Mount Kinabalu is misschien wel de reden waarom wij naar Maleisië afreisde. Met zo’n 4.095 meter hoog, is de berg zichtbaar vanaf heel Sabah. Het is de hoogste berg tussen de Himalaya en het eiland Nieuw Guinea. De berg staat ook bekend als Gunung Kinabalu. In de ochtend, wanneer de top van Mount Kinabalu zichtbaar is, heeft het een magische uitstraling! Het beklimmen van Mount Kinabalu is een geweldige ervaring. En belangrijker; het was goed te doen!
Mount Kinabalu beklimmen? Onze tips!
Het beklimmen van Mount Kinabalu is voor veel reizigers, net als bij ons, een van de eerste punten op hun to-do lijstje tijden hun reis naar Maleisië. Terecht want deze berg is een voorbeeld van de prachtige natuur in Maleisië.
De lokale Kadazan en Dusun stammen noemen het ook wel de ‘Aki Nabalu’. Wat zoiets betekent als ‘De Plaats Waar Geesten Rusten’ wat te maken heeft met het feit dat de geesten van de overledenen hier waken. Niet echt gezellig! Maar vrees niet. Je merkt niets van deze geesten tijdens het beklimmen.
Ik heb de berg beklommen en vond het een prachtige ervaring. Pittig, maar ik had het nooit willen missen. Onder deze foto heb ik daarom een aantal tips op een rijtje gezet voor het beklimmen van deze berg!
Je kunt ook porters inhuren die spullen dragen
#1 Hoe boek je een beklimming op Mount Kinabalu?
Je moet een beklimming boeken. Je mag namelijk niet op eigen gelegenheid de berg op. Het is verplicht om te klimmen met een geregistreerde gids en ook met een klimvergunning. Dat heeft alles te maken om de drukte op de berg tegen te gaan.
Er mogen maar 135 mensen per dag de Mount Kinanbalu op. En dat is terecht. Het wordt anders veel te druk. Hier tips om een beklimming te boeken;
- Wij raden aan minimaal 3 maanden van tevoren te boeken. Tijdens het hoogseizoen (maart – augustus) kun je beter nog eerder reserveren
- Je kunt een porter bijboeken om je tas de berg te dragen. Als je geen goede conditie hebt, is dat zeker een aanrader.
#2 Wat kost het beklimmen van Mount Kinabalu?
Dat is afhankelijk van het aantal dagen dat je de berg op wil. Ik koos voor de 3 dagen / 2 nachten tour (3D2N), maar je kunt ook 1 nacht blijven. Daarnaast zit er nog een verschil in prijs voor buitenlandse toeristen en Maleisiërs.
Wat mij betreft, is de 3-daagse tour beter, omdat je dan meer tijd hebt. Het is een vrij intensieve klim en door die extra dag heb je wat meer tijd om te acclimatiseren. Meestal kost de 3 dagen – 2 nachten Mount Kinabalu beklimmen zo rond de € 680,-.
Dat kan goedkoper, maar ook duurder. Dit is afhankelijk van waar je hem boekt en je eigen onderhandelings skils.
TIP ♥ – zorg dat je er op tijd bij bent. Zelf boekte ik de tour vanuit Nederland met veel moeite bij een lokale partij. Toen wij er waren was het namelijk helemaal volgeboekt!
Zonsopkomst tijdens Sjoerd’s beklimming
#4 Wat is de beste tijd?
De beste tijd om Mount Kinabalu te beklimmen is tussen maart en augustus. In deze maanden valt er de minste regen in deze regio, hoewel dat nooit te voorspellen is. Het hoogseizoen is van april tot juni.
Je kunt de berg ook in andere maanden klimmen, maar probeer september tot en met december te vermijden. Dit zijn de natste maanden.
#5 Wat moet je meenemen?
Als je fit en gezond bent, heb je alleen de basisuitrusting nodig om Mount Kinabalu te beklimmen. Zelf deed ik de beklimming in hardloopschoenen, trainingsbroek, een t-shirt en twee vesten of jacks. Hier zijn een paar andere dingen die je nodig hebt.
- Een kleine rugzak
- Een waterdichte jas / poncho
- Een pet of hoed
- Waterflessen – je kunt ze onderweg vullen
- Snacks
- Blaren pleisters
- Een paar dikke wandelsokken
- Een beetje kleingeld voor eten/drinken
- Basis toiletartikelen en medicijnen
- Zonnebril – als je geluk hebt
- Zonnebrand
- Camera
Een poncho is altijd handig
Onderweg
De beklimming van dag tot dag
Je hebt een redelijke basisconditie nodig om de Kinabalu te beklimmen. Zolang je een aardige conditie hebt moet je wel boven komen, zeker als je kiest voor de 3-daagse tour. Vergelijk het met de Gunung Rinjani. Uit eigen ervaring weet ik dat de terugweg vaak zwaarder is dan de weg omhoog.
Dit komt, omdat je omhoog je benen intensief gebruikt en je daar waarschijnlijk spierpijn aan overhoudt. Op de weg terug gebruik je diezelfde spieren weer om jezelf tegen te houden tijdens het afdalen. Ik blij het zeggen, maar kies daarom voor de 3 dagen. Dit geeft net wat meer tijd om te wennen aan de hoogte en je spieren genoeg rust te geven.
Als je twijfelt of je het wel haalt, huur dan een porter die je spullen draagt. Dat scheelt aanzienlijk in de moeilijkheid van de klim.
Hieronder een kleine beschrijving van de 3 dagen – 2 nachten beklimming die ik heb gedaan.
Dag 1
Dag 1 vertrok ik vanuit Kota Kinabalu (het stadje) richting Kinabalu Park HQ. Vanaf hier vervolg je de route naar Panalaban. Rond 6 uur ’s ochtends werd ik opgepikt bij de accommodatie om in ongeveer 2 uur naar Kinabalu Park Headquarter te rijden. Hier verzamelde ik met mijn groep en kreeg ik mijn lunchpakket.
Bij aankomst werd ik geregistreerd en ingecheckt in mijn kamer. De rest van de dag was ik vrij om door het Kinabalu National Park te wandelen.
Dag 2
Dag één ga ik maar op tijd naar bed, want de tweede dag moet ik vroeg uit de veren. Het is niet heel erg want ik weet dat ik een van de mooiste dingen in Maleisië ga doen. Mount Kinabalu beklimmen!
De klim duurt zo’n 4 tot 5 uur, afhankelijk van je conditie. Onderweg zie ik prachtige vergezichten en we hebben geluk. Vaak is het bewolkt en loop je door de wolken heen. Wat op zich natuurlijk ook wel iets magisch heeft. Wij hebben geluk en het is vrij helder. Het is een pittige, maar prachtige wandeling.
Zelf heb ik een redelijke conditie (geen topsporter, maar actieve sporter) en loop ik de berg in een redelijk tempo omhoog. De anderen in mijn groep hebben meer moeite. We stoppen daarom geregeld om wat te drinken. Persoonlijk vind ik het (vaak) stoppen niet fijn. Hoe langer je gaat zitten hoe groter de aversie om weer te gaan lopen 🙂
Ik besluit daarom om alleen vooruit te lopen op de groep. Met enige regelmaat blijf ik even staan om te genieten van de rust en de prachtige natuur. Eenmaal bij het basis kamp is het uitzicht nog mooier. Omdat het steeds bewolkter wordt en de zon langzaam ondergaat, is het een prachtig plaatje. Zo hoog boven de wolken de zon onder zien gaan is puur Reisgeluk!
TIP ♥ – ga vroeg slapen want je moet er midden in de nacht uit voor het laatste stukje naar de top!
Je gaat weer helemaal terug naar de Timpohon Gate waar je terug wordt gebracht bij Kinabalu Park Headquarter. Je komt tussen 13:00 uur en 15:00 weer terug. Vanaf hier wordt je weer teruggebracht naar je accommodatie.
Laban Rata hostel op 3.273 meter hoogte
Onderweg
Dag 3
Wederom moet ik vroeg uit de veren (om 3:00 uur :O ) om aan de beklimming naar de top te beginnen. Het grootste deel van de klim zal ik in het donker afleggen. Helaas voor mij regent het keihard en is het nog al twijfelachtig of het laatste stuk wel open gaat, dit vanwege de veiligheid. Na een half uurtje wachten komt onze gids terug met het goede nieuws. We mogen omhoog.
Ik ben wel de enige van onze groep die het laatste stuk gaat afleggen. De rest durft het niet aan met de harde regen en de gladheid. Samen met onze gids begin ik vol goede moed aan het laatste “stukje”. Helaas begint het na een half uur toch weer te regenen en begeeft mijn poncho het al na 5 minuten door de harde wind 🙁 . Dit is niet waar ik op had gehoopt. Maar het is niet anders.
Ik wil echter koste wat kost de top bereiken. Ondanks dat er onderweg steeds meer mensen omdraaien en het een vrij lastige klim begint te worden door de gladheid die de regen veroorzaakt. Ik had me voorgenomen om bovenaan de berg te staan en dat gaat me lukken. Na een pittige wandeling en half bevroren kom ik samen met onze gids aan bij het hoogste punt. Low’s Peak op 4.095 meter hoogte.
Alleen is het nog steeds pikkedonker (zie de foto hieronder), ben ik doorweekt en heb ik het ontzettend koud de kans op een mooi uitzicht is nihil door de dichte bewolking. ABC bij elkaar opgeteld lijkt het me daarom verstandiger om maar weer terug te gaan naar het basiskamp. Terug gaat gelukkig beter. Eenmaal bij het basiskamp duik ik nog even een uurtje mijn bed in om weer op te warmen.
Dat doet me goed. Een uur later keren we met de hele groep terug naar beneden. Rond de middag komen we daar aan en stappen we in de auto om weer terug te rijden naar Kota Kinabalu.
TIP ♥ – laat je door bovenstaand verhaal niet ontmoedigen. Ondanks het laatste stukje heb ik een geweldige ervaring gehad. En 9 van de 10 keer hebben mensen prachtig uitzicht. Zie de stockfoto hieronder.
Bewijs dat ik de top gehaald heb
helaas was het bij ons bewolkt en had ik geen (of ik zag hem in ieder geval niet) zonsopkomst vanaf de top. Het zou er zo uit moeten zien 😉
Zo ziet de top eruit vanuit het vliegtuig
Het stadje Kota Kinabalu
De meeste reizigers komen hier vanwege Mt. Kinabalu, om te duiken in Sipadan (wat hier goed kan) of om jungle trekkings te doen. De stad Kota Kinabalu is hierdoor een verplichte stop, omdat hier de meeste tours vertrekken en de plek is om verder te reizen.
De stad zelf heeft een leuk centrum waar zowel expats wonen als de inheemse Kadazan bevolking.
Het uitgaansleven is niet zo groot als bijvoorbeeld Koh Samui in Thailand, maar juist relaxed en laid-back. Daarnaast is het eten hier heerlijk!
TIP ♥ – bij Booking.com vind je de best hotels en hostels.
Hoe kom je er?
Kota Kinabalu heeft een vliegveld. De meeste reizigers vliegen dan ook richting Kinabalu. Tickets kun je goedkoop boeken via Skyscanner. Een enkeltje vanuit Kuala Lumpur kost vaak niet meer dan € 30,-.
Er zijn natuurlijk meer manieren om hier te komen. Minivans vertrekken hier elk uur van de dag naar andere bestemmingen in Borneo. Hieronder een overzicht van een aantal bestemmingen;
- Sandakan – RM45 – 6 uur
- Kota Belud – RM10 – 1 uur
- Semporna – Rm75 – 9 uur