Boek hier jouw reis, met lokale experts! Plan mijn reis

Lhasa betekent ‘Het land van de Goden’ en staat bekend als het hart en ziel van Tibet. Het is een eeuwenoude stad vol mystiek en prachtige plekken, ondanks de aanwezigheid van de Chinezen vandaag de dag. Het dient al eeuwen als het centrum voor de politiek, cultuur en godsdienst in Tibet. De stad is voor veel mensen het beginpunt van hun reis door Tibet en door de gunstige ligging is het klimaat er prima. Het sneeuwt er nauwelijks en de zon schijnt bijna altijd.

Lhasa; de hoogste stad ter wereld

Lhasa is de hoogst gelegen stad ter wereld. Eigenlijk was het de hoogste hoofdstad ter wereld, maar door de invasie van China zien ze Lhasa niet meer als hoofdstad. Die eer gaat nu nu La Paz in Bolivia. Ter vergelijking, Lhasa ligt op 3.650 meter, La Paz op 3.642 🙂

In Lhasa merk je da je op hoogte zit als je trappen moet lopen, al zal het voor iedereen anders zijn. Neem daarom de tijd om te wennen aan de hoogte.

Lhasa is de hoofdstad van Tibet en ligt op zo’n 3.650 meter hoogte en is daarmee één van de hoogste steden ter wereld.

De standaard is toch minimaal 2 dagen te acclimatiseren. Ben je eerder op grote hoogte geweest dan zal 1 dag ook genoeg zijn. Eenmaal gewend aan de hoogte kan je op verkenning. En er valt heel wat te te zien in deze stad. Van waanzinnig grote paleizen tot eeuwen oude tempels vol goud.

Lhasa

Potala paleisSjoerd en Ties bij het Potala paleis in Lhasa

Hoe reis je naar Lhasa?

Wij bezochten Lhasa in 2009. Dat is al even geleden, maar zelfs toen was het al een gedoe om er te komen. Door de invasie van China zijn de regels heel erg aangescherpt en leven de Tibetanen onder streng toezicht.

Lokale muziek, taal en tradities worden door China steeds sneller de kop in gedrukt. Dit alles betekent ook dat je voor een reis naar Tibet ten alle tijden een visum voor China nodig hebt. Als je die eenmaal hebt moet je een zogenaamd Tibet Travel Permit aanvragen. En uiteraard kun je deze alleen aanvragen bij een reisbureau in Tibet dat is erkend door China.

TIP ♥ – je kunt Tibet alleen bezoeken met een gids, tour of georganiseerde reis

Ga als volgt te werk

Mail een kopie van je paspoort en Chinese visum naar een reisbureau in Tibet (erkend door China). Geef aan dat je een Travel Permit wil en geef aan welke route je wilt gaan afleggen. En deze route moet je ook daadwerkelijk afleggen! Er lopen in Tibet veel Chinese soldaten rond die controleren of jij wel daadwerkelijk de route volgt die je hebt ingevuld.

Aliens’ Travel Permit

Deze dien je aan te vragen als je naar de ‘gesloten’ gebieden van Tibet gaat, zoals Mount Everest Base Camp in Shigatse of het Samye Klooster in Tsedang.

TIP ♥ – de aanvraag van een Tibet Travel Permit duurt ongeveer 5 tot 15 werkdagen dus vraag het op tijd aan!

Wat is er te zien in Lhasa

Lhasa is geen grote stad, maar staat vol met bijzondere gebouwen. Met name de paleizen en kloosters zijn de moeite waard om te bezoeken. Zorg er voor dat je deze bezienswaardigheden bezoekt als je in Lhasa bent.

#1 Het Potala Paleis

Het eerste wat opvalt als je Lhasa binnen rijdt vanaf het vliegveld is het enorme Potala Paleis. Dit immense, bijna magische, bouwwerk is het belangrijkste paleis van de Dalai Lama, de geestelijk leider van de Tibetanen.

Helaas woont de Dalai Lama, door de inval van China, tegenwoordig in India. Dit maakt dat het Potala Paleis vandaag de dag te bezoeken is voor toeristen. Het Potala Paleis is nog steeds een van de bekendste trekpleisters in Lhasa.

TIP ♥ – check hier alle info over het Potala Paleis

#2 Jokhang Tempel

Dit is de heiligste tempel van de Boeddhisten in het land. Pelgrims van binnen en buiten Tibet komen dagelijks te voet naar deze indrukwekkende tempel. Ze leggen hiervoor soms wel honderden kilometers te voet af, onderweg om de zoveel meter knielend en strekkend.

Mocht je iemand tegenkomen die om de paar meter knielt en strekt dan weet je waar hij of zijn naar toe op weg is. Een bijzonder gezicht.

TIP ♥ – check hier meer info over de Jokhang Tempel

Potala PaleisHet prachtige Potala Paleis

LhasaDe Jokhang tempel

#3 Drepung en Sera klooster

Je kunt het Drepung klooster, het Sera Klooster of het Ganden Klooster bezoeken. Al deze klooster zijn al eeuwen oud en zijn stuk voor stuk bijzonder om te zien. Het Sera klooster is misschien wel de leukste om te bezoeken vanwege het dagelijks ritueel van debatterende monniken.

TIP ♥ – lees er meer over op onze Sera Klooster pagina.

#4 Norbulingka paleis

Mocht je nog tijd over hebben raden we je zeker aan om naast het Potala Paleis ook het Norbulingka paleis te bezoeken. Dit was het zomer paleis van de Dalai Lama tot zijn vertrek naar India. Wederom een prachtig bouwwerk en vooral de tuinen om het paleis heen zijn het bezoeken waard.

TIP ♥ – lees er meer over op onze pagina over het Norbulingka paleis

#5 Bezoek Yamdrok Lake

De natuur in Tibet is oogstrelend mooie. Je vindt en besneeuwde bergtoppen, kale vlaktes en prachtige meren. Achter elk meer schuilt een bijzonder verhaal wat de meren nog mystieker maken dan dat ze al zijn. De drie bekendste meren in Tibet zijn Yamdrok, Nam Co, en Mapam Yum Co, bij elkaar ook wel de ‘Three Holy Lakes’.

De route naar de Yamdrok Lake is een van de mooiste routes in Tibet

Yamdrok Lake wordt ook wel Yamdrok Yumtso genoemd. Met 638 vierkante kilometer is het Yamdrok Lake het grootste zoetwatermeer in het zuiden van de Himalaya’s. Het heeft een lengte van 130 kilometer en een breedte van 70 kilometer. Je vindt het Yamdrok Lake op 100 kilometer van Lhasa.

Vanuit Lhasa vertrek je over de Friendship Highway richting Kathmandu. Boven op de pas kom je dit prachtige meer tegen.

Drepung kloosterHet Drepung klooster

NorbulingkaHet Norbulingka Paleis

TibetSjoerd en Ties bij Yamdrok Lake

De invasie van China

Lang was de stad verboden voor buitenlanders. In de 20e eeuw probeerde verschillende Westerse verkenners naar de stad te reizen, iets wat duidelijk in de pers gebracht werd. Hiermee werd Tibet een bekend gebied en sindsdien is het nooit meer hetzelfde.

In 1950 woonde er ongeveer 25.000 mensen in Lhasa, exclusief zo’n 15.000 monniken die in kloosters leefde rondom Lhasa. De invasie van China tussen 1950 en 1951 leidde echter tot vluchtende mensen uit Tibet, waaronder de huidige Dalai Lama Tenzin Gyatso.

Door de invasie van China tussen 1950 en 1951 vluchtte de Dalai Lama naar India

Hij moest vluchten uit zijn woning in het Potala-paleis en leeft nu in ballingschap in India. Deze invasie leidde tot opstanden van 1987 tot 1993. De reactie van China hierop was dat de monniken in Lhasa en Tibet het lastig kregen.

Veel mensen moeste ‘heropvoedingssessies‘ volgen om te leven naar de communistische regels van China. Degene die weigerde kregen gevangenisstraffen of vluchtte naar India. Vandaag de dag worden kinderen in Tibet opgevoed met Chinese liederen en taal.

Lhasa

Lhasa

Beste reistijd

Reizen naar Lhasa kan het hele jaar door met uitzondering van februari en maart. Tijdens deze maanden is het land gesloten voor internationale reizigers omdat er Losar wordt gevierd. Het Tibetaanse nieuwe jaar.

De beste maanden, en het hoogseizoen, zijn onze zomermaanden en dan met name mei en juni en september en oktober. Juli en augustus zijn de natste maanden van het jaar, maar ook de warmste.

 

Locatie Lhasa

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven