Terracottaleger

Boek hier jouw reis, met lokale experts! Plan mijn reis

Het Terracottaleger is niet alleen een van de bekendste bezienswaardigheden van China. Het is bovendien een van de meest unieke archeologische vondsten ter wereld. De ruim 8.000 stenen levensgrote soldaten houden al meer dan 2.000 jaar de wacht over China’s eerste keizer. Het unieke stenen leger moest de tombe van Qin Shi Huang bewaken die doodsbang was voor de overwonnen geesten die hem in het hiernamaals wachtten. Niemand wist van dit gigantische graf in Xi’an totdat het in 1974 per ongeluk werd ontdekt door boeren. De vondst werd vergeleken met andere bizarre ontdekkingen zoals Angkor Wat in Cambodja of Machu Picchu in Peru. Het Terracotta leger is een bijzonder spektakel, maar het verhaal erachter is minstens zo bizar.

De meest bijzonder highlight van China

Het Terracottaleger is niet alleen de belangrijkste attractie van Xi’an, het is een van de beroemdste archeologische vondsten ter wereld. Het hele verhaal val dit stenen leger heeft alle ingrediënten voor een goede film. Wellicht is die er ook al. Niemand weet precies wanneer het leger is gebouwd, maar het is duidelijk dat is gedaan in opdracht van of voor keizer Qin Shi Huang. De eerste keizer van China.

Experts denken dat Qin Shi Huang opdracht gaf om met de bouw van zijn mausoleum te beginnen toen hij in 246 v.Chr. de troon van de Qin State overnam. De rol van de ruim 8.000 (!) soldaten van het Terracottaleger was om het hele mausoleum te “bewaken”. Qin Shi Huang geloofde dat het leger hem in het hiernamaals zou kunnen beschermen.

Qin Shi Huang

Qin Shi Huang was degene die grote koninkrijken in de regio verenigde tot één rijk en wordt daarom gezien als de eerste keizer van China. Hij was pas 14 jaar toen hij aan de macht kwam (246 v. Chr.). Vrijwel direct begon hij aan de bouw van het Terracottaleger. Hij was namelijk doodsbang voor de vijanden die hij had gedood. Hij dacht dat ze hem zouden opwachten in het hiernamaals.

Alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, is niet één van de soldaten hetzelfde. En het verhaal achter dit stenen leger wordt alleen maar gekker.

Terracotta leger
De stenen soldaten

700.000 arbeiders in 36 jaar

Met de bouw van de graftombe en de stenen soldaten, ook wel mausoleum, werden volgens schattingen zo’n 700.000 dwangarbeiders ingezet. Ze werkten onder meer aan een onderaardse grafkamer, modellen van paleizen, gebouwen en gebruiksvoorwerpen en kostbare stenen.

Volgens historici werden alle arbeiders die werkte aan het leger levend begraven in de grafkuilen rond het graf om te voorkomen dat de geheimen van het Terracottaleger ontdekt zouden worden.

Toen alles af was werd alles afgedekt en bovenop werd een kunstmatige heuvel aangelegd die ondertussen 76 meter hoog is en met een trap te beklimmen is. Het meest bijzondere is dat de heuvel waaronder de tombe van Qin ligt, nog nooit geopend is.

Niemand weet waar de ingang is. Qin Shi Huang geloofde dat het graf zijn paleis werd voor het leven onder de grond, wat een vervolg was van zijn leven op aarde. Van de bijna honderd grafkamers zijn er tot op de dag van vandaag nog maar enkele geopend. Er liggen nog ontelbare schatten onder de grond.

Terracottaleger
Soldaten van het leger

De 8.000 unieke soldaten van het Terracottaleger

De stenen soldaten van het Terracottaleger, liggen op vijf kilometer van de graftombe. Er zijn vijf grote kuilen waar de soldaten in geplaatst zijn. Vandaag de dag zijn er boven de kuilen hallen gebouwd ter bescherming. Het Terracotta leger laat goed zien hoe machtig keizer Qin Shi Huang was.

De stenen soldaten zijn allemaal verschillend. Ze bestaan onder andere uit het voetvolk, ruiters met strijdwagens en paarden en kruisboog schutters en stonden allemaal klaar voor een veldslag. Alle soldaten zijn tussen de 1,60 meter en 1,80 meter lang.

Sommige staan en andere knielen, sommige dragen een harnas en andere zijn gekleed in een uniform. De wapens die ze dragen zijn echt en elk gezicht is anders. Er wordt dan ook aangenomen dat er voor iedere stenen soldaat een ‘normale’ soldaat model heeft gestaan.

Grappig feitje: elke stenen soldaat van het leger is vandaag de dag zo’n US$4,5 miljoen waard!

TIP ♥ – er zijn 5 kuilen (pit). Pit 1 is de grootste en meest indrukkende met 2.000 stenen soldaten.

stenen soldaat van het Terracottaleger
Elk gezicht is anders

6 tips voor een bezoek aan het Terracottaleger

Het Terracottaleger is een van de bekendste bezienswaardigheden van China. Naast dat er veel internationale reizigers op af komen, komen hier ook veel Chinezen. We raden daarom aan om een dagtrip naar deze bezienswaardigheid goed voor te bereiden met deze handige tips.

#1 Vermijd drukke tijden

Tijdens de piekuren kan de drukte enorm zijn. Dat komt doordat veel tourbussen op dezelfde tijd arriveren. Dat is meestal rond 10:00 uur. Als je op eigen gelegenheid naar het leger reist, probeer er dan vóór 10:00 uur te zijn. Na 10:00 uur arriveren de grote reisgroepen. Tussen 12.00 uur en 13.00 uur is over het algemeen ook rustiger, omdat veel bezoekers op dat moment lunchen. De drukste dagen zijn zaterdag en zondag.

#2 Loop vanaf de parkeerplaats naar de ingang

De parkeerplaats ligt op ongeveer 1 kilometer van de ingang. Er rijden golfkarretjes van de parkeerplaats naar de ingang, maar je kunt er ook voor kiezen om te lopen. Mits het droog is, is dit een fijne wandeling en de omgeving is best mooi. Daarnaast hoef je niet in de rij te staan voor de golfkarretjes. Lopen duurt zo’n 15 minuten.

#3 Draag goede schoenen

Als je van plan bent naar de ingang te lopen, zijn goede schoenen wel zo lekker. Niet alleen voor de wandeling naar de ingang, maar ook bij de Terracotta Warriors. Het gebied is namelijk zo’n 25.380 vierkante meter groot. Uiteraard hoef je niet het hele terrein te zien, maar er is wel veel te zien in die oppervlakte. Zorg dus voor goede schoenen!

#4 Kies de juiste “pit” van het Terracottaleger

Er zijn in totaal vier ‘pits’, ook wel kuielen. Drie van die pits herbergen de stenen soldaten. Pit 1 is de grootste met een lengte van 230 meter en een breedte van 62 meter, gelijk aan de grootte van twee voetbalvelden. De soldaten hier bestaan uit strijdwagens en infanterie. Er zijn in totaal meer dan 6.000 soldaten en 50 strijdwagens. Pit 2 is kleiner dan pit 1 en heeft de meeste legereenheden met strijdwagens, infanterie, cavalerie en kruisboogschutters. Pit 3 is herbergt 68 figuren, vier paarden, een strijdwagen en 34 wapens die momenteel zijn opgegraven.

#5 Het Mausoleum is niet heel spectaculair

De ticketprijs voor het Terracottaleger is inclusief toegang tot het Mausoleum van Qin Shi Huang. Hoewel dat heel spectaculair klinkt, is dat helaas niet zo. Het Mausoleum van Qin Shi Huang is  namelijk nog niet opgegraven, dus veel zie je niet. Mocht je het toch willen bezoeken. Het Mausoleum is eenvoudig te bereiken met een gratis pendelbus (10 minuten).

#6 Vermijd de souvenirwinkels

Je vindt hier souvenirwinkels, maar zoals bij elke souvenirwinkel betaal je hier de hoofdprijs voor een beeldje, boek, kaart of ander aandenken. Je kunt veel beter een souvenir kopen op de markt van Xi’an. Dat is goedkoper én je hoeft niet de hele reis te sjouwen met je souvenir.

Er zijn weinig goede Engelse boordjes. Er zijn audiogidsen te huur (40 Yuan, borg 200 Yuan), maar  het Engels is moeilijk te begrijpen. Een gids is daarom beter.

Terracotta leger
Een paar van de ruim 8.000 soldaten
Het Terracotta leger
Elke soldaat is anders

Hoe kom je er?

Het Terracotta leger is een van China’s belangrijkste bezienswaardigheden. Ze hebben er daarom voor gezorgd dat het makkelijk te bereiken is. De meeste mensen bezoeken deze plek vanuit Xi’an.

In Xi’an kun je bij het Xi’an Train Station een van de elektrische Terracotta Warriors minivans nemen naar het park. Dit kost 8 Yuan en duurt een uur. Je kunt ook met de lokale bus. Dit is net zo duur en duurt net zo lang.

Ze zetten je af bij de parkeerplaats. Vanaf daar is het nog 15 minuten lopen naar de ingang, of je neemt voor 5 Yuan het treintje. In X’an kun je ook georganiseerde tours boeken.

Locatie

4 gedachten over “Terracottaleger”

  1. hallo,
    Hoe zit het met het toerisme bij het terracottaleger? is het druk bezocht? hoeveel bezoekers der dag/week/maand/jaar?
    groetjes anne

    1. Hoi Anne,

      Het Terracotta leger in Xi’an is een druk bezochte highlight van China. Het is er het hele jaar door druk. Hoeveel bezoekers er precies komen weten wij helaas niet precies.

      Groeten,
      Sjoerd

  2. Is het echt zo indrukwekkend als het er op de foto’s uit ziet? 🙂 En kan je er makkelijk op eigen gelegenheid heen?
    Alvast bedankt voor jullie antwoord.

    1. Hoi Angela,

      Het is zeker zo indrukwekkend als het eruit ziet. Een tour zou ik niet aanraden, al was het toen wij er waren lastig om er zelf te komen. Als je een tour doet neem er dan 1 die ALLEEN naar het Terracotta Leger gaat 🙂 Wij gingen eerst nog langs allerlei andere zaken die niet echt de moeite waard waren.

      Groeten,
      Sjoerd

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven