Beste route door Laos

Heb je het over een route door Laos, dan zul je veel verschillende opties tegenkomen. Laos wordt namelijk vaak gecombineerd met haar buurlanden Thailand, Cambodja of Vietnam. Het land is ideaal om in korte tijd te ontdekken en je reis te vervolgen naar één van deze landen of om ruim de tijd te nemen en je onder te dompelen in de ontspannen sfeer dat Laos met zich meebrengt.

Onze route door Laos

Of je nu wilt ontspannen, avontuur wilt opzoeken of wilt feesten, Laos heeft het allemaal! Genoeg keuze voor elke soort reiziger.

Wij delen onze route door Laos van 18 dagen die je gemakkelijk kunt inkorten of verlengen als je wil.

#1 Huay Xai

Wij startten onze reis in het kleine dorpje Huay Xai op de grens met Thailand. Al lijkt er op het eerste gezicht niet zo veel te doen, niets is minder waar. Huay Xai is namelijk dé startplek voor twee fantastische avonturen.

Zo kun je de weelderige jungle van Laos verkennen tijdens een meerdaagse Gibbon Experience. Hier slaap je in boomhutten, maak je te gekke hikes en verken je per zipline de indrukwekkende jungle vol bijzondere dieren waaronder de Gibbon.

Of start je je reis met een tweedaagse tocht per slowboat over de Mekong rivier naar Luang Prabang. Pak een boek, leer je medereizigers beter kennen of geniet simpelweg van het rustgevende uitzicht langs afgelegen dorpjes.

TIP ♥ – zie je het niet zitten om 2 volle dagen te spenderen in een boot? Pak dan de (nacht)bus die je in 12 uur naar Luang Prabang brengt. Vergeet je reisziekte pilletje dan zeker niet.

  • Tijd: 3 dagen
Huay Xai
De omgeving is prachtig
Huay Xai naar Pakbeng
Onderweg naar Pakbeng

#2 Luang Prabang

Luang Prabang is zo ontspannen dat we goed kunnen begrijpen dat je het hier gemakkelijk een langere tijd volhoudt. De authentieke en sfeervolle stad barst van de tempels en de omgeving leent zich perfect uit voor bijzondere wandeltochten in ongerepte natuur.

Zet voor zonsopkomst je wekker en aanschouw het bijzondere ochtendritueel waarbij de monniken hun aalmoezen (Tak Bat) ontvangen van de lokale inwoners. Kruip terug je bed in of bezoek de indrukwekkende Kuang Si watervallen. Ongetwijfeld de mooiste watervallen die je zult zien tijdens je rondreis in Azië. Maak een fotoverslag voor thuis of neem een plons in het frisse water!

In Luang Prabang tref je bovendien heerlijk lokaal eten in overvloed. Haal ’s ochtends je baguette bij een kraampje op de hoek en verken ’s avonds de night market waar werkelijk al je zintuigen worden geprikkeld.

  • Tijd: 3-4 dagen
Kuang Si waterval in Laos
Kuang Si Falls
Luang Prabang
Mekong River en de bergen in Luang Prabang

#3 Vang Vieng

Heb je het over een route door Laos, dan hoor je al snel het fenomeen tuben. Dat is waar het in Vang Vieng om gaat; feesten en dobberen over de rivier. ‘Drink triple, see double, act single’ is dan ook het welbekende motto van één van de populairste bars. Iets wat Vang Vieng prima omschrijft.

Huur een tube en neem een voorraadje drank mee. Plons in het water en geniet al dobberend van de omgeving en je versnapering. Zorg wel dat je altijd met andere reizigers bent en tube alleen tijdens daglicht. Aan het einde van de tocht tref je een heerlijke plek om te relaxen.

Wil je toch ook graag iets van de omgeving zien? Bezoek de grotten en helderblauwe meren in de regio of zoek het hoger op en maak een onvergetelijke ballonvaart over het uitgestrekte landschap.

  • Tijd: 3 dagen
Redenen om Laos te bezoeken
Deze zonsondergang in Laos
Rijstvelden bij Vang Vieng

#4 Vientiane

Vientiane is wellicht de rustigste hoofdstad van Azië en wordt veelal gebruikt als overstap om je trip in Laos te vervolgen naar het binnen- of buitenland. Er is vrij weinig te beleven dus we raden je aan er niet langer dan één of twee nachten te verblijven.

Maak overdag een wandeling langs de Mekong rivier, bezoek het Boeddha Park of bezichtig diverse tempels. ’s Avonds kun je ook in Vientiane je smaakpapillen verrijken met de Laotiaanse, Koreaanse of Franse keuken en kun je mee sporten met de locals op de promenade.

Vientiane is een prima eindbestemming voor je rondreis door het noorden van Laos. Geen genoeg van Laos? Vervolg dan je reis naar het zuiden via Savannakhet en Pakse naar de 4000 eilanden.

  • Tijd: 2 dagen
Route door Laos
Het Patuxay Monument in Vientiane

#5 Pakse

Reis vanuit Vientiane direct naar Pakse of maak een korte tussenstop in Savannakhet om je route door Laos wat op te breken. Pakse is vooral de ideale uitvalsbasis om de veelzijdige omgeving vol watervallen, koffieplantages en rijstvelden te ontdekken.

Zo kun je gemakkelijk het Bolaven Plateau verkennen. Dit is een hoogvlakte met indrukwekkende natuur en spectaculaire watervallen. Vele toeristen slaan dit stukje over in hun reisschema door Laos, waardoor het er rustig en mysterieus blijft.

  • 2 dagen
Tad Yuang Bolaven Plateau
De Tad Yuang waterval
Bolaven Plateau
Midden in de natuur in het Bolaven Plateau

#6 Si Phan Don

Si Phan Don vertaalt zich letterlijk naar 4.000 eilanden en is de ideale plek om je rondreis door Laos ontspannen af te sluiten. Te midden van de Mekong rivier vind je de duizenden eilanden die elke reiziger genoeg te bieden heeft.

Deze prachtige locatie leent zich perfect uit om te plonsen bij watervallen, te dobberen over de rivier of de eilanden fietsend te verkennen. Leef je uit op het feesteiland Don Det of geniet van adembenemende zonsondergangen op één van de andere eilanden.

Het is een lange reis van het noorden naar het zuiden van Laos, dus zorg dat je genoeg tijd te besteden hebt om je backpackreis in Laos ontspannen te beëindigen.

  • 5 dagen
Si Phan Don
Zonsondergang bij Si Phan Don

    Meer lezen over Beste route door Laos?

Over de auteur

1 gedachte over “Beste route door Laos”

  1. Jan Laurijsen

    Hallo.

    We zijn met 4 personen (2 echtparen 60-67 jaar) en willen graag Oost Thailand en Laos bezoeken. We willen in januari 2024 vertrekken en tussen 3 en 4 weken verblijven. We houden van cultuur en natuur en wandelen en fietsen graag. Middle class accomodaties zijn ok.
    Graag een voorstel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven