Dat Myanmar qua backpacken anders is dan Thailand is voor de meeste mensen geen verassing. Maar wat is er dan precies anders? Hier kwamen wij al achter in onze eerste dagen reizend door het prachtige land Myanmar!
Hoe steek je de grens tussen Thailand en Myanmar over?
Omdat vliegen een makkelijke en soms dure optie is. Besloten wij er voor te kiezen om over land van Thailand naar Myanmar te reizen. In eerste instantie dachten we er over om gewoon een busticket naar het dichtstbijzijnde grensdorpje te boeken. Om vanuit hier over te steken naar Myanmar. Dit bleek iets makkelijker gezegd dan gedaan.
De grensovergang in het noorden naar Tachileik bleek je als toerist inderdaad over te kunnen steken. Tenminste als je van plan was ook in dat dorpje te blijven. Want verder reizen dan dat was alleen mogelijk met gids. Wat bleek, de meest handige en makkelijke grensovergang was van Measot in Thailand naar Myawaddy in Myanmar.
Hiervoor boekten we online via greenbusthailand.com een ticket van Chiang Mai naar Measot. Zorg er wel voor dat je bij het online boeken je referentie code krijgt of ticket kan printen (deze stap werd bij ons overgeslagen maar is d.m.v. een mailtje naar Greenbus gemakkelijk op te lossen, ze reageren super snel).
De bus inclusief airco, toilet, water en een cakeje bracht ons met een tussenstop na ongeveer 7 uur in Measot. Hier werden we afgezet op het busstation waar we gelijk al werden opgewacht door een taxi. Deze kan je delen met meerdere mensen en zal je naar de grens brengen. Mocht je, zoals ik, de groep kwijt raken doordat je nog even snel naar het toilet moet.. geen paniek!
Er zijn namelijk ook tuktuks die je voor 100 baht naar de grens brengen. Wij hebben ook meerdere pickups geprobeerd maar geen van allen spraken hier Engels (al leek dit meer een afspraak te zijn aangezien iedereen in een grensdorpje als taxichauffeur het woord “border” toch zou moeten kennen).
Grensovergang
Vervolgens kom je aan bij een brug die tevens de grensovergang is. Over deze grensovergang hoef je jezelf totaal geen zorgen te maken want het stelde (bij ons in ieder geval) helemaal niks voor. Er was zelfs niet eens een rij! Wanneer je aan de linkerkant de brug oploopt kom je een loket tegen waar iemand je visum en paspoort checkt.
Hier is op dit moment nog geen Visa on arrival mogelijk maar het visum is aan te vragen in Bangkok of Chiang Mai. Voor 800 baht krijg je een visum, waarna je je paspoort na 2 dagen (of voor een meerprijs met spoed) op kan halen (vergeet niet twee pasfoto’s en een kopietje van je paspoort mee te nemen, dit laatste kunnen ze eventueel tegen betaling ook voor je doen, tenminste in Chiang Mai).
Vervolgens ben je vrij om te gaan en steek je de grens over naar Myanmar! Dit doe je door over de Friendship bridge te wandelen waar onder je voeten de grens niet zo duidelijk aanwezig lijkt te zijn. Je ziet mensen lekker lopen maar ook badderen in het water wat de grens zou moeten vormen. Vervolgens kom je aan de andere kant uit in Myanmar!
Politiemannen
Hier kom je een paar politiemannen/ambtenaren tegen waar je gegevens zoals je naam, aankomst plaats, nationaliteit in moet vullen op een vel papier onder alle andere namen van mensen die voor jou de grens hebben overgestoken (bijzondere administratie vonden we zelf). Hierna steek je schuin rechts over naar het kantoortje waar je weer wat gegevens moet invullen zoals je paspoortgegevens, eerst volgende hotel (kan je gewoon verzinnen als je niks hebt, hebben wij ook gedaan), plek waar je het land verlaat, werk etc.
Na een foto ben je klaar en ben je daadwerkelijk in Myanmar. Het stelt dus niks voor. Mocht je nog geen hotel hebben loop dan rechtdoor tot je op een gegeven moment aan je linkerzijde in een inham een groot hotel ziet. Hier betaal je ongeveer 30 dollar voor een tweepersoonskamer met ontbijt, goede Wi-Fi en airco. Het kan zijn dat er goedkopere plekken zijn maar vanwege nieuwjaar was bij ons veel dicht.
Munteenheid
Ondanks dat de officiële munteenheid in Myanmar de Kyat is, worden veel prijzen in voornamelijk hotels aangeduid in dollars. Het is dan ook handig om thuis of bijvoorbeeld in Thailand wat geld te wisselen voor dollars. 100 dollar was bij ons ruim voldoende.
Hierbij is het heel belangrijk dat je bij het wisselkantoor aangeeft dat je naar Myanmar gaat. Daarom gloednieuwe dollars nodig hebt, gekreukte of beschadigde biljetten zullen namelijk niet worden aangenomen. De regering heeft in het verleden besloten dat dit geld waardeloos is. Ondanks dat dit schrikbeleid wat wordt teruggedraaid zijn de inwoners hier nog huiverig voor.
De meeste prijzen in dollars zijn hoger dan wanneer je het omrekent in Kyat en daarom is het wijsheid zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een pin automaat zodat je in hun eigen munteenheid kunt afrekenen. In Myawaddy zitten er twee tegen over elkaar en zijn na de brug te vinden.
De één zit aan de linkerkant van de hoofdweg en de ander aan de rechterkant. Degene aan de linkerkant rekende bij ons geen fee dus wellicht bij jou ook niet!
Andere mensen!
Na Myawaddy kan je overal naar toe reizen en zal je al snel ontdekken dat Myanmar nog veel minder ontdekt is door toeristen! Kleine kinderen maar ook volwassenen komen naar je toe, willen met je op de foto en geven je hun mooiste glimlach. Leer een paar simpele woordjes zoals hallo (Min ga la ba) en iedereen is goed gezind en onder de indruk.
Naast dat er minder toeristen komen is ook het land zelf erg anders dan bijvoorbeeld Thailand. Het stroomnet is niet geweldig en zal regelmatig (meerdere keren per dag) volledig uitvallen al duurt dit meestal niet lang. Verder zal je hier minder georganiseerde tours maar ook vervoer vinden.
Wel kan je bijvoorbeeld een pick-up of tuktuk chauffeur aanspreken om hem je een middag of dag naar de mooiste plekken te laten brengen. Kan handig zijn om deze zelf op een rijtje te hebben gezet vanwege eventuele taalbarrières. Daarnaast kan je gewoon naar het busstation gaan om een ticket naar de eerst volgende plek te boeken.
Ondanks dat Myanmar misschien wat moeilijker te bereizen lijkt hoef je, tenzij je dit prettig vindt, niets te plannen. Wij hebben tot nu toe in elk hotel plek gehad zonder dat we hier iets geboekt hadden. Daarnaast was het reizen met de bus ook geen probleem al moet je niet opkijken van wat lifters in bijvoorbeeld een minivan.
Of van het proppen in de lokale bus zonder airco ( tip vraag om een plek met beenruimte, wij zaten voorin en dat was 4 uur lang kramp1). Maak je vooral niet druk om het reizen in Myanmar maar geniet van de prachtige natuur, vriendelijke mensen en mooie pagoda’s!
Is er al iemand met de scooter of motto naar myanmar geweest , langs welke grensovergang en welke formaliteiten
Ik lees dat je je paspoort dus af moest geven bij de grens, maar was een kopie ook voldoende? Lijkt mij namelijk best wel vervelend om je paspoort twee dagen kwijt te zijn en geen idee te hebben of je ‘m echt wel terug krijgt.
Hoi Iris,
als je vanuit Thailand naar Myanmar wil moet je eerst een visum voor Myanmar aanvragen in Bangkok of Chiang Mai. Je laat je paspoort dus niet achter bij de grens, maar in Bangkok of Chiang Mai. Dit is vrij gebruikelijk. Je moet je visum namelijk op orde hebben voordat je bij de grens aan komt.
Een kopie is niet voldoende. Je moet het officiële document afgeven.
Groeten,
Ties
Bedankt, dit was super handig! Wanneer is dit geschreven?
Hoi Lieke,
Dit artikel is vorig jaar (2016) 26 April geschreven en geplaatst op het blog.
Groeten,
Sjoerd