Een van de redenen om naar Maleisië te reizen is het het heerlijke eten! Het eten Maleisië voegt de beste gerechten bij elkaar. Het is een mix van Chinese, Indische en Maleisische gerechten. En die zijn heerlijk. Het eten Maleisië heeft een grote diversiteit die je niet in Nederland vindt. Of je nu een snack koopt bij een eet kraampje of een maaltijd in een fancy restaurant; het eten zal je verbazen!
Als je van lekker eten houdt zit je in Maleisië wel goed. Lees op deze pagina wat ze in Maleisië zoal eten, hoe het smaakt en wat de bekendste gerechten zijn.
Eten Maleisië
Het eten heeft invloeden uit Thailand (door de ligging), China en India. Dit wordt overigens gecombineerd in de Nonya-keuken; een mengeling van de Chinese, de Zuid-Indiase en de Maleisische keuken. De typische gerechten uit Maleisië en India zijn vaak wat pittiger. Voor wie hier niet van houdt kan zich goed uitleven in de Chinese keuken.
TIP ♥ – in Georgetown vonden wij het eten het lekkerste!
Eten is een speciale gelegenheid, niet alleen in Maleisië maar in heel Azië. Ze maken er altijd een feestje van. Zo bestaan de Chinese gerechten vooral curry. Voeg daarbij mix van de verschillende regionale kruiden en specialiteiten aan toe, plus de heerlijke verse vis en zeevruchten en ongewone tropische producten, en het resultaat is een overheerlijke maaltijd.
Heerlijk vers eten bij een ‘food-stall’ in Georgetown
Hoe smaakt het?
De Maleisische keuken heeft veel invloeden van andere landen. Het gebruik van noedels en sojasaus komt overduidelijk uit China. Maar ook Thailand is vertegenwoordigd met ingrediënten als citroengras, gember-achtige gerechten en vissaus. Maar het eten Maleisië is tevens geïnspireerd door eten uit India en het Midden-Oosten. Zo gebruiken ze veel kruiden, en in gerechten zoals biriyani rijst uit deze streek.
Dit alles resulteert in gerechten die worden gekenmerkt door zowel pittig en een beetje zoetig eten. Natuurlijk is er ruimte voor lokale ingrediënten zoals santan (kokosmelk). Dit wordt veel gebruikt in curries, terwijl belacan (een garnalenpasta) ook veel gebruikt wordt. En Azië zou Azië niet zijn als er chilli kruiden en sauzen worden gebruikt.
Bekende gerechten van Maleisië
Eén van de bekendste gerechten in Maleisië is satay. Dit is gemarineerde lam, rund of schapenvlees geroosterd op een houtskoolvuurtje. Daarnaast kan je ook nog kiezen voor de bekende nasi goreng, laksa johore (gekruide noedels), en nasi iemak (kokosrijst met ansjovis).
Voor veel reizigers is kuih-muih (of gewoon kuih) een bijzondere verschijning. Dit zijn een soort snoepjes die veel op markten en kraampjes op straat worden verkocht. Kuih is erg zoet en ze zijn er in alle soorten en maten en in zoveel kleuren (vaak kunstmatige) dat je er bijna duizelig van wordt.
TIP ♥ – de hoofdingrediënten van het eten zijn rijst, vis, groente en lekkere kruiden. Varkensvlees wordt bijna niet gegeten omdat Maleisië grotendeels Islamitisch is.
Waar eet je het lekkerst?
Dat ligt er grotendeels aan waar je naar op zoek bent. Wij zijn groot fan van de food stalls maar dat is een persoonlijke smaak. Het is wel zo dat veel van de lokale gerechten op straat worden gemaakt. Dat is dus zeker een aanrader! We hebben hier onderscheid gemaakt in food stalls, de kedai kopi en restaurants.
Food stalls
Food stalls of hawkers zijn houten karretje die op de weg staan, omringd door een paar gammele tafels en krukken. De meeste kraampjes serveren één of enkele standaard noodle en rijstgerechten of bepaalde lekkernijen. Vaak koop je hier hele maaltijden voor niet meer dan een paar Ringgit.
Veel reizigers hebben echter een psychologische barrière voor het eten langs de weg. Dat is jammer want het echt heel erg lekker! De hygiene is inderdaad niet zoals in Nederland maar de kans dat je er ziek van wordt is minimaal. Food stalls openen op verschillende momenten. Meestal zijn ze van ’s morgens tot ’s avonds open.De meeste sluiten rond middernacht, behalve in grote steden.
Een lekkere snack van een van de eet kraampjes
Kedai Kopi
Een kedai kopi komt in heel Maleisië voor en betekent letterlijk ‘coffee shop’. Niet de coffee shops zoals wij die in Nederland kennen. Het is meer een goedkope diner in plaats van een café. De meeste van deze tentjes serveren noodle en rijstgerechten. Sommige kedai kopis functioneren als kleine marktjes waar je lekker eten kunt kopen. Van curry’s tot broden of Chinese noodle gerechten.
De meeste kedai kopis open om 8:00 uur zodat ze ontbijt kunnen serveren. Ze sluiten net na het avondeten. Sommige blijven open tot 22:00 uur. Je vindt hier geen culinaire hoogstandjes, maar het is goedkoop en vooral gemakkelijk. Een maaltijd koop je hier voor een paar ringgit.
Restaurants
Echt goede restaurants zijn er alleen in de grote steden. Verwacht geen uitgebreide luxe. Restaurants zijn vooral lawaaierig en gezellig. Het eten is over het algemeen goed met zowel traditionele als lokale gerechten. Het is niet heel duur. Een goede maaltijd koop je al voor €10 inclusief drinken en een toetje.
De meeste grote Maleisische steden beschikken over een paar Westerse restaurants. Ze verkopen hier friet, sandwiches, hamburgers, shakes, enzovoort. Bakkerijen zijn er ook en die bieden een goede afwisseling voor de rijst die je overal krijgt.
Drinken Maleisië
In Maleisië kan je alles kopen qua drinken wat je zoekt. De alcoholische dranken zijn in sommige gebieden wat lastig te verkrijgen in verband met de Islam. In de grotere en bekende plekken kan je dit in de supermarkt wel verkrijgen.
Daarnaast verkoopt bijna ieder hostel of hotel alcoholische dranken. Aan de oostkust is het iets lastiger om alcohol te verkrijgen dan aan de westkust. Voor een groot Tiger biertje betaal je ongeveer RM11, zo’n €2,50.
Voor een kop koffie gemiddeld RM4, bijna €1. In Kuala Lumpur heb je daarnaast de ‘Biergartens’. Hier kan je verschillende soorten bier bestellen.
Thee
Samen met Sri Lanka is Maleisië HET thee land. In de hooglanden is het klimaat geschikt om thee te verbouwen en dat drinken de Maleisiërs dan ook. Thee kun je overal kopen, ook op straat. Het leukste is om een keer in een traditioneel theehuis een theetje te drinken met de locals.
Ik moet helaas enkele maanden gaan verblijven in Kota Kinabalu en wil niets met kruiden of plaatselijke gerechten en “zeevruchten” ed. eten. Weet iemand of er goed internationaal georienteerde restaurants zijn of kwalitatief goede supermarkten waar Westers eten wordt verkocht?
ja ik weet het wel in het noorden zijn er veel van dat soort restaurant.