Iran staat bij weinig mensen bovenaan het lijstje met nieuwe vakantiebestemmingen. Zeker als vrouw want er zijn nogal wat vragen over reizen in Iran als vrouw. Begrijpelijk, maar nergens voor nodig. Als vrouwelijke toerist in Iran heb je niets te vrezen en ben je gewoon veilig.
De Iraniërs zijn zeer gastvrij en zullen je helpen waar nodig. De mensen zijn bescheiden en vriendelijk, en als jij je ook gewoon respectvol gedraagt, wordt je reis in Iran zeker een succes.
Toch is reizen in Iran niet te vergelijken met reizen in Thailand of Peru. Imke is er geweest en deelt graag haar tips over reizen in Iran als vrouw.
Wat voor kleding kun je dragen
In Iran heb je te maken met Sharia. Simpel gezegd zijn dit de Islamitische wetten, normen en waarden. Voor jou als reiziger betekent dit dat er bepaalde regels zijn waar je je aan moet houden. Er zijn bijvoorbeeld kledingvoorschriften. Je moet je ‘bescheiden’ kleden.
Dit geldt voor zowel mannen als voor vrouwen. Voor mannen betekent dit een lange broek met minimaal een T-shirt met korte mouwen. Voor vrouwen is het wat strenger.
Een vrouw moet bedekt over straat gaan. Bij het woord bedekt, hoef je niet meteen te denken aan een zwarte boerka van top tot teen. Als je gaat reizen als vrouw in Iran denk dan aan de volgende kledingstukken;
#1 Een hoofddoek
Een hoofddoek in de vorm van een sjaal is voldoende om je haar en nek te bedekken. Het is dus niet verplicht om een hijab te dragen. Hoe de vrouwen de sjaal dragen scheelt nogal. In de grotere steden zie je dat (met name jongere) vrouwen hun hoofddoek bijna op hun achterhoofd dragen.
Hier zijn de mensen vaak wat moderner en zijn de regels wat losser. Terwijl in kleinere, traditionele dorpen de sjaal tot het voorhoofd wordt gedragen.
TIP ♥ – neem geen risico en zorg dat je sjaal je haar en nek zo goed mogelijk bedekt.
#2 Draag lange mouwen
Voor je bovenlijf draag je een kledingstuk met lange mouwen, dat je sleutelbenen bedekt en over je heupen heen valt. Het is de bedoeling dat dit niet strak zit en je vrouwelijke vormen niet zichtbaar zijn.
#3 Draag een broek met lange pijpen
Voor je onderlijf draag je een broek met lange pijpen. Deze broek mag strak of wijd zijn, zolang je kont en heupen maar bedekt zijn door je bovenkleding. Het is natuurlijk ook mogelijk om een lange jurk te dragen met bijvoorbeeld een vest met lange mouwen.
#4 Schoenen
Open schoenen zijn gewoon toegestaan, zoals sandalen. Zeker in de zomer is dit wel zo fijn!
Zwarte boerka’s is niet het enige wat vrouwen hier dragen
Verder zijn er geen officiële regels voor wat betreft de kleur van je kleren. Veel vrouwen gaan in het zwart over straat. Dit is niet omdat het verplicht is. Vaak dragen ze zwart uit gewoonte, of omdat het ‘in de mode is’.
Jij als toerist kan er dus voor kiezen om bijvoorbeeld gewoon wit of andere kleuren te dragen. Zwart is namelijk erg warm als je in de brandende Iraanse zon loopt.
Neem gepaste kleding mee!
Het kan handig zijn om voor je vertrek in Nederland alvast één of twee setjes gepaste kleding te kopen. Allereerst, zodat je meteen op het vliegveld bij binnenkomst van het land al gepaste kleding draagt. Ten tweede, als je een strakke reisplanning hebt hoef je daar niet op zoek naar kleding.
Dat bespaart je kostbare tijd. Lukt het niet om vooraf iets te kopen of vind je het leuk om kleding in het land zelf te kopen? Dan zijn er in Iran genoeg marktjes en bazaars waar je het een en ander kan aanschaffen.
TIP ♥ – de langere kleding bedekt je huid tegen de sterke en felle zon in Iran.
Begrip voor toeristen
Als je gaat reizen in Iran als vrouw zul je merken dat ze veel minder streng kijken naar toeristen, omdat ze begrijpen dat toeristen niet altijd dezelfde cultuur hebben. Zeker in de grote steden (zoals Teheran, Yazd, Shiraz, Esfahan) zal er meer begrip zijn voor toeristen.
Openbare ruimtes
Buiten je ho(s)tel is het verplicht je bedekt te kleden, dus ook in restaurants en bij bezienswaardigheden. Maar in je ho(s)tel kun je over het algemeen je hoofddoek afdoen. Trek wel je schoenen uit als je naar binnen gaat. Vaak zie je dat ho(s)tels slippers klaar hebben liggen voor je, zodat je die binnen kan dragen.
In het algemeen geldt: twijfel je of iets wel of niet is toegestaan, vraag het dan gewoon aan de eigenaar van het ho(s)tel. Daarnaast kan je vaak al een voorbeeld nemen aan de andere gasten of de lokale mensen.
Dit bericht bekijken op Instagram
Naar de moskee
In Iran zijn moskeeën populaire bezienswaardigheden. Bij een bezoek aan sommige moskeeën moet je je extra bedekken. Hiervoor liggen bij de ingang gratis ‘chadors’ voor vrouwen. Een chador is een Perzisch gewaad dat je gehele lichaam bedekt behalve je gezicht.
Vaak helpen de lokale vrouwen je met het aantrekken van de chador over je normale kleding. Deze chador lever je na de bezichtiging weer in.
Ruimtes voor mannen en vrouwen
Houd er rekening mee dat er in sommige moskeeën aparte ruimtes zijn voor mannen en vrouwen. Oftewel, jij als vrouw gaat via een andere ingang naar binnen en bekijkt dus een ander deel van de moskee.
De eerste keer kan dit een beetje spannend zijn als je reispartner en jij moeten opsplitsen, maar maak je geen zorgen. Alle vrouwen zijn super vriendelijk en verwelkomen je in hun moskee.
TIP ♥ – het dragen van make-up is ook gewoon overal toegestaan.
Communiceren met mannen
Over het algemeen spreken de lokale mannen de mannelijke toeristen aan en de lokale vrouwen de vrouwelijke toeristen. De omgang tussen vrouwen onderling zal dan ook vanzelfsprekend gaan.
Reizen als vrouw in Iran komt bij het communiceren met Iraanse mannen met bepaalde gedragsregels waar je rekening mee moet houden.
Begroeting en afscheid
Als vrouw geef je over het algemeen mannen geen hand. In plaats daarvan kan je je hand op je hart leggen om iemand te begroeten. Als een man je zijn hand reikt, mag je hem natuurlijk wel schudden.
Houd er dus rekening mee dat het niet gebruikelijk is dat jij als vrouw de leiding neemt en een man je hand reikt om die te schudden. Dit kan voor ongemakkelijke situaties zorgen, zoals een man die weigert je hand te schudden.
Gesprek voeren
Heb je een mannelijke reispartner? Dan zullen de mannen zich voornamelijk in het gesprek focussen op je mannelijke reispartner in plaats van op jou. Het is aan jou of je reispartner om jou te betrekken in het gesprek.
Dit wordt gewoon geaccepteerd, maar het eerste contactmoment zal voornamelijk van man tot man zijn. Of andersom: van vrouw tot vrouw. Voel je hierdoor niet beledigd of buitengesloten. Dit is gewoon de cultuur.
Reis je alleen als vrouw in Iran en wil je bijvoorbeeld aan een man de weg vragen? Dat is geen probleem. Je kan gewoon iedereen aanspreken en om hulp vragen. Alle Iraniërs zullen bereid zijn je te helpen.
TIP ♥ – maak jezelf niet gek door continu te twijfelen of je het wel goed doet: de mensen hebben veel begrip voor toeristen. Ze zijn hartstikke blij dat je er bent.
Reizen met het openbaar vervoer als vrouw
In Iran zul je veel met het openbaar vervoer doen tenzij je een georganiseerde reis boekt of een huurauto hebt. Met het openbaar vervoer zie je echter meer van het land en het is goed betaalbaar.
Metro
In Teheran reis je gemakkelijk met de metro. In de metro heb je een apart deel voor vrouwen en een gemengd deel. Helemaal voor- en achterin de metro is het gedeelte voor alleen maar vrouwen.
Als je het dus prettig vindt, kan je in het gedeelte zitten met alleen maar vrouwen. Het overgrote deel van de metro (het middenstuk) is gemengd. Hier vind je dus mannen en vrouwen. Reis je samen met een man, dan moet je opletten dat je in het gemengde deel stapt.
Op de perrons staat duidelijk aangegeven waar het ‘women only’ deel is. In het gemengde deel kan je als vrouwelijke toerist (maar ook als mannelijke toerist) verwachten dat mensen je aankijken. Dit komt omdat Iraniërs toeristen interessant vinden. Ze maken ook graag een praatje met je. Dat maakt de rit wel zo gezellig!
Taxi’s
Ook het reizen met de taxi zal veel voorkomen in de steden. Hierbij is het gebruikelijk als je met een mannelijke reisgenoot reist, dat hij voorin naast de taxichauffeur gaat zitten en jij als vrouw achterin.
Ook al reis je alleen als vrouw in Iran kun je gewoon een taxi nemen, het is een ongeschreven regel om als vrouw achterin te gaan zitten.
TIP ♥ – als je je ongemakkelijk voelt om alleen in een taxi te gaan, zoek dan een medereiziger om mee samen te gaan.
Bussen
Reis je van grote stad naar grote stad, dan is de kans groot dat je dit met de bus doet. Er zijn meerdere typen bussen. Het prijsverschil tussen de verschillende type bussen is voor ons westerlingen maar heel weinig. Daarom ga je waarschijnlijk met een VIP bus.
Deze bussen hebben ruime stoelen, airco en soms tv’s (met alleen maar lokale films). De indeling van de VIP bussen is vaak: één stoel, dan het gangpad, dan twee stoelen. Zo kan je of met je reisgenoot samen zitten, of alleen. In deze bussen is er geen sprake van een scheiding tussen mannen en vrouwen.
Ook in de minder luxe bussen zitten mannen en vrouwen naast elkaar.
TIP ♥ – reizen met de bus is erg betaalbaar in Iran. Het kost bijvoorbeeld €2,75 om van Kashan naar Esfahan te reizen (220 km) met een VIP bus.
Taarof
Als je gaat reizen als vrouw in Iran en als toerist in het algemeen zul je vaak meemaken dat mensen je iets aanbieden. Bijvoorbeeld in de metro, waar ze hun zitplaats aan je afstaan, zelfs de ouderen. Let op, dit kan ‘taarof’ zijn.
Taarof betekent dat mensen je uit beleefdheid iets aanbieden, maar het niet altijd menen. Over het algemeen is de regel: als jij drie keer hun aanbod weigert en ze het daarna nog een keer aanbieden, menen ze het oprecht. Dan is er geen sprake van de ‘taarof’, maar een oprechte uitnodiging.
Dit komt niet alleen in de metro voor, maar vaak ook op straat als mensen je uitnodigen om bij hen thuis wat te komen eten. Als je als vrouw wordt uitgenodigd door een man die alleen is, denk dan twee keer voordat je meegaat, dat is namelijk niet gebruikelijk.
Overnachten op één kamer
Van oudsher mogen mannen en vrouwen in Iran pas een kamer delen als ze getrouwd zijn. Dit soort regels gelden niet voor toeristen. Het is gewoon mogelijk om als vrouw met je mannelijke reisgenoot of vriend in één kamer te slapen.
Als je met een vriend reist, zal je regelmatig de vraag krijgen of je getrouwd bent. Voor Iraniërs is het de ‘gewoonte’ om pas dingen samen in het openbaar te ondernemen als je getrouwd bent. Het kan dus soms makkelijker zijn om gewoon te zeggen dat je getrouwd bent.
Er zal geen lastige situatie ontstaan als je zegt dat je vriend en vriendin bent, maar het scheelt je een hoop vragen en ongemakkelijke blikken. Ook hierbij geldt dat ze in de moderne Iraanse steden veel meer begrip hebben voor toeristen, dus maak je geen zorgen.
Duidelijk geschreven. Hier heb je iets aan!!