Als je aan China denkt, denk je aan de Chinese Muur en andersom. De Chinese Muur, of Great Wall, is de bekendste trekpleister van China. Het is een uit aarde en stenen gebouwde verdedigingsmuur in het noorden van China. In China staat de muur bekend als de ‘Muur van 10.000 Li’. Eén Li is 500 meter. De Chinese Muur is dus ongeveer 5.000 kilometer lang.
Op deze pagina vertellen we j het volgende over de Chinese Muur;
- Een korte introductie
- Geschiedenis + survival guide
- Bezoeken Chinese Muur
- Verval van de Muur
- Beste reistijd
- Reisgids China
Chinese Muur; korte introductie
De Chinezen noemen het ook wel de ‘Muur van 10.000 Li‘. De Chinese Muur staat in de Gobi woestijn en deze verdedigingslinie staat tot op de dag van vandaag nog steeds. Het is één van de meest bijzondere bouwwerken die vandaag de dag te bezoeken is.
Weet je dat je op/naast de Chinese Muur kunt slapen? Meer hieronder onder in deze pagina!
De Chinese Muur loopt van Shanhaiguan bij Bo Hai (300 km oostelijk van Beijing) tot Lop Nur in het zuidoostelijk deel van de zelfstandige regio Sinkiang. Hoewel de precieze lengte moeilijk te bepalen is (de muur is niet aaneengesloten) is de Chinese Muur zelf 6.259 kilometer lang! Inclusief verdediging groeven en natuurlijke grenzen bestaande uit rivieren, heuvels en bergen, heeft de Chinese Muur een lengte van 8.850 kilometer!
Een prima plek om je een dagje te vermaken
Geschiedenis van de Muur
De muur is meer dan 2000 jaar geleden gebouwd tijdens de Qin-dynastie (221-207) om het Chinese Keizerrijk te beschermen tegen vijanden. Aparte muren die waren gebouwd door verschillende koninkrijken werden aan elkaar gelinkt om het rijk te beschermen tegen de Xiongnu, ook wel Hunnen genoemd (plunderende nomaden). Dat is het begin geweest van één van ’s werelds bekendste highlights. Sinds 1987 staat de Chinese Muur op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De muur werd in 2007 gekozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen.
De bouw van deze muur is uiteraard niet in één jaar voltooid. Het was China’s eerste Keizer Qin Shi Huangdi, die tijdens de Qin-dynastie opdracht gaf om de delen samen te voegen en uit te breiden. De Chinese Muur is gebouwd met de nodige inspanning. Volgens schattingen zijn er meer dan 10 jaar honderdduizenden (dwang) arbeiders ingezet onder generaal Meng Tian om de muur te voltooien.
Leem, zand en steen
Er is zo’n 180 miljoen kubieke meter aarde gebruikt om dit immense bouwwerk te bouwen. De eerste delen van de muur bestonden uit aarden en lemen totdat steen zijn intrede deed. Hierdoor werd de muur een stuk hoger en werden er bovendien wachttorens gebouwd. Er gaan zelfs verhalen rond dat er botten (benen) van overleden arbeiders zijn gebruikt als bouwmateriaal.
Survical Guide
Ga je naar de Chinese Muur? Dan hebben we een aantal tips voor je voor een aangename dag!
- Draag goede schoenen – je zal flinke stukken lopen (en klimmen). Draag daarom goede schoenen
- Ga (heel) vroeg – niet alleen ben je dan sneller uit Beijing. Je ontloopt ook grote groepen.
- Juyongguan is niet zo druk – er is hier geen kabelbaar waardoor dit stuk alleen toegankelijk is voor fitte mensen. Lekker rustig!
- Research – check van te voren naar wel deel van de muur je wilt/gaat. Georganiseerde tours gaan vaak naar hetzelfde punt. Extra druk dus.
De kans dat je niemand op je foto hebt is klein, maar het is het proberen waard 🙂
Bezoeken Chinese Muur
Lang niet alle delen van de Chinese Muur zijn te bezoeken. Door oorlogen of plunderingen zijn sommige delen van de Chinese Muur beschadigd of afgebroken. De meeste toeristen bezoeken de Chinese Muur vanuit Beijing. Er zijn verschillende punten waar je heen kunt.
TIP ♥ – een ticket richting de Chinese Muur (incl. busreis) is bij ieder hostel of hotel te koop. Zo niet, check dan een van de vele reisbureautjes in Beijing.
De beste delen
Het officiële begin- en eindpunten van de muur zijn de grote poorten in het oosten en westen. Kijk uit met het zoeken naar niet toegankelijke delen van de muur. Hier staan namelijk boetes op! Als je in Beijing bent, kun je de Chinese Muur op de volgende plekken bezichtigen;
Badaling
Badaling is waar de meeste toeristen heen gaan en tevens het meest toeristische gebied. Dit gedeelte van de muur ligt op 65 kilometer van Beijing en is gerestaureerd in 1957. Het gedeelte komt uit de 14e eeuw (Ming-dynastie).
Zo kom je er –> Bus 877, 919 en 880 vanuit Beijing (12 Yuan, 1,5 uur)brengen je hier.
Mutianyu
Mutianyu is sinds 1988 open en ligt op 70 kilometer van Beijing. Het stamt uit de 6e eeuw en is tijdens de Ming-dynastie) gerestaureerd. Dit gedeelte is minder toeristisch dan Badaling en je hebt hier een kabelbaan!
Zo kom je er –> Bus 867 vanuit Beijing (16 Yuan, 2,5 uur) brengt je hier.
Jiankou
Jiankouis het ‘wildste’ stuk van de muur en tevens een van de mooiste. Geschikt voor indrukwekkende wandelingen. Je hebt een prachtig panoramisch uitzocht op de Chinese Muur. Let er wel op dat dit een pittig stukje muur is!
Zo kom je er –>Bus 916 Beijing – Huarirou (12 Yuan, 1 uur). Taxi naar Xizhazi (130 Yuan, 1 uur)
Jinshanling
Jinshanling ligt op 150 kilometer afstand van Beijing. Het bevat delen uit de 6e en 16e eeuw, maar is op grote delen niet gerestaureerd. Groot voordeel is dat het hier een stuk minder toeristisch is dan andere delen van de muur.
Zo kom je er –> Neem de bus naar Chende (85 Yuan, 2,5 uur). Laat je afzetten bij Jinshanling.
Gratis mini-reisgids Chinese Muur
Wij hebben op ons blog een complete mini-reisgids geschreven over hoe je de Chinese Muur het beste kunt bezoeken. Dit blog staat helemaal vol met tips over welke delen van de muur je kunt bezoeken, de bete reistijd, overnachten op de muur, de kosten en nog veel mee
Verval van de Chinese Muur
Hoewel de muur gebouwd werd als verdedigingslinie is dit nooit echt uit de verf gekomen. Zoals Genghis Khan destijds mooi zei, ‘De kracht van een muur hangt af van de moed van degenen die het verdedigen’. Uitkijkposten en wachters waren namelijk om te kopen. De Chinese Muur werd daarom veel gebruikt als een soort weg want het bleek prima te functioneren als verharde weg voor het vervoeren van goederen en personen.
Met het geld van de toeristenindustrie is de Chinese Muur van een droevige ondergang gered. Enige nadeel; er komen jaarlijks meer dan 10.000.000 (!) toeristen naar de muur!
Naarmate de tijd vorderde kreeg de Chinese Muur steeds een minder belangrijkere functie. De muur raakte ernstig in verval, delen braken af en materiaal werd geplunderd voor de bouw van complete dorpen. Het bleek een bijzonder populair bouwwerk (en terecht) en delen van de muur werden snel gerestaureerd.
Slapen op de Muur
Ja, je leest het goed! Je kan slapen op of naast de Chinese Muur! Als je iets onvergetelijks wil doen dan moet je dit zeker eens proberen want wie kan nou zeggen dat hij op de Chinese Muur heeft geslapen? Het is een unieke ervaring en zeker leuk om te doen!
Waar slapen?
Je hebt de mogelijkheid om te kamperen bij de Gubeikou of in het lokale dorp Jinshanling. De tour omvat alle kampeeruitrusting (tenten, slaapzakken, verse koffie en een stevig ontbijt). Het enige wat jij hoeft te doen is te genieten van het uitzicht en ’s ochtends wakker worden om de zon op te zien komen over de Chinese Muur.
TIP ♥ – een overnachting op de muur begint bij zo’n $200 p.p. (tour 2 dagen)
Beste reistijd
De beste maanden om naar de Chinese Muur te gaan zijn afhankelijk van wat je zelf wil. Wat je ook doet; probeer het weekend te vermijden. Dan komen er namelijk veel Chinezen naar de muur waardoor het er extreem druk is. Hetzelfde geldt voor Chinees Nieuwjaar.
Qua weer zijn onze zomermaanden het beste omdat je dan de meeste kans op zon hebt. Het is in die maanden helaas ook ontzettend druk. Wij raden aan om óf voor de zomermaanden te komen of net na. Dan heb je nog wel mooi weer, maar niet de drukte.
TIP ♥ – hebben de gok genomen in augustus en hadden schitterend weer (zie foto’s). En vaak regent het maar een uurtje.
Ik wil heel de Chinese muur doen en zou graag hiervoor meer informatie ontvangen i.v.m logement waar je aan de muur kan slapen en hoeveel dit zou bedragen?
Hoi Abdool,
hiervoor kun je beter een reisorganisatie benaderen. Wij organiseren dit soort reizen niet en ik ken de prijzen ook niet.
Happy travels,
Ties
Ik wil morgen (in China al vandaag) naar de muur vanuit Beijing maar heb niks geboekt. Is een taxi erg duur ernaartoe?
Hoi Joey,
Als je persoonlijk advies van één van onze Reis-Experts wil kan je een account aanmaken. Daar kan je tevens je vraag kwijt en dan gaan wij gelijk voor je aan de slag.
Alvast bedankt.
Reisgroet,
Sjoerd
Bij welk stuk van de muur zijn de foto’s gemaakt? Wij gaan in het hoogseizoen (juli augustus), dus willen een stukje muur dat niet compleet overspoeld is (waarschijnlijk lastig). Bandaling wordt het zeker niet… Maar welke is het rustigste?
Hoi Linda,
Ik denk dat je het beste naar Jinshanling of Jiankou kan gaan. De laatste is wel vrij pittig, houd hier dus rekening mee.
Helaas is het, zeker in het hoogseizoen bijna nergens meer rustig. Maar je zult op deze plekken de minste toeristen tegen komen 🙂 Extra vroeg gaan is natuurlijk ook garantie voor een rustige(re) muur.
Groeten,
Sjoerd
Hallo luit jes
Ik ga in dec naar China to maar met een reden
16 Dec trouw ik met mijn chinese vrouw
Zij en ik zijn best avontuurlijk in heb meer evaring in 4×4 rijden en bivak in de mooi alpen
Nu willen wij onze huwelijksreis in het niet toeristische gedilte doen
Dus met de backpack en op uit en 3A4 nachten op de muur verblijven
Wie kan ons hier bij helpen met de reis
Mijn dank is groot
0653963141
Hoi Dennis,
wat gaaf dat je gaat trouwen in China! Gefeliciteerd alvast 🙂
Je kunt wel slapen op de Chinese Muur maar dit mag officieel alleen met een georganiseerde tour. Zelf kamperen op de Chinese Muur is verboden en er staan flinke boetes op. Het is natuurlijk moeilijk te controleren voor politie maar je valt nogal met een slaapzak en backpack op je rug.
Wij zijn zelf geen reisorganisatie dus kunnen je niet helpen met de reis. Ik weet wel dat het wel mogelijk is. Er zijn namelijk niet zo toeristische delen waar je niet hoeft te betalen om op de muur te komen en waar meerdere mensen wel eens geslapen hebben. Dit is bij Huanghuacheng. Je kunt hier met de bus komen (vraag dit even na bij je ho(s)tel in Beijing). Je kunt daar in de plaatselijke buurtsuper zelfs kampeerspullen kopen.
Nogmaals, het is verboden dus je moet niet tegen iedereen zeggen dat je zelf gaat kamperen op de muur. We kunnen ook niet garanderen dat het lukt, maar het kan dus wel 🙂 Hou er wel rekening mee dat het ’s avonds behoorlijk fris kan worden.
Groeten,
Ties
Visitor Rating: 4 Stars
Wij hebben de muur bezocht bij Jinshanling. Het is hier wat moeilijker wandelen omdat het nog maar deels gerestaureerd is maar WAUW wat was het prachtig. Wij hebben gehoord dat je ook met een reisorganisatie een wandeling van meerdere dagen over de muur kunt doen. Achteraf hadden we dit ook wel graag gedaan… 🙂
Hoi Janine,
Er zijn inderdaad een aantal reisorganisaties in nederland die wandeltours aanbieden.
Wij hebben het ook zelf geregeld toen maar zo’n meerdaagse wandeling lijkt ons ook prachtig.
Groeten,
SJoerd
Hoi,
Misschien een beetje een domme vraag maar weten jullie of je vanuit Beijing ook tours naar de Chinese muur kunt organiseren?
Groetjes,
Mariska
Hoi Mariska,
Ik leerde ooit op school dat de er geen domme vragen zijn ;).
Je kunt vanuit Beijing prima een tour regelen. Elk hostel of hotel heeft wel een tour of kunnen je vertellen waar je een tour kunt boeken.
Groeten,
Sjoerd
Alles is toeristisch als je in het hoogseizoen zit Gerrit. China wordt dan helaas overlopen door toeristen uit eigen land. En aan hun gewoontes moeten wij Europeanen flink wennen. Ik wel in ieder geval. De Chinese Muur is gewoon iets wat ieder mens in zijn leven gezien moet hebben!
Een beetje toeristisch als je midden in het hoogseizoen zit. Maar ja, wat wil je. Dit moet je gewoon gezien hebben. En ik heb van de Chinese muur absoluut nooit spijt gehad. Het terracotta leger in Xiamen vond ik wel tegenvallen. Dit is ieder mens toch wil zien als je in China ben?! 🙂