Boek hier jouw reis, met lokale experts! Plan mijn reis

Zonder twijfel de meest bijzonder stad van India. Delhi ademt mysterie, cultuur, chaos en zelfs magie. Het wordt ook wel City of Djinns genoemd. Met ruim 18 miljoen inwoners wonen er in de stad al meer mensen dan in heel Nederland. Net als Rome ligt het bezaait met overblijfselen van oude keizerrijken.

Iedereen die naar India gaat komt wel in Delhi. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze indrukwekkende stad;

Delhi: een must see

Als je de tijd niet neemt verlaat je de stad overdonderd door de drukte, het stoeien met de vele verkopers en de stress om alle bezienswaardigheden af te vinken. Als je deze wereldstad de tijd geeft die het verdiend is de kans groot dat je er nooit meer weg wil.

Door de vele bestormingen en bezettingen die Delhi heeft meegemaakt het de stad een veelzijdig karakter. Hoewel een moderne stad, herbergt het middeleeuwse vestingen, Mogol mausolea, stoffige baars en heeft het een koloniale stadsplanning. Tegelijkertijd vind je er winkelcentra, splinternieuwe wegen en gebouwen en veel mensen.

Het zijn vaak die kleine, onbekende plekken die je het meest raken zoals de Lodi Gardens in de schemering of het grote fort van Purana Qila. Zelfs het islamitische gezang (qawwali) op Nizamuddin went na een tijdje.

TIP ♥ – zorg voor genoeg water in je tas. Delhi kan in de zomer extreem heet worden en je moet genoeg drinken!

Het lijkt onmogelijk, maar de stad groeit nog steeds. Als je de drukte op je hebt laten inwerken en goed om je heen kijkt vindt je tombes, tempels en ruïnes die eeuwen oud zijn. Een mooie manier om de stad te ontdekken is door een city tour.

Of je dat nu op de fiets doet of met een lokale gids, het zal een unieke belevenis zijn. Je zou ook nog de (efficiënte) metro kunnen nemen.

Delhi
Uitzicht over delen van de stad

Old Delhi en New Delhi

Grof gezegd kan je Delhi opdelen in twee delen. Het oude gedeelte, Old Delhi, is de stad van het Mogolrijk en dateert uit de zeventiende eeuw. Het is de meest hectische wijk van de stad. Hoewel Old Delhi steeds meer ingeklemd komt te zitten tussen grote, nieuwe gebouwen kan je goed zien hoe machtig het Mogolrijk geweest moet zijn.

Kenmerkend zijn het indrukwekkende Red Fort en de Jama Masjid, India’s grootste en meest indrukwekkende moskee.

TIP ♥ – als je in Delhi bent probeer dan in de eetkraampjes wat street food te scoren. Het eten is hier echt heerlijk!

New Delhi

Meer naar het zuiden vindt je het nieuwere gedeelde, New Delhi. Dit gedeelte is gebouwd door de Britten en diende als de hoofdstad van hun rijk. Het is een stuk rustiger dan Old Delhi, maar zeker zo indrukwekkend.

De Rajpath, een reusachtige boulevard, die zich uitstrekt van de India Gate tot de Presidential Palace laat goed zien hoe machtig de Britten waren in die tijd. Je vindt hier de beste musea van de stad en niet te vergeten het bekendste winkelgebied, gecentreerd rond het Connaught Plac, het hart van het centrum van Delhi.

Het park van Gandhi

Misschien verwacht je het niet direct in Delhi. Maar de stad herbergt enkele prachtige stadsparken. En dat is maar goed ook. Je komt er even tot rust en kan in alle rust alle (overweldigende) indrukken die Delhi achterlaat even laten bezinken. Je vindt er sporters, mensen die yoga beoefenen (vooral in de morgen) of kunstenaars die hun werk tentoonstellen.

Het beroemdste park van Delhi is het Rajghat. Hier werd Mahatma Gandhi in 1948 gecremeerd.

Riksja in Delhi
Het oude deel van de stad

8 mooie bezienswaardigheden Delhi

Voor vele is deze stad de eerste ontmoeting met India. En dat is te merken, Delhi is op alle ingesteld voor de toeristen. Hotels en hostels, restaurants en bars in alle prijsklasse zijn speciaal gebouwd voor de toeristen en er zijn duizenden collega-reizigers die je de beste tips en tricks kunnen geven.

Daarnaast zijn er nog een groot aantal musea en kunstschatten, culturele optredens en oude ambachten die vandaag de dag nog uitgevoerd worden.

#1 Red Fort

Het Red Fort is het grootste monument van Old Delhi. Lal Qila staat in het Engels bekend als Red Fort vanwege de rode zandsteen waaruit het gebouwd is. In 1638 gaf Shah Jahan opdracht voor het bouwen van het fort wat moest dienen als zijn huis.

Pas 10 jaar na het begin van de bouw verhuisde de keizer naar zijn fort.

TIP ♥ – entree tot het fort is 500 roepie. Meer info over het fort vind je op de pagina Red Fort

#2 Humayun’s Tombe

Humayan’s Tombe wordt gezien als de meest perfecte en fascinerende mausoleums van Delhi. De tombe lijkt te zweven boven de zo bekende tuinen die de Humayan’s Tombe omringen.

De tombe is een bijzondere en unieke mix van zowel Perzische als Mogol bouwstijlen. De Humayan’s Tombe heeft de bouw van de Taj Mahal sterk beïnvloed.

TIP ♥ – entree tot het fort is 500 roepie. Meer info vind je op de pagina Humayan’s Tombe

#3 Lodi Gardens

Het Lodi Park is een rustige park en een favoriete get-away voor locals en toeristen. De tuinen staat vol met de afbrokkelende graven van Sayyid en Lodi heersers, waaronder het indrukwekkende 15e-eeuwse Bara Gumbad graf.

Verder vind je opvallend verschillende graven van Mohammed Shah en Sikandar Lodi.

Blijf qua accommodatie weg van de drukte. In plaats daarvan kun je beter verblijven in de lommerrijke, luxe wijken van New Delhi, Zuid-Delhi of Mehrauli.

Lodi Gardens Delhi
De ruïnes in de Lodi Gardens

#4 Jama Masjid

Dit is misschien wel de bekendste highlights van de stad. De Jama Masjid de grootste moskee in India. De binnenplaats kan een bizar aantal van 25.000 (!) personen kwijt. De bouw van deze gigantische moskee heeft 13 jaar geduurd dat geeft wel aan hoe groot het is.

Het werd voltooid in 1650. Je kunt de moskee zelfs beklimmen. Eenmaal op de top van de zuidelijke toren zul je beloond worden met een prachtig uitzicht over de daken van Delhi.

Zorg ervoor dat je geschikte kleding draagt bij het bezoeken van de moskee anders mag je niet naar binnen. Dit betekent dat je je hoofd, benen en schouders moeten bedekken. Ze verhuren ook kleding.

TIP ♥ –  entree is gratis, maar je camera kost 300 roepie. De tempel is elke dag geopend behalve tijdens gebeden om 12.15 uur tot 13.45. De tempel gaat dicht voor zonsondergang.

De Jama Masjid
De Jama Masjid

#5 Swaminarayan Sanstha

Hoewel de meeste tempels in Azië vaak duizenden jaren oud zijn, is deze tempel geopend in 2005. Een relatief nieuwe bezienswaardigheid dus. Dit massale tempelcomplex werd gebouwd door de spirituele organisatie BAPS. Het is gewijd aan de Indiase cultuur.

Naast de bijzondere architectuur van het roze en witte heiligdom, omvat het complex ook indrukwekkende tuinen, sculpturen en kun je er boottochten maken.

Reken op minimaal een halve dag om het complex te verkennen.

TIP ♥ – entree is gratis. Openingsuren zijn van dinsdag tot en met zondag van 9.30 uur tot 18.30 uur.

#6 Qutab Minar

Dit is de hoogste baksteen minaret ter wereld en een mooi voorbeeld van de vroege Indo-islamitische architectuur. Het werd gebouwd in 1206, maar de reden blijft een mysterie. Sommigen geloven dat het werd gebouwd om de overwinning en het begin van de moslimregering in India te vieren, terwijl anderen zeggen dat het gebruikt werd om de gelovigen tot het gebed aan te zetten.

De toren heeft vijf verschillende verdiepingen en is bedekt met ingewikkelde details en verzen uit de heilige Koran. Er zijn ook een aantal andere historische monumenten in de buurt.

TIP ♥ – entree is 500 roepie (30 voor bewoners van India). Het is dagelijks geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.

De Quab Minar, Delhi
De Quab Minar

#7 Chandni Chowk

Dit is de hoofdstraat van Old Delhi. Het is een groot contrast met de brede, ordelijke straten van New Delhi. Auto’s, rickshaws, handgetrokken karren, voetgangers en dieren lijken allemaal boven op elkaar te zitten in deze straat.

Het is chaotisch en overbelast, maar daarom ook erg boeiend. Op een van de oudste en drukste markten in India staan de smalle kronkelpaden vol met goedkope sieraden, stoffen en elektronica.

Voor de meer avontuurlijke reizigers, Chandni Chowk, is ook een uitstekende plek om Delhi’s street food te proeven.

#8 De Bahai Temple

Deze tempel wordt ook vaak de Lotus Tempel genoemd, omdat het de vorm van een lotusbloem heeft. Zeker ’s nachts is de tempel erg indrukwekkend, wanneer de lampen worden aangestoken. Het is gemaakt van wit marmer en de tempel behoort tot het Bahai geloof.

Dit geloof verkondigt de eenheid van alle mensen en religies. Iedereen is welkom om er te bidden. De rustige tuinen en vijvers rondom de tempel zijn ook een mooie plek voor een ontspannende picknick.

TIP ♥ – entree is gratis en de tempel is dagelijks geopend om 9:00 uur en sluit tegen zonsondergang.

Bahai Temple
De bijzonder Bahai Tempel

Hoe kom je er?

De meeste mensen zullen per vliegtuig aankomen in de stad. Het ligt op zo’n 8 uur vliegen vanaf vanuit Nederland. De prijs van een vliegticket lag rond de €700, maar of dit na de Corona Crisis nog steeds het geval is kunnen we nog niet voorspellen.

Het Indira Gandhi International Airport is het grootste vliegveld van de stad en is gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum van de stad. Ook binnenlandse vluchten zullen hier aankomen. Vanaf het vliegveld rijdt er een bus en metro richting het centrum. Ook per taxi kan je in de stad komen. Let wel op welke taxi je neemt. Er zijn nogal wat oplichters actief. Stap daarom in een officiële gele prepaid taxi.

Mocht je al in India zijn kan je vanuit veel steden in India de trein pakken richting Delhi. Hou er wel rekening mee dat de afstanden vrij groot kunnen zijn. Zo zit je vanaf Mumbai bijvoorbeeld al snel 16 uur in de trein. Jaipur ligt op zo’n 5 uur treinen en Agra zelfs op 2 uur.

Eten in Delhi

Delhi en eigenlijk heel India heeft een rijke historie als het aankomt op eten. Vraag een inwoner wat Delhi zo speciaal maakt en bijna allemaal zullen ze over het eten beginnen. Het eten in Delhi is een samenkomen van tientallen rassen en culturen. Allemaal hebben ze door de geschiedenis heen hun bijdrage geleverd aan het huidige “menu”.

Het eten en in het bijzonder de streetfood in Delhi is dan ook waanzinnig lekker. Waar je ook van houdt, ze hebben het voor je. En ze zullen er een echt feest van maken. Door de vele geuren en smaken is het bijna onmogelijk om het niet een keer te proberen, het streetfood.

Een bekent, maar minder plezierig, effect van het eten in India staat bekend als de ‘Delhi Belly’.  Dat heeft te maken met het feit dat de hygiëne standaard in India minder hoog ligt dan in Europa. Kijk daarom uit met rauwe groenten en kies vooral gefrituurd eten. Dat klinkt ongezond. Maar het is lekker en dood veel bacteriën 🙂

Beste reistijd

De beste tijd om de stad te bezoeken is van oktober tot en met maart. Het weer is dan op zijn best. Tijdens deze periode zijn de bloemen in de stad in volle bloei, heb je warme en zonnige dagen en het regent in deze maanden minder.

De zomer, maart tot en met juni, is extreem warm. Temperaturen van boven de 45 graden zijn niet vreemd. Veel toeristen vermijden de stad in die periode omdat het te warm is. Het regenseizoen loopt van juli tot en met september. Dit gaat gepaard met heftige regen.

Beste reistijd Delhi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven