Liefhebbers van lekker eten wees gewaarschuwd. De Vietnamese keuken is de grootste verrassing van het land. Van traditionele hapjes bij street stalls tot internationaal aangeschreven vijf-sterren-restaurants. Door het eten Vietnam worden je smaakpupillen flink verwend. Het eten hier is naar onze mening het beste in heel Azië.
Als je van lekker eten houdt zit je in Vietnam wel goed. Lees op deze pagina waar het eten Vietnam zoal uit bestaat, hoe het smaakt en wat de bekendste gerechten zijn.
Eten Vietnam
Dat het eten Vietnam zo lekker is, is deels mogelijk door het land zelf. Ze hebben vruchtbare grond, perfecte omstandigheden voor rijstvelden, een prime bergklimaat en verse vis uit de zee. Mix dat met de contacten van andere landen in de lange geschiedenis en voila; je hebt de beste keuken in Azië.
In Vietnam hebben de locals gerechten, kruiden en kookkunsten overgenomen van de Chinezen, Indiërs, Fransen en Japanners. Bekende, en lekkere, Vietnamese gerechten zijn onder andere de springpoll (loempia), noodle soep, en gegrilde garnalen.
TIP ♥ – als je meer wil weten over het eten Vietnam geef je dan op voor een kookcursus in bijvoorbeeld Hanoi
De Vietnamese keuken valt op door de basic inrichting. Verwacht hier geen fancy apparatuur. Het eten Vietnam wordt gemaakt in simpele, vaak verouderde keukens. Iets anders dat ook opvalt is dat ze in vel keukens Ong Tao vereren. Een soort keuken God. In elke keuken vind je wel een altaar waar kleine offers worden neergelegd. En dit werkt prima gezien de lekkere gerechten die je krijg.
Hoe smaakt het?
Het eten Vietnam is zo lekker mede doordat er zo veel smaken worden gebruikt. Je merkt een duidelijk verschil tussen het eten in het noorden, het centrale gedeelte en het zuiden. In elke regio gebruiken ze andere kruiden en specerijen waardoor het eten op elkaar lijkt maar net even wat anders smaakt.
Realiseer je wel dat het eten in Vietnam wat pittiger kan zijn dan dat je in Nederland of België gewent bent.
TIP ♥ – probeer ook eens do ngot en do trang mieng. Een soort Vietnamese snoepje
Zoet
Suiker en zoetigheid is een standaard ingredient in veel gerechten. Veel sauzen en gerechten hebben een zoet ingredient. Karamel saus, gemaakt van rietsuiker, wordt veel gebruikt in toetjes, saus en koffie.
Zout
De gerechten in Vietnam zijn best zout. Een van de belangrijkste redenen daar voor is het feit dat er veel vis wordt gegeten in combinatie met vissaus. Deze heeft een zoute smaak. In het binnenland is het eten over het algemeen iets minder zout.
Zuur
Als er veel zoet wordt gebruikt in de gerechten wordt dat vaak ook gecompenseerd met zuur. Je moet denken aan limoen, citroen, tamarinde en een mix van fruitsappen. Deze worden gebruikt om sausjes te maken waar je het eten in dept.
Pittig
Het zal niemand verbazen dat het eten in Vietnam wat pittiger is dan in Nederland en België. In Vietnam zijn ze grote fan van chili’s en pepers. Het eten is minder heet dan in Thailand maar nog steeds vrij pittig. Als je niet tegen pittig eten kunt, geef dit dan aan bij de kok.
Kruiden
Er worden in Vietnam veel verse kruiden gebruikt. Koriander, anijs, munt, kurkuma en oregano zijn een voorbeeld van de kruiden die ze gebruiken. De zorgen kruiden zorgen voor een verse en lichte smaak van het eten.
Vis
Met een zo veel kust en rivieren is het geen wonder dat Vietnamezen echte viseters zijn. Ze bereiden niet alleen visgerechten maar ook sausjes, toetjes en soepen van vis. Garnaal en krab is iets wat je veel vindt in Vietnam.
Wat eet men in Vietnam?
Het eten Vietnam is heel erg gevarieerd. Je kunt noedels met vis eten of in een westers restaurant pannenkoeken bestellen. Het leukste is natuurlijk om de lokale gerechten te proberen. niet allen zijn deze erg lekker, ze zijn ook nog eens goedkoop en bijna overal verkrijgbaar. Hieronder een aantal heerlijke gerechten uit noord, centraal en zuid Vietnam.
Noord Vietnam
- Banh Cuon – een soort loempia’s met rijst, varkensvlees, hampionnen en garnalen. Bedekt met sjalotten.
- Bun Cha – dit kun je veel op straat kopen. Het is sneetjes varkensvlees van de BBQ in een soort soep.
- Pho Bo – Noodle soep met rundvlees. Het wordt uren gekookt in water met sjalotten, gember en vissaus.
Centraal Vietnam
- Banh khoai – een soort toetje dat lijkt op crepes. Het is gevuld met garnaal, varkensvlees, ei en kruiden.
- Bun bo hue – Wederom een noodle soep met rund- en varkensvlees. Het is behoorlijk pittig dus kijk uit met hoe veel je eet!
- Com hen – rijst met noten, rijst crackers, varkensvlees, verse kruiden en groente. Com Hen is ook vrij pittig.
Zuid Vietnam
- Canh chua ca – een typisch gerecht van de Mekong Delta regio. Veel verse vis met fruit en lekkere kruiden.
- Canh mi – een sandwich! Iets wat niet per se traditionele Vietnamees is. Vloeit voort uit de bezetting door de Fransen.
- Banh xeo – lijkt een beetje op de Banh Khoai Gevuld met varkensvlees, garnalen en bonen.
Drinken Vietnam
Net als in veel andere landen in Azië is het kraanwater in Vietnam niet geschikt om te drinken. Je bent daarom aangewezen op de flessen water (nuoc suoi) die je overal kan krijgen. Kijk ook uit met ijsklontjes en ijs.
Koffie en thee
Vietnamezen zijn echte thee en koffie drinkers. Thee wordt overal geserveerd als welkomdrankje. Je hebt veel soorten thee maar de groene thee is vaak favoriet bij de Vietnamezen. Koffie is niet hetzelfde als de koffie die wij gewend zijn maar is wel prima te drinken.
Fris
Uiteraard zijn er ook gewoon de bekende frisdranken te koop als Cola, Sinas, 7Up of vruchtensappen. Dit kan je echter overal kopen. Wij raden aan om de verse fruitshakes te drinken (verse limoensap is een aanrader!). Die zijn niet duur maar wel erg lekker! Zeg er wel nadrukkelijk bij dat je er geen suiker in wil anders krijg je een fruitshake met een flinke laag suiker.
Bier in flessen is ook te koop. De bekendste biertjes zijn 333 (ba-ba-ba) of Saigon. Daarnaast heb je nog het bekende Tiger bier
Ook wordt Hondenvlees gegeten…..en mijn kleinzoon kreeg een stuk bereidde Cobra [de slang]
aaangeboden door iemand langs de weg die deze gevangen had en aan het bereiden was.
Bij een bezoek aan een zijde ”fabriekje” alwaar de zijde cocons in kokend water gedompeld
werden om de zijde van de cocon af te kunnen rollen,bleek men de larf in de cocon op te eten,
dit hapje werd mijn dochter aangeboden,die bedankte. En maak duidelijk dat je als ontbijt
brood wilt,anders krijg je bv vissoep….