Welke verzekering dekt repatriëring vanuit het buitenland?

Boek hier jouw reis, met lokale experts! Plan mijn reis

Het aantal dodelijke ongelukken op vakantie en op reis lag dit jaar een stuk hoger in vergelijking met de jaren ervoor. Een sterfgeval heeft altijd ontzettend veel impact, maar op een plek waar je naartoe zou moeten gaan om te ontspannen helemaal.

Hoewel niemand met de gedachte op vakantie gaat om een ongeluk of overlijden mee te maken, kan het geen kwaad om hier goed op voorbereid te zijn voor het geval dat. Daarom zochten we voor je uit welke verzekering repatriëring dekt vanuit het buitenland in het geval van een ongeluk of overlijden en wat je daar zoal over moet weten.

Zorg voor een goede reisverzekering op vakantie

Als eerst is het goed om te weten dat een passende reisverzekering nodig is wanneer je op vakantie gaat. Zo’n verzekering dekt namelijk de kosten voor onverwachte zaken zoals diefstal op reis of het verliezen van eigendommen.

Je bent niet alleen verzekerd voor materiële schade, maar ook voor persoonlijke schade, bijvoorbeeld in het geval van ziekte of een ongeluk. Word je bijvoorbeeld ziek op vakantie dan mag je met een reisverzekering rekenen op goede medische hulp in het buitenland.

Ligt de kwestie echter heftiger en krijg je te maken met een zwaar ongeluk of overlijden van iemand met wie je reist? Ook in dat geval is een goede reisverzekering nodig. Mocht het nodig zijn dat je gebruik moet maken van repatriëring vanuit het buitenland dan liggen de kosten hiervan meestal hoog.

Dergelijke kosten worden door je reisverzekering vergoed; de basisverzekering voor zorg vergoedt dit niet. Daarbij is het handig om een begrafenisverzekering te hebben zodat ook de kosten voor een eventuele begrafenis of crematie zijn gedekt.
Skydive Taupo

Let goed op kortlopende of doorlopende verzekering

Er zijn alsnog verschillende soorten reisverzekeringen die je af kunt nemen. Hierbij moet je kijken naar de lengte van je vakantie of reis. Zo is een kortlopende reisverzekering bedoeld voor een vakantie van een, twee of drie weken.

Dit soort verzekeringen neem je meestal speciaal voor een bepaalde vakantie af en zijn geldig voor die periode of tot een afgesproken datum. Ga je langer op reis, bijvoorbeeld in het geval van een wereldreis of een rondtrip door Azië van meerdere maanden?

In dat geval moet je een doorlopende reisverzekering hebben. Dat is een verzekering die het hele jaar geldig is en die je dus niet steeds hoeft te ‘activeren’. Je mag hierbij gebruikmaken van de dekking zodra je op reis gaat.

Daar hoef je bij een doorlopende reisverzekering niets aan te doen omdat die dekking altijd aanstaat zodra je vertrekt. Voor mensen die veel reizen of die voor langere tijd op pad zijn, is dit de beste keuze.

Is een begrafenisverzekering nodig voor reizigers?

Een reisverzekering op reis is niet verplicht, maar wel handig. Een ongeluk (of schade, verlies of diefstal) zit namelijk in een klein hoekje. Dat geldt ook voor het afnemen van een begrafenisverzekering voor reizigers.

Ga je bijvoorbeeld op wereldreis of reis je überhaupt veel dan is een overlijdensverzekering (of begrafenisverzekering) ook prettig om te hebben. Reizigers en avonturiers hebben een grotere kans op een ongeluk met of zonder overlijden als gevolg dan mensen die niet de hele wereld rondreizen.

Natuurlijk hoop je dat je een begrafenisverzekering niet nodig hebt wanneer je op reis bent. Zo’n verzekering dekt namelijk de kosten van een crematie of begrafenis in het geval van overlijden van de verzekerde.

Maar: waarom zou je niet een begrafenisverzekering afnemen als je weet dat je er veel kosten mee kunt besparen voor je nabestaanden mocht er wel wat gebeuren? Daarom wordt zo’n verzekering vaak naast een reisverzekering afgenomen.

Hoe werkt repatriëring vanuit het buitenland ongeveer?

Nu je meer weet over welke verzekering repatriëring vanuit het buitenland dekt, is het ook fijn om sowieso meer te weten over hoe repatriëring ongeveer werkt. Wanneer je in het buitenland zorgverlening nodig hebt gehad, is het helaas niet altijd mogelijk om zelf naar huis te gaan.

Dit is niet altijd alleen in het geval van een overlijden, maar ook bij een ongeluk of ziekte. Misschien heb je een auto-ongeluk gehad of heb je je benen gebroken tijdens een wintersportvakantie.

Wanneer dat zo is, is er sprake van repatriëring naar Nederland. De arts die je daar behandeld overlegt met de verzekeraar en soms zelfs met je eigen arts in Nederland. Samen kijken ze naar wat de beste mogelijkheid is om zo snel mogelijk op een comfortabele manier naar Nederland te reizen.

Soms kan dat met een gebruikelijke vlucht en soms zijn er andere maatregelen nodig. Voor de repatriëring van een overleden persoon moet er contact opgenomen worden met de alarmcentrale van de reisverzekering om de terugreis naar Nederland te regelen. Daar wordt gekeken of de overledene een begrafenisverzekering had om ook de overige kosten te dekken.

    Meer lezen over Welke verzekering dekt repatriëring vanuit het buitenland??

Over de auteur

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven