditie voortgezet. Er zijn honderden soorten dansen en Balinezen leren dit al van kinds af aan. Veel van de Balinese dansen zijn geïnspireerd op het beroemde Ramayanaverhaal.
Deze dansen worden ondersteund door gamelanmuziek. Muziek die je ook hoort in alle festiviteiten in tempels, ook wel Pura’s genoemd. Gamelan is het belangrijkste element binnen de traditionele Indonesische muziek. De gamelanmuziek hoor je bij alle rituelen en ceremonies.
De samenstelling van een gamelanorkest is nooit exact hetzelfde, maar de organisatie is gebaseerd op een aantal instrumentengroepen met specifieke functies binnen het orkest. De Balinezen zien de Gamelanmuziek als heilig. Ze geloven dat elk instrument van het gamelanorkest wordt bewoond door een geest. De muzikant dient altijd met respect met het instrument om te gaan.
[/vc_column_text]
Wayang
Naast dansen en muziek maken heb je op Bali ook veel poppentheaters. Ook wel Wayangvoorstellingen genoemd. Al eeuwen lang worden er op Bali wayangvoorstellingen gehouden. Dit zijn epische verhalen uit India, zoals de Ramayana en de Mahabharata. Bij wayang voorstellingen worden platte lederen poppen achter een wit scherm gehouden. Door een kokosolielampje ontstaan op het scherm mooie silhouetten. De belangrijkste bespeler van de poppen is de Dalang.
Hij bestuurt de poppen, hij zingt en geeft aanwijzingen aan het gamelanorkest en doet alle stemmen van de poppen. Dit alles in een lotushouding. Traditionele voorstellingen duren negen uur (!). Je kan je dus wel voorstellen dat een Dalang een goede conditie en uithoudingsvermogen moet hebben. Gelukkig kunnen toeristen ook kiezen voor een voorstelling van twee uur.
Naast deze dansen, muziek en voorstellingen heb je in Bali ook veel schilderkunst (de oudste dateren uit 1444 en 1458), textiel, weefkunst en houtsnijwerk waarmee de kunstzinnigheid en creativiteit van de Balinees goed duidelijk wordt. Daarnaast vindt je in Bali ook veel sieraden van goud- en zilverwerk. De beste plek om al deze prachtige kunstvormen te zien is Ubud, het culturele hoogtepunt van Bali. Een sfeervolle, prachtige stad met mooie cultuur, natuur en vriendelijke bewoners. Toen in 1965 Bali geopend werd voor toerisme vertrokken veel Balinezen maar ook Westerse kunstenaars naar het gebied tussen Mas en Ubud.
Naamgeving op Bali
Mocht je in Bali zijn zal het je misschien opvallen dat veel mensen hier dezelfde naam hebben. Dat is geen gebrek aan creativiteit maar een traditie in Bali. Het is normaal om de kinderen uit de Sudra-kaste volgens een bepaalde volgorde namen te geven. Zo wordt het eerste kind Wayan, Gede of Putu genoemd. Het tweede kind Made, Nengah of Kadek, het derde kind Nyoman of Komang en de vierde kind Ketut. Daarna begint het opnieuw. Het vijfde kind het dus weer Wayan etc. Voor de mensen met meer dan vier kinderen wordt er nog een tweede naam gegeven.
Ook voor het onderscheid tussen mannen en vrouwen is iets bedacht. Bij mannen wordt er ‘I’ voor de naam geplaatst en bij de vrouwen ‘Ni’. I Ni Ketut Yuliantara is dus een man en het vierde kind (of achtste). Tegenwoordig krijgen kinderen in Bali een bijnaam bij hun geboorte. Ze worden in de meeste gevallen met die naam aangesproken en niet met de officiële naam.