Vrijwilligerswerk Azië

Veel mensen gaan op vakantie richting Azië of maken een prachtige reis door het continent. In beide gevallen zul je terug komen met een tas vol accessoires, een camera vol foto’s en een hoofd vol prachtige herinneringen. Je kunt echter ook je steentje bijdragen aan een beter leven, of betere omstandigheden in bepaalde landen in Azië.

De inwoners, natuur of cultuur van het land is wat waar je de mooiste herinneringen aan over houd maar hoe kan je er als reiziger voor zorgen dat juist de locals of de natuur in Azië profiteert van jou bezoek? Juist door vrijwilligers werk te doen.

Hier onze tips over vrijwilligerswerk Azië.

Vrijwilligerswerk Azië

Naast het bezoeken van mooie tempels en pagodes of het luieren aan het strand of juist actief jungletochten lopen kan je ook je bijdragen aan betere omstandigheden in Azië. Wij willen locals helpen door onze webshop of door een ruimere fooi te geven in het restaurant.

Ook adviseren we mensen om oude kleding mee te nemen die nog wel goed is, maar niet meer gebruikt wordt. Deze kleding of schoenen kan je dan achterlaten bij hostel eigenaren of bij een gids die je de berg op geloodst heeft. Met deze simpele en kleine gebaren help je de lokale bevolking.

vrijwilligerswerk Azië
Als je graag meer wilt doen kan je ook denken aan vrijwilligerswerk Azië. Helpen met het bouwen van een weeshuis, paden maken in natuurreservaten, Engelse les geven of juist een buurtcentrum assisteren? Het is slechts een kiene greep uit de ontelbare mogelijkheden die je hebt met vrijwilligerswerk.

Naast het feit dat je mensen, dieren of natuur helpt kom je op prachtige plekken, leer je de lokale bevolking kennen en doe je schitterende ervaringen op. Maar waar begin je met vrijwilligerswerk? Wat wil je doen, en in welk land?

vrijwilligers werk in Azië

UPDATE ♥ Waarom je niet vrijwilligerswerk moet doen in Azië

Een paar maanden vrijwilligerswerk gaan doen in Azië. Het klinkt allemaal positief en als een nobel streven. Maar vrijwilligers toerisme werkt niet altijd. Hoe goed de bedoelingen ook zijn, helaas werken onze goede bedoelingen tot bijzondere praktijken.

En in de meeste gevallen zelfs negatief voor de plaatselijke bevolking. Die je nu juist wilde komen helpen.

Met de #StopWeeshuistoerisme campagne waarschuwt Unicef de vele duizenden mensen die jaarlijks de halve wereld over trekken om vrijwilligerswerk te gaan doen. Kinderen die zich hechten aan de vrijwilligers voelen zich verlaten als dezelfde vrijwilliger weer vertrekt.

Alle donaties en vrijwilligers zorgen ervoor dat ouders hun kinderen in weeshuizen stoppen voor het gratis eten en scholing. En dan zijn er nog de organisaties die de goedbedoelende, maar ook argeloze vrijwilligers gebruiken om zelf geld te verdienen.

Begrijp ons niet verkeerd, we begrijpen het goed. Je wil graag helpen en de wereld zien. Waarom deze twee dingen niet combineren? Maar helaas blijkt in de praktijk dat het vaak averechts werkt. Daarnaast, jij gaat daar in die paar weken of maanden de boel niet veranderen. Daar is echt meer voor nodig. Dat idee zal je moeten loslaten.

Ga vooral op reis. Praat, drink, feest en eet met de lokale bevolking. Leer andere culturen kennen en probeer deze te begrijpen, dat is veel beter voor jouw persoonlijke ontwikkeling en voor de ontwikkeling daar.

Met het geld dat jij daar uitgeeft aan tours, hotels, eten en drinken of andere zaken kan de lokale bevolking veel meer.

Wat kun je wel doen?

  • Kijk naar de spullen die je koopt en/of boekt en waar ze zijn gemaakt, dat heeft meer zin dan een put bouwen in bijvoorbeeld Afrika. Koop en boek zoveel mogelijk bij lokale organisaties.
  • Lesgeven op een internationale school bijvoorbeeld. Dit is ook niet echt vrijwilligerswerk maar je leert de lokale bevolking goed kennen zonder dat kinderen zich direct aan je gaan hechten.
  • Wil je toch naar het buitenland? Vermijd dan bedrijfsmatige organisaties, maar zoek particuliere initiatieven die kleine ontwikkelingsorganisaties ondersteunen en waar je als vrijwilliger echt nodig bent.

    Meer lezen over Vrijwilligerswerk Azië?

Over de auteur

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven