De beste plekken om te overnachten in Praag

Van de pracht van het gotische Praag tot art-nouveau- en modernistische meesterwerken, van traditionele pubs tot een dreunende clubscene, iedereen vermaakt zich hier. Niet gek, want Praag is de afgelopen jaren in rap tempo een van de hipste steden in Europa geworden. En dus zijn er genoeg mogelijkheden om te overnachten in Praag. De vraag is: waar?

Hradčany: verblijf in de oudste wijk van Praag

Hradčany, ook wel de Burchtwijk genoemd, is een van de meest historische en charmante delen van Praag. Hier vind je de beroemde Praagse Burcht, een van de grootste kasteelcomplexen ter wereld. Deze wijk biedt een rijke mix van cultuur, geschiedenis en prachtige uitzichten.

De eerste aanblik van de Praagse Burcht vanaf de overkant van de Moldau is indrukwekkend. Dit enorme complex was ooit het machtige centrum voor de heersers van Bohemen. Het voelt meer als een kleine stad dan een kasteel, met talloze gebouwen die de macht van de koningen door de eeuwen heen laten zien.

Al meer dan 1000 jaar is de burcht niet alleen een verdedigingswerk, maar ook een plek voor belangrijke ceremonies. In recente jaren is een deel van het kasteel gerenoveerd en nu huisvest het de kantoren van de president van Tsjechië.

  • Voor uitzichten: Questenberk – Het Questenberk is gehuisvest in een voormalige barokke kapel en beschikt over 21e-eeuwse slaapkamers met een mooie inrichting.
  • Voor een stukje platteland: U Raka – In de wijk Nový svět van Hradčany zou dit prachtige landelijke hotel in een klein achttiende-eeuws huisje met vakwerk zich meer thuis voelen in de Tsjechische bergen.
  • Voor gezinnen: Golden Star – Golden Star is gevestigd in een indrukwekkend barok gebouw onder de Praagse Burcht en biedt een panoramisch uitzicht over de oude binnenstad, de Mala Strana en de Praagse Burcht.

Vind meer accommodaties voor een verblijf in Hradčany.

Panorama van het oude gedeelte van Praag vanaf de oude stadsbrugtoren.

Malá Strana: het beste voor gezinnen

Malá Strana, ook wel de Kleine Zijde genoemd, is een betoverende buurt onder de Praagse Burcht, aan de oevers van de Vltava-rivier. Deze wijk, met een geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw, biedt kronkelige steegjes en steile straten die een authentieke, rustieke sfeer uitstralen.

Het is een perfecte uitvalsbasis om Praag te verkennen. Je vindt hier prachtige barokke paleizen en herenhuizen die bijna op elkaar gestapeld lijken terwijl ze omhoog klimmen naar de burcht. Hoewel veel toeristen door Malá Strana trekken, behoudt de buurt een rustige en authentieke charme die je het gevoel geeft terug te stappen in de tijd.

Overnachten in Malá Strana biedt een unieke kans om Praag vanuit een historisch en pittoresk perspectief te beleven. Veel bezienswaardigheden zijn op loopafstand, en de bijzondere sfeer maakt je verblijf in Praag onvergetelijk.

  • Voor retro: Sax – De barokke pracht van het gebied en hebben een groovy retro-stijl uit de jaren 60 met psychedelisch behang uit de jaren 70 en meubels in vintage-stijl.
  • Voor uitzicht: Golden Well Hotel – Verscholen in de heuvel onder de Praagse Burcht, naast de terrastuinen, biedt het een fantastisch uitzicht over de daken van Malá Strana.
  • Voor boutique: Residence U Černého Orla – Residence U Cerneho Orla is gevestigd in een elegant barokhuis en combineert stijlvolle kamers met modern comfort. De Karelsbrug ligt op slechts 100 meter afstand.
Mala Strana (Kleine Stad van Praag) met de St. Nicolaaskerk

Nové Město: het beste voor foodies

Als je houdt van art-nouveau architectuur, is de Nové Město (Nieuwe Stad) in Praag de perfecte plek om te verblijven. Deze wijk, vol negentiende-eeuwse charme, is het commerciële hart van Praag en draait om het beroemde Wenceslasplein.

Liefhebbers van twintigste-eeuwse architectuur kunnen genieten van de vele art-nouveau, kubistische gebouwen. Daarnaast biedt Nové Město een ruime keuze aan eetgelegenheden, ideaal voor fijnproevers.

Karel IV gaf in 1348 toestemming voor de bouw van Nové Město om de overbevolking in de Oude Stad op te lossen. Hoewel veel van de oorspronkelijke gebouwen zijn verdwenen door herontwikkeling, blijft Nové Město een wijk met belangrijke bezienswaardigheden. Het is ook een centrum voor hotels, theaters, nachtclubs en bioscopen.

Door te overnachten in Nové Město bevind je je in het bruisende hart van de stad. Je hebt gemakkelijke toegang tot zowel historische bezienswaardigheden als modern entertainment. Het is de perfecte locatie voor winkelliefhebbers, fijnproevers en iedereen die wil genieten van het levendige nachtleven van Praag.

  • Voor de beste kamers in Praag: Dancing House Hotel – Oude architectuur, door voormalig voetballer Vladimír Šmicer omgetoverd tot een hotel. De Fred Royal en Ginger Royal-suites zijn nu twee van de meest gewilde hotelkamers in de stad.
  • Voor stijlvol: BoHo – Een van de meest stijlvolle hotels van Praag biedt kamers in grijstinten waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Er is ook een eigen restaurant en wellnessfaciliteiten.
  • Voor budget: White Wolf House Hostel – White Wolf House Hostel & Apartments ligt op 2 minuten lopen van het Prague Astronomical Clock op 300 meter van het Oude Stadsplein en op 2 km van de Praagse Burcht.
Kasteel van Nove Mesto nad Metuji met tuin

Staré Město en Josefov: best voor first-time bezoekers

Als je voor het eerst naar Praag reist, is de Oude Stad (Staré Město) de beste plek om te overnachten. Deze wijk vormt het echte hart van de middeleeuwse stad. Rondom het Oude Stadsplein vind je volop hotels die zijn gevestigd in prachtige gotische en barokke gebouwen. Houd er wel rekening mee dat de voormalige Joodse wijk minder accommodaties heeft.

Hoewel de politieke macht in Hradčany was gevestigd, was de Oude Stad het commerciële centrum van Praag. De stad lag op belangrijke handelsroutes, van Krakau naar Duitsland en van Wenen naar Warschau. Toen de Boheemse groschen een van de belangrijkste valuta’s in Europa werd, groeide de stad snel.

Vandaag de dag biedt de Oude Stad een overvloed aan architectonische hoogstandjes, van middeleeuwse tot barokke stijlen. Het Oude Stadsplein, het hart van de Oude Stad en ooit de belangrijkste marktplaats, is een perfect startpunt voor je bezoek.

  • Voor locatie: Astoria Hotel – Gehuisvest in een stijlvol gebouw uit de jaren 20, midden in het hart van de oude binnenstad van Praag.
  • Voor luxe: Ventana – Dit luxe boetiekhotel ligt midden in de drukte van de oude binnenstad en beschikt over ruime kamers, een uitstekend ontbijt en onberispelijk personeel.
  • Voor gezinnen: Myo Hotel Caruso – Caruso is een exclusief boetiekhotel, gelegen in het hart van de stad in de Josefovwijk, voorheen de Joodse wijk. Het hotel ligt op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag.
Een van Praags symbolen, Church of Our Lady of Tyn

Vinohrady: beste voor restaurants en bistro’s

Vinohrady, een residentiële wijk ten oosten van het stadscentrum, is in het afgelopen decennium een hotspot voor het nachtleven geworden. Met zijn negentiende-eeuwse huizen en lange boulevards biedt deze wijk een unieke charme. Vinohrady staat bekend om zijn gezellige restaurants en bistro’s, terwijl het nabijgelegen Žižkov populair is voor kroegentochten. Wat de wijken aan bezienswaardigheden missen, maken ze goed met hun levendige sfeer, vooral na zonsondergang.

Hoewel sommige delen wat groezelig kunnen lijken, is de wijk vol sfeer en historische charme. Dit maakt het een van de beste plekken om te verblijven in Praag. Een opvallend kenmerk van de buurt is de modernistische Kerk van het Heilig Hart, gebouwd in 1932. Deze kerk, met zijn grafsteenvormige klokkentoren, is zeker een bezoek waard.

  • Voor locatie en sfeer: Anna – Mooi ingerichte kamers, vriendelijk personeel en een goede locatie maken dit een populaire keuze in Vinohrady. Het is ook handig, met trams en de metro vlakbij.
  • Voor luxe en elegantie: Le Palais – Luxueus laat-negentiende-eeuws hotel met uitzicht op de Nusle-vallei, met het Belle Epoque-thema doorgetrokken in de lobby en de kamers.
  • Voor budget: Onefam Míru – Het door een familie beheerde Onefam Míru ligt op 10 minuten lopen van Václavské Namesti en de oude binnenstad van Praag.
Vinohrady Theatre in Praag

Karlín: Praag’s hippe verborgen parel

Karlín is misschien niet beroemd om grote historische bezienswaardigheden, maar het biedt een verfrissend alternatief voor traditionele Praagse wijken. Deze dynamische wijk heeft zich snel ontwikkeld en is nu een van de meest trendy plekken om te verblijven.

Karlín heeft een interessante geschiedenis van transformatie. In 2002 veroorzaakte een van de ergste overstromingen in Praag grote schade. Door de lage vastgoedprijzen werd de wijk een magneet voor creatievelingen. Dit leidde tot de oprichting van Karlín Studios, een broedplaats voor betaalbare ateliers en een galerie.

De wijk straalt nog steeds zijn authentieke charme uit, met prachtige negentiende-eeuwse appartementen en een geweldig uitzicht vanaf de Vítkov-nerg.

  • Voor comfort: Hotel Royal Praag – Hotel Royal Prague ligt op 2,3 km van het Nationaal Museum van Praag en slechts 3 metrostations van het centrum.
  • Voor budget: Adeba Hotel – Hotel Adeba ligt op 2 metrohaltes of 3 tramhaltes van het centrum van Praag, en op slechts 5 minuten lopen van het centrale busstation Florenc.
  • Voor gezinnen: Hotel Mucha – Hotel Mucha ligt op 200 meter van het metrostation Florenc en biedt gemakkelijke toegang tot het hart van Praag.

    Meer lezen over De beste plekken om te overnachten in Praag?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven