Etiquette op reis

Boek hier jouw reis, met lokale experts! Plan mijn reis

Als je op reis gaat ben je te gast in een ander land. En in andere landen gelden andere normen en waarden of gedragsregels dan in Nederland of België. Wij noemen dat etiquette op reis. Een handgebaar dat je maakt, kleding die je draagt of dingen die je zegt. Je kunt locals beledigen zonder dat je er bij stil staat. Je reist immers naar Azië, niet naar Salou.

Wij willen met deze website mensen inspireren en onze passie voor het reizen met Azië delen. Maar we willen ook dat ‘wij’ als toeristen, backpackers of reizigers ons netjes gedragen tegenover de locals en hun cultuur. Helaas zijn er al zat voorbeelden van Nederlanders die zich duidelijk niet inlezen in de cultuur van andere landen.

Op deze pagina leren wij je de basis etiquette op reis. Zo voorkom je het beledigen van locals.

Reis etiquette Thailand

Thailand is een van de populairste landen in Zuidoost-Azië. Als ze ergens gewend zijn aan toeristen dan is het hier wel. Maar dat betekent niet dat je geen rekening hoeft te houden met de normen en waarden die in Thailand gelden. In Thailand zijn er namelijk zeker wel dingen die je beter niet of juist wel kunt doen.

TIP ♥ – beklim nooit zo maar een tempel tenzij dit is toegestaan. Dit geldt eigenlijk voor heel Zuidoost-Azië.

En het lijken vaak simpele dingen, maar ze zijn van groot belang voor de locals. Het boeddhisme en het koningshuis hebben hier enorm veel aanzien, daar dien je gepast mee om te gaan.

Monarchie

De koning of koningshuis beledigen is een grote schande in Thailand. Er staan zelfs gevangenisstraffen op. Alle afbeeldingen van de koning dien je met respect te behandelen. Dat betekent; geen gekke selfies, niet aanraken maar ook op biljetten staan (met afbeeldingen van de koning) is niet aan te raden. En zodra het volkslied klinkt dien je op te staan.

Boeddha, het geloof en tempels

Net als het koningshuis is ook het geloof, en alles wat daarbij komt kijken, erg belangrijk in Thailand. Als je tempels binnen gaat dien je geschikte kleding te dragen. Je schouders en knieën dien je te bedekken en doe ALTIJD je schoenen uit. Ook als je iemands huis binnen gaat.

TIP ♥ – richt nooit je voetenzolen (onrein) naar een boeddhabeeld of persoon. Vrouwen mogen monniken niet aanraken!

Kleding en omgang met de Thai

Topless zonnen of naakt op het strand lopen zullen ze hier niet op prijs stellen. Ga je even van het strand af? Bedek je lichaam dan met een sarong of kleding. Raak NOOIT iemand aan op zijn of haar hoofd. Het hoofd wordt gezien als het heiligste gedeelte van het lichaam. Je schoenen aan je backpack hangen is niet handig omdat je schoenzolen naar iemand kunnen wijzen.

Gezichtsverlies

Een van de balngrijkste etiquette op reis is het losing face, of gezichtsverlies. Gezichtsverlies is belangrijk bij de Thai en ze doen er veel aan om dat zo te houden. Negatieve onderwerpen worden dan ook vaak vermeden tijdens discussies.

TIP ♥ – kwaad worden op de Thai (ook al vragen ze er soms om) of je stem verheffen is hier niet handig. Dit is namelijk slecht voor hun aanzien.

Wat Arun
Les nummer een bij etiquette op reis; beklim nooit zomaar een tempel zoals de Wat Arun in Bangkok

Reis etiquette Vietnam

Steeds meer mensen reizen naar Vietnam. Ook hier zijn ze gewend aan toeristen en Westerlingen, ook vanwege de Amerikaanse Oorlog. Er zijn ook in Vietnam dingen die je wel of niet kunt doen. Vaak zijn het dingen waar je niet bij stil staat, maar die voor locals wel belangrijk zijn.

In Vietnam is de politiek een stuk minder ‘heilig’ dan in Thailand. Toch zijn er bij dingen als het geloof, de omgang met de locals en het leven op straat wel dingen waar je op moet letten.

Gezichtsverlies

Gezichtsverlies is belangrijk bij de Vietnamees. Negatieve onderwerpen worden dan ook vaak vermeden tijdens discussies. Kwaad worden op de Vietnamees of je stem verheffen is hier niet handig. Dit is namelijk slecht voor hun aanzien.

Ties: “Ook al werken Vietnamezen soms op je zenuwen, blijf altijd respectvol!”

Familie en thuis

Familie is heel erg belangrijk. Beledig nooit een familielid, zeker niet de oudere! De oudste hebben meestal het meeste aanzien en respect binnen de familie. Als je bij iemand thuis wordt uitgenodigd doe dan altijd je schoenen uit.

TIP ♥ – Vietnamezen stellen het op prijs als je wat mee neemt als je wordt uitgenodigd. Denk bijvoorbeeld aan vers fruit.

Boeddha, het geloof en tempels

In Vietnam staan minder tempels dan in Thailand, maar ook hier dien je geschikte kleding te dragen. Je schouders en knieën dien je te bedekken en doe ALTIJD je schoenen uit. Richt nooit je voetenzolen (onrein) naar een boeddhabeeld of persoon.

Vrouwen mogen monniken niet aanraken!

Omgang met Vietnamees

Je voetzolen naar iemand (of een boeddhabeeld) richten is ook hier ongepast. Raak NOOIT iemand aan op zijn of haar hoofd. Wijs nooit met je vinger, gebruik je hele hand. Probeer niet met je handen in je heupen te staan.

Foto’s maken van Ho Cho Minh’s sarcofaag is ten strengste verboden. Laat nooit je chopsticks in een V-vorm staan, dit is het teken van de dood.

Eten

Gezamenlijk eten is belangrijk in Vietnam. Als je wordt uitgenodigd, of samen met locals eet, is het gebruikelijk dat de oudste aan tafel betaald. Als je iets aan geeft, ook al is dat niet tijdens het eten, geef het dan aan met twee handen.

Dit is ook de reden dat ze wisselgeld altijd met twee handen terug geven. Doe dus hetzelfde! Als je gaat zitten bij het eten wacht dan eerst tot de oudste zit.

Rijstvelden in Vietnam
Prachtige rijstvelden rondom Sapa

Reis etiquette Indonesië

In Indonesië is het geloof belangrijk in het dagelijkse leven. En Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. Hier dien je rekening mee te houden als je naar het land af reist. Er gelden namelijk andere regels voor het betreden van tempels of kleding in tempels dan in andere Zuidoost-Aziatische landen.

TIP ♥ – Indonesiërs kunnen moeilijk ‘nee’ zeggen. Er zijn 12 versies van nee en die gebruiken ze niet vaak. Hou daar rekening mee.

Boleh?

Indonesië is een gigantisch land. Er zijn best wat delen waar niet vaak toeristen komen. In plaats van dat je gelijk een dorp binnenstormt of foto’s begint te maken dien je eerst te vragen of dat wel mag.

Meestal doe je dit bij het dorpshoofd of de oudste persoon in de groep. Vraag; ‘Boleh?’. Date betekent zoiets als  ‘Mag ik?’.

Omgang met Indonesiers

Net als in Thailand en Vietnam is ‘schaamte‘ iets wat Indonesiërs (malu) proberen te voorkomen. Iemand belachelijk maken, schreeuwen of beledigen is ongepast hier. Irritaties of verhitte discussies doe je eigenlijk altijd privé.

TIP ♥ – Indonesiërs houden niet van conflicten. Ze zijn vriendelijk en rustig.

Het geloof en tempels

Het geloof speelt een belangrijke rol in het leven van de Indonesiërs. Zeker de Islam en het boeddhisme. Als je Balinese tempels (pura) binnen gaat draag dan geschikte kleding. Blote schouders of een korte broek mogen niet. Vaak wordt verzocht een sarong of een ceremoniële sjerp om je middel te dragen.

Islam

Toon respect voor het geloof. Net als er regels zijn voor het boeddhisme zijn er in Indonesië ook omgangsregels wat betreft de Islam. Zo is het bijvoorbeeld onbeleefd voor vrouwen om rond te lopen in schaarse kleding, vooral in steden als Atjeh (Sumatra).

Probeer geschikte kleding te dragen. Ook is het drinken van alcohol op sommige plekken verboden.

Vergeet niet dat Indonesië het grootste moslimland ter wereld is

Borobudur
Les nummer twee bij etiquette op reis; bij de Borobudur dien je geschikte kleding te dragen

Reis etiquette Maleisië

In Maleisië zijn ze wel gewend aan toeristen. Dat betekent echter niet dat je nergens rekening mee dient te houden. Lokale gebruiken of normen en waarden zijn niet altijd bekend, ook bij ons niet.

Daarom is het verstandig om eerst te vragen voordat je iets doet. Simpele dingen als een foto maken, alcohol drinken, mensen aanraken zijn in Nederland misschien gebruikelijk, maar in Maleisië niet.

Ties: “Nog niet zo heel lang geleden werd een groep toeristen opgepakt omdat ze naakt op de Kota Kinabalu liepen. Dit is een heilige berg en dien je te weten voor dat je op reis gaat”.

Gezichtsverlies

Maleisië is een multicultureel land. Ze streven er allemaal naar om gezichtsverlies tegen te gaan en schaamte te vermijden, zowel in de publieke als privé. Gezichtsverlies, of behoud wordt gelinkt aan een goede naam, goed karakter, en aardig zijn voor je naaste.

Openlijk Maleisiërs beschuldigen, schreeuwen of belachelijk maken is dus ongepast.

Geloof en tempels/moskeeën

Tempels en moskeeën staan naast elkaar. En ze hebben elk andere regels, maar het komt er vaak op neer dat je geschikte kleding dient te dragen. Moskeeën zijn soms ontoegankelijk voor niet-moslims

Lees je voor vertrek in over de kledingvoorschriften van religieuze bouwwerken. Je wordt namelijk geweigerd als je geen geschikte kleding draagt.

Houding

In sommige delen is men streng gelovig. Dan die je twee dingen waar je rekening mee moet houden. Publiekelijk je liefde tonen en het drinken van alcohol. Zo is hand in hand lopen OK, maar kussen in het openbaar niet.

TIP ♥ – het drinken van alcohol buiten de aangewezen bars of clubs – zelfs in vakantieoorden – is ook niet handig.

Kleding

Voor zowel mannen als vrouwen is het te bloot rondlopen een no-go. Vaak gezegd dat zowel mannen als vrouwen hun torso bedekt moeten houden. Een korte broek of rok dient tot de knie te komen. Een dunne lange broek is daarom ideaal.

Strakke kleding worden vaak afgekeurd, vooral voor vrouwen. In grote steden als Kuala Lumpur wordt hier overigens niet op gelet.

Cameron Highlands
De natuur rondom Cameron Highlands

Reis etiquette Myanmar

Als er een land in Azië is waar je je aan de lokale regels dient te houden dan is het wel in Myanmar. We kennen allemaal het verhaal van onze landgenoot die tijdens een boeddhistisch gebed de stekker uit de geluidsinstallatie trok.

Dat is simpel gezegd heel erg dom, zeker in Myanmar, een land waar het leger hele grote invloed heeft.

Je bent te gast in een ander land. Wij vinden dat je je te allen tijde dient te houden aan de regels die daar gelden. Ook al erger je aan bepaalde dingen. Lees hieronder wat je wel en niet moet/kunt doen.

Regering

De regering en het leger heeft nog altijd een grote invloed in Myanmar. Het geld dat je uitgeeft gaat ook voor een groot gedeelte naar de regering of het leger. Als je ergens slaapt probeer dat dan in homestays te doen en niet in overheids-accommodatie. Huur lokale gidsen in.

Boeddha, het geloof en tempels

Er is geen ander land in Zuidoost-Azië waar het geloof zo belangrijk is als in Myanmar. De locals zijn overwegend boeddhistisch en het hele leven draait om het boeddhisme. Alles wat met het geloof te maken heeft dien je met respect te behandelen.

Doe je schoenen uit in tempels, bedek je knieën en schouders, maak geen foto’s van monniken en richt nooit je voetzolen naar een boeddhabeeld of persoon.

TIP ♥ – in Myanmar staan serieuze gevangenisstraffen op heiligschennis

Foto’s maken

Kijk uit waar je met je camera naar wijst. Stupas, tempels en landschappen mogen gefotografeerd worden zonder dat iemand daar moeilijk over doet. Mensen is iets anders. Vraag altijd toestemming voordat je een foto maakt van de lokale bevolking.

Het is namelijk niet gebruikelijk om zo maar mensen op de foto’s te zetten. Zeker monniken niet!

Houding

Raak nooit iemands haar, hoofd of wang aan. Wij beschouwen dat als een vriendelijk gebaar, maar in Myanmar vinden ze het niet vriendelijk. Eerder als onbeleefd. Raak nooit het lichaam van een vrouw aan.

Je kunt hier serieus voor op het politiebureau eindigen. Hoesten, niezen of je neus snuiten aan de eettafel wordt als een belediging gezien. Richt je voeten nooit naar een afbeelding van Boeddha, oudere persoon of een heilige plaats.

Beladen onderwerpen

Myanmar is nog niet zo heel erg lang geopend voor toeristen. De regering heeft nog altijd een grote invloed in het land. Belangrijk bij etiquette op reis is dat je niet zomaar vragen kan stellen aan locals over de regering en wat hun politieke voorkeuren zijn. Als ze er zelf over beginnen kun je meepraten, maar snij nooit zelf belanden onderwerpen aan.

Bagan
Ties in Bagan

Reis etiquette Filipijnen

In de Filipijnen zijn er eigenlijk niet heel veel dingen waar je rekening mee dient te houden. De locals zijn over het algemeen heel vriendelijk en open. Religieuze bouwwerken vind je hier bijna niet, op een aantal kerken na. Hier zijn geen strenge regels en dien je vooral logisch na te denken.

Drugs is verkrijgbaar in de Filipijnen, ook wiet. Gebruik van drugs raden wij sowieso niet aan in Azië, maar sinds de komst van de nieuwe president Rodrigo Duterte helemaal niet. Hij voert een strenge en dodelijke strijd tegen druggebruikers en handelaren.

Hiya

Een van de belangrijkste elementen in de Filipijnse samenleving is hiya. Dit is zoiets als gezichtsverlies zoals ze dat in Thailand en Vietnam kennen. Eigenlijk betekent het een gevoel van schaamte.

Hiya is een factor in bijna alle sociale situaties. Zo stelt men soms geen vragen uit angst dat hij/zij misschien dom overkomt, niet uit desinteresse.

Het is ook hiya dat er voor zorgt dat veel Filippino’s weigeren om het openlijk met elkaar oneens te zijn. Beschuldigd worden van walang-hiya (schaamteloos zijn) is de grootste belediging. De Filipijnse versie van gezichtverlies is amor-propio.

Banaue
De rijstterrassen van Banaue

Reis etiquette Laos

Gezien het verleden zou het niet verwonderlijk zijn dat Laotianen het niet zo op westerlingen hebben. Maar niets in minder waar. Er zijn weinig landen in Zuidoost-Azië waar de locals zo vriendelijk zijn als in Laos. Zijn zijn ontzettend open en geïnteresseerd in toeristen.

Ties: “In Laos wonen veel etnische groepen. De een groep heeft andere gebruiken dan de ander. Houd daar rekening mee”.

Ook in Laos is men niet heel moeilijk wat betreft omgangsregels. Toch zijn er wel een aantal dingen die je goed in de gaten moet houden. Zeker het betreden van tempels en ja manieren zijn belangrijk in de omgang met Laotianen.

Kleding

Ook in Laos is geschikte kleding belangrijk. Laotianen vinden het niet leuk als je hun land bezoekt en je op een niet-respectvolle manier kleed. Mannen zonder shirt of vrouwen met blote schouders of blote benen is eigenlijk ongepast.

Dreadlocks, piercings en tatoeages (zeker boeddhistische tatoeages) zijn vreemd in Laos. Als je een tempel bezoekt kleed je dan respectvol en doe schoenen uit.

Houding en manieren

Ook hier zijn voeten onrein. Richt dus nooit je voeten naar een afbeelding van Boeddha, een persoon of een heilige plaats. Stap nooit over iemand heen als die zit of ligt. Raak nooit iemands hoofd  aan. Doe schoenen uit in een tempel, vrouwen mogen een boeddhistische monnik niet aanraken.

Het tonen van genegenheid in het openbaar hoort niet. Zelfs een omhelzing kan als vreemd worden gezien. Hier doen ze overigens op toeristische plekken niet zo moeilijk over.

Monikken in Vietntiane
Monniken hebben veel aanzien

Reis etiquette Cambodja

Cambodja is een boeddhistisch land en hier gelden over het algemeen dezelfde gedragsregels als in Thailand en Vietnam. Die hebben met name te maken met het geloof en de manier waarop je je kleed. Ga nooit te bloot over straat en toon altijd respect voor het geloof.

Ties: “Op tempels klimmen is niet toegestaan in veel landen in Zuidoost-Azië”.

Houd er rekening mee dat Cambodjanen, of Aziaten, niet snel iets zullen zeggen van je gedrag. Dat betekent niet dat ze het goedkeuren. Informeer daarom altijd naar de lokale gebruiken.

Gezichtsverlies

Net als buurlanden Thailand en Vietnam is gezichtsverlies ook bij de Cambodjanen belangrijk. Negatieve onderwerpen worden dan ook vaak vermeden tijdens discussies. 

Houd jezelf altijd onder controle, ook al is dat soms lastig na lange busritten. Boos worden of schreeuwen tegen Cambodjanen resulteert in gezichtsverlies.

Kleding

Respecteer de lokale dress-code, zeker bij religieuze bouwwerken. Dat betekent dat je nooit te bloot kunt rondlopen, behalve op het strand. Als je een tempel binnen gaat bedek dan je schouders en knieën en doe schoenen uit, evenals hoeden en petten.

Topless of naakt zonnen is ongepast in een boeddhistisch land.

Omgang met Cambodjanen

Ook in Cambodja zijn voeten onrein. Richt dus nooit je voeten naar een afbeelding van Boeddha, een persoon of een heilige plaats. Stap nooit over iemand heen als die zit of ligt. Raak nooit iemands hoofd aan, die is heilig in Azië.

Vrouwen mogen een boeddhistische monnik niet aanraken. Het tonen van genegenheid in het openbaar hoort niet.

TIP ♥ – doe je schoenen uit als je een huis binnen gaat en laat je chopsticks nooit in een V-vorm liggen. Dit is het teken van de dood.

Angkor Wat
Bij de Angkor tempels gelden kledingvoorschriften!

Reis etiquette China

Als er een land in Azië is waar ze andere gebruiken en normen en waarden hebben dan wij in Nederland en België dan is het wel in China. De Chinezen zijn komen in onze ogen over als asociaal door overal te rochelen, spugen en boeren.

Dit leidt tot veel irritaties bij buitenlanders. Toch kunnen een hoop dingen worden toegeschreven aan nervositeit en de taalbarrière, in plaats van vijandigheid.

Als je Chinees spreekt, en dat zullen er niet veel zijn, of het binnenland in trekt zal je verbaasd zijn over het de Chinezen die altijd vragen waar je vandaan komt, waar je werkt en waarom je in China bent.

Privacy

Hier moesten wij enorm aan wennen. Privacy lijken ze hier niet te kennen. Chinezen vinden het totaal geen probleem om heel erg dicht in je personal space te komen. Veel openbare toiletten worden gebouwd met scheidingswanden die zo laag zijn dat je zonder problemen mee kunt kijken met de buurman.

Als er 100 plekken over zijn in de metro komen ze graag naast je zitten. Dit irriteert op een gegeven moment, wij spreken uit ervaring. Maar wordt niet boos, het is in China heel normaal.

Spugen en rochelen

Dingen die bij ons heel vreemd over komen zijn volkomen normaal in China. De gewoonte om overal te spugen bijvoorbeeld, hoewel dit langzaam aan het afnemen is. Een krachtige spit terwijl je in gesprek bent is niets geks hier. Ze doen het overal, op straat, in restaurants, in bussen.

TIP ♥ – ook hier geldt, wordt niet boos en probeer je er niet aan te ergeren. Je bent tenslotte te gast in hun land.

Kleding

Ze zijn in het dagelijkse leven wel wat gewend in China. Maar bij tempels of andere religieuze gebouwen dien je je respectvol te kleden. Dat betekent meestal dat je je schouders en knieën moet bedekken.

Zeker in Tibetaanse tempels. Schoenen hoeven in China niet altijd uit. Let op bij de ingang van een tempel. Als daar veel schoenen staan die je ze uit te doen.

Houding en handgebaren

In China is het vreemd als je veel handgebaren gebruikt. En net als veel andere landen is het ook in China niet handig om je chopsticks in een V-vorm te leggen. Dit is het symbool van de dood. Als je thuis wordt uitgenodigd is het heel normaal om een cadeautje mee te nemen.

Openbare uitingen van genegenheid worden gezien als vreemd. Een spontane knuffel of je arm om iemands schouder zal een Chinese ongemakkelijk doen voelen, omdat ze niet willen worden aangeraakt door vreemden.

Verboden Stad, China
In de Verboden Stad in Beijing dien je je respectvol te gedragen

Reis etiquette Japan

Japan staat bekend om zijn complexiteit in gedragsregels. Gelukkig is het wel makkelijker gemaakt voor verwarde buitenlanders, maar het wordt zeer gewaardeerd als je een aantoont dat je een deel van de basisprincipes begrijpt.

Een ding staat sowieso vast. Japanners houden van rangorde. Mannen hebben over het algemeen voorrang op vrouwen. Dus dames, verwacht niet dat Japanse mannen de deuren voor jullie open houden.

Om je enigszins op weg te helpen hebben we een paar handige etiquette tips voor je op een rijtje gezet. Van het buigen bij een ontmoeten tot het uittrekken van je schonen.

Yes sir

Japanners zijn ontzettend vriendelijk en beleefd. Ze zullen je altijd helpen en staan dag en nacht voor je klaar. Dat betekent ook dat ze vaak niks durven zeggen als jij je niet respectvol gedraagt. Let hier dus zelf op!

In het openbaar

Japanners zijn bescheiden mensen. In het openbaar zie je ze zelden ruzie maken of schreeuwen. Het wordt als onbeleefd beschouwd om telefoongesprekken te voeren als je in de trein of bus zit. Net als te luid te spreken in het openbaar vervoer.

Op drukke tijden tijdens het wachten op een trein vormen Japanners een geordende wachtrij.

Station hebben markeringen om te laten zien waar de deuren openen. Het snuiten van je neus in het openbaar wordt als asociaal beschouwd.

Begroeten en houding

Als je iemand ontmoet is het beleefd om een aantal buigingen te maken. Het wordt niet verwacht en het is niet beledigend als je het niet doet. Als een Japanner  voor jou buigt, is een kleine buiging met je hoofd voldoende. Soms schudden ze ook handen, maar het is het beste om te wachten op de wederpartij.

TIP ♥ – als je iets aan geeft doe dat dan met twee handen. Als je geld geeft, of terug neemt, je eten aangereikt krijgt etc. is het beleefd om dat met twee handen te doen.

Geloof en tempels

Er zijn veel Boeddhistische tempels en heiligdommen in Japan en de meeste zijn open voor bezoekers. Kleed je altijd respectvol op religieuze plaatsen en spreek rustig. Meestal is er waterbron in de voorkant van elk heiligdom.

Voordat je het heiligdom binnen gaat, gebruik dan een van de pollepels om water over je handen gieten om ze te spoelen.

Eten en drinken

Er zijn een aantal do’s en don’ts met betrekking tot het gebruik van chopsticks. De belangrijkste is dat je de eetstokjes niet rechtop in een kom met rijst achterlaat, of ze gebruikt om eten direct door te geven aan een andere persoon. Dit doet denken aan rituelen bij begrafenissen.

Probeer ook het ‘spelen’ met je stokjes te vermijden (trommelen op de tafel, zwaaien naar de ober). Bij het eten van noedels is het gebruikelijk om te slurpen. Sterker nog, in een noedelrestaurant word je omringd door slurpende Japanners.

een bootje op het meer van Mount Fuji
Mount Fuji is een heilige berg. Toon respect als je hier bent!

Reis etiquette India

India is een gigantisch land, en vooral chaotisch. Het leven speelt zich hier in de 5e versnelling 24 uur per dag, 7 dagen in de week af. En er komen hier dagelijks hele andere dingen aan bod dan wij gewend zijn.

Culturele verschillen zitten vaak ook kleine dingen. Geloof, tradities en rituelen spelen in het dagelijkse leven in India een belangrijke rol. En als toerist dien je hier respect voor te tonen.

De lijst van de do’s en don’ts die hieronder wordt beschreven is maar een klein deel van de culturele verschillen tussen Europeanen en Indiërs. Kijk daarom goed om je heen wat de Indiase mensen aan het doen zijn.

Tempels en geloof

Religie is heel belangrijk in India. Het is belangrijk om altijd respect te tonen voor religieuze gebouwen, heiligdommen, afbeeldingen en mensen die aan het bidden zijn. Bij het betreden van een tempel of moskee, moet je altijd je schoenen uit doen.

In sommige tempels is het niet toestaan om leer te dragen, wordt menstruerende vrouwen toegang geweigerd. In de zuidelijke staat Kerala zijn de meeste hindoeïstische tempels gesloten voor niet-hindoes.

Kleding

Vrouwen doen er verstandig aan om zich bescheiden te kleden, met de benen en schouders bedekt. Broeken zijn acceptabel, maar een korte broek en korte rokken zijn beledigend voor velen. Het wordt niet altijd gehonoreerd, maar het dragen van een shirt in het openbaar is raadzaam.

Deze regels zijn bijzonder belangrijk in en nabij tempels en moskeeën.

TIP ♥ – vooral vrouwen moeten hun ledematen bedekken. Mannen moeten zich eveneens op passende wijze kleden met hun benen en hoofd bedekt.

Zoenen

Zoenen en omhelzen worden beschouwd als onderdeel van sex. Zeker de oudere generatie doet dit niet in het openbaar. In meer conservatieve gebieden (dus buiten de grote steden of toeristische plekken) is het geen goed idee om hand in hand te lopen, hoewel Indiase mannen soms hand in hand lopen als teken van ‘broederlijkheid’.

Wees je bewust van je voeten. Als je een woning in gaat, moet je normaal gesproken je schoenen uit doen.

Eten en drinken

Een groot verschil tussen Nederland en India heeft te maken met het eten. Dit wordt meestal gedaan met de vingers, en niet met bestek. Het vereist oefening om het goed te doen. Regel één is: eet alleen met je rechterhand.

In India is de linkerhand bestemd voor het afvegen van je billen, het schoonmaken van je voeten en andere onsmakelijke dingen.

Taj Mahal
In tegenstelling tot wat veel mensen denken in de Taj Mahal geen religieus gebouw

Reis etiquette Sri Lanka

Van alle landen in Zuid-Azië is Sri Lanka misschien wel degene met de minste verschillen. Dat klinkt gek toch? Het is ook niet helemaal waar. Sri Lanka trekt al jaren veel Europese toeristen en is dus gewend aan de ‘westerling’.

Aangezien het een grote bron van inkomsten is voor vele passen de Sri Lankanen zich graag aan. Maar betekent dat, dat er geen verschillen zijn?

Nee. Die zijn er namelijk wel degelijk. Sri Lankanen hebben hele andere tradities en normen en waarden dan die wij gewend zijn. Want hoewel ze aan ‘ons’ gewend zijn, zijn er nog altijd veel dingen vreemd voor Sri Lankanen.

Zo is topless zonnen niet toegestaan op Sri Lankaanse stranden. Openlijke fysieke uitingen van genegenheid worden ook afgekeurd en handen schudden doe je met je rechterhand.

Tempels

Alle bezoekers van boeddhistische en hindoeïstische tempels moeten zich kleden volgens de regels. In boeddhistische tempels betekent dit schoenen uit, petten en hoeden af en je schouders en benen bedekken.

Strandkleding is niet geschikt en kan als aanstoot worden gezien. Je mag overigens wel je sokken aanhouden. Niet omdat het zo modieus is, maar omdat de stenen door de brandende zon extreem heet kunnen worden.

Bedelaars

Of je wel of geen geld aan bedelaars geeft is natuurlijk een persoonlijke beslissing, maar het kan geen kwaad om wat te geven. Bedelaars zitten vaak buiten tempels, kerken en moskeeën. Wat echter wel belangrijk is, is dat je geen grote bedragen geeft.

Dit creëert een eindeloze cirkel en bedelaars verwachten de volgende keer van iedereen veel geld. Geef ook niks aan kinderen, hoe moeilijk dat soms ook is.

Whats your name?

Ze houden er in Sri Lanka van (evenals Indonesië) om vragen te stellen. Heel veel vragen. Dit komt omdat Sri Lankanen van zichzelf heel veel waarde hechten aan familie en vrienden. Vragen als ‘Waar ga je heen?‘, “Waar kom je vandaan?” en “Hoe heet je?” komen meer dan regelmatig voorbij.

Je kunt er een beetje gek van worden als je lang in Sri Lanka bent, maar het is belangrijk om beleefd te blijven. Elke vorm van onbeschoftheid of ongeduld van jouw kant is slecht voor het aanzien van de Sri Lankanen. Een glimlach is meestal voldoende.

Polonnaruwa
Sri Lanka heeft heel wat religieuze gebouwen zoals Polonnaruwa

Reis etiquette Nepal

In Nepal leven veel verschillende etnische groepen naast elkaar. Elk met hun eigen tradities en rituelen. In de Kathmandu-vallei, is er een hoge mate van tolerantie van verschillende kleding- en levensstijlen.

Dit komt vooral omdat er veel reizigers komen. Trek je weg uit de toeristische gebieden, dan kun je wel op groepen stuiten die de buitenlandse manieren aanstootgevend kunnen vinden.

Hoe hoger en verder je de bergen in gaat, hoe meer ‘vervreemd’ je raakt van de acceptatie van Westerse gebruiken. De do’s en don’ts hieronder zijn een richtlijn en hoeven niet strikt nageleefd te worden.

Je zult ongetwijfeld een blunder maken als je in Nepal bent en de Nepalezen zullen er zelden iets van zeggen.

Nieuwsgierigheid

Nepalezen zijn heel erg nieuwsgierig. Als reiziger komt het veel voor dat er veel Nepalezen voortdurend om je heen hangen. Privacy en personal space hebben hier een hele andere betekenis dan wij gewend zijn. Ze willen soms adressen uit wisselen en foto’s van je nemen.

TIP ♥ – wat je er ook van vindt, probeer nooit boos te worden en glimlach vriendelijk. Aanzien is heel erg belangrijk en iemand die boos is op ze is slecht voor hun aanzien.

Eten

Eten is belangrijk hier. Regel nummer 1; zodra je iets hebt aangeraakt met je lippen is vervuild (jutho) voor iedereen anders. Als u een slokje water neemt van iemand anders fles, probeer dat dan te doen zonder je lippen te raken.

Eet niet van andermans bord en biedt geen eten aan waar je zelf een hap van hebt genomen. Als je met je handen eet, gebruik dan alleen de rechterhand. De linkerhand is voor het wassen na WC-gebruik.

Tempels

Grote hindoeïstische tempels of heiligdommen zijn meestal off-limits voor niet-gelovigen. Als je wel binnen mag gedraag je dan respectvol. Doe je schoenen uit, neem geen foto’s (tenzij je toestemming hebt) en laat een paar roepies achter in de donatie box.

Probeer heiligdommen niet te raken. Leer is meestal niet toegestaan. Vergelijkbare regels gelden bij boeddhistische tempels en kloosters.

Kathmandu

    Meer lezen over Etiquette op reis?

Over de auteur

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven