Het Gunung Leuser National Park op Sumatra is één van de laatste plekken waar luipaarden, tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans nog in het wild leven. Dit park heeft lang niet op de lijstjes van reizigers gestaan. De meeste vetrokken voornamelijk naar het dorp Bukit Lawang wat meer toeristisch is. Gunung Leuser National Park is echter de plek zonder massa toerisme of platgereden bospaden en met échte wilde dieren. Hier vindt je de jungle zoals je die verwacht in Indonesië.
Het unieke Gunung Leuser
Sinds het in de regio wat rustiger is (er waren veel conflicten hier) kan je er makkelijker komen. Langzaam aan begint het park de status te krijgen die het verdiend resulterend in de toelating op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Het park wordt gezien als één van de belangrijkste plekken op aarde als het aankomt op biologische diversiteit. In het park leven ook een paar van ’s werelds meest bedreigde diersoorten zoals tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans.
Wist je dat de top van de Gunung Leuser 3.404 meter hoog is?
Must see op Sumatra
Dit natuurreservaat op Sumatra is meer dan 8.000 vierkante kilometer groot en is sinds 1634 een bescherm natuurgebied en sinds 1980 een nationaal park.
Het Gunung Leuser National Park is vernoemd naar het hoogste punt in het park; de Leuser vulkaan. Deze vulkaan is 3.381 meter hoog en domineert grotendeels het landschap en klimaat in het park. Het is een must-see!
De orang-oetans leven in het national park
Wat is er te zien
Het Gunung Leuser National Park blinkt uit in natuurlijk schoon. Grote delen van het park bestaat uit steile bergbossen, moerasbossen, regenwouden, strandbossen en mangrovebossen.
Boven de 1.500 meter heeft mist een magisch landschap gecreëerd met mos bossen. Het park word gevoed door de Alas rivier die dwars door het Gunung Leuser National Park loopt.
In het park leven ook nog eens 300 vogelsoorten waaronder de neushoornvogel en spechten. Ondanks dat hetGunung Leuser National Park een beschermd natuurgebied is heeft het te kampen met stropers, illegale boskap en de aanleg van wegen.
Stropers hebben de krokodillen populatie grotendeels uitgeroeid en het aantal tijgers en neushoorns is sterk verminderd.
TIP ♥ – wil je een leuke tour door de jungle boeken? Check dan Bukit Lawang Trekking
Bukit Lawang
De meeste reizigers komen het Gunung Leuser National Park binnen via Bukit Lawang. Vanaf dit dorp worden veel jungletochten georganiseerd. Je vindt hier ook een orang-oetan rehabilitatiecentrum waar orang-oetans geleerd wordt weer in de natuur te leven. Veel van deze mensapen leven hier omdat hun moeder gedood is door stropers of omdat ze verjaagd zijn door illegale houtkap.
Er zijn in Bukit Lawang geen ATM’s. Neem dus genoeg cash mee als je hier komt!
De jungletochten die je hier kan boeken variëren van weken tot dagen en zijn een onvergetelijke ervaring! Tijdens deze tochten beklim je bergen, vaar je over rivieren (raften) en kom je bijzondere dieren en planten tegen.
De beklimming naar de top van de Leuser vulkaan is natuurlijk de grootste uitdaging!
TIP ♥ – als je Bukit Lawang te toeristisch vindt kan je ook nog naar Ketambe. Dit is minder druk maar net zo indrukwekkend!
Hoe kom je er?
De belangrijkste toegangspoort tot het Gunung Leuser National Park is Bukit Lawang. Vanaf hier kun je tours boeken naar het park. Bukit Lawang is het makkelijkste te bereiken vanuit Medan.
Medan heeft een vliegveld en is bereikbaar vanuit heel Indonesië en zelfs Kuala Lumpur en Singapore. Als je eenmaal in Medan bent kun je de bus of minivan nemen naar Bukit Lawang. Bussen vertrekken vanaf het Pinang Baris Bus Terminal.
TIP ♥ – de bus doet er zo’b 3 tot 4 uur over. Prijzen variëren maar reken op zo’n 20.000 Roepie.
Beste reistijd
De best tijd om het park te bezoeken zijn de maanden januari en maart tot en met juli. In deze maanden regent het het minst.
Het regenseizoen op Sumatra loopt namelijk van september tot en met januari. Hoewel januari al snel droger begint te worden.
Dit zijn wel de ‘droge’ maanden. Dat betekent niet dat het nooit regent maar wel dat het minder regen. Watervallen en regenwouden zijn dus iets minder spectaculair. Als je dus bereid bent om in de regen te lopen om mooie natuur te zien zijn de maanden oktober en november goede maanden.
hoi, wij willen graag naar sumatra in september. wat kunnen we een beetje verwachten qua weer? ook wel lekker zon en strandweer of veel regen?
Hi Lin,
alles over de beste reistijd voor Sumatra vind je op onze pagina over Sumatra.
Happy travels,
Ties
Hoi!
Wij vertrekken binnenkort naar Sumatra en zouden graag een jungle tocht doen. Hebben jullie zelf een tour geboekt bij bukit lawang trekking of niet? We vinden het immers moeilijk om een goeie organisatie te vinden. Groetjes!
Hallo Sjoerd en Ties,
Wat een superfijne en mega nuttige website hebben jullie. Heb er veel plezier van:)
Wij wonen op het moment in Melbourne en vertrekken einde dit jaar (via een reis van 8 maanden) weer naar NL.
Eerst gaan we naar Nieuw Zeeland en daarna hebben we nog ruim een half jaar Zuid-Oost Azië te gaan.
Zelf ben ik al vaak in Azië geweest (groot fan), waaronder een reis van een half jaar (15 jaar geleden).
Onze reis nu gaat er heel anders uitzien, want daar zijn 3 kleine kinderen bij;)
Tegen die tijd zijn ze 7, 5 en 3. Landen waar ik graag heen zou gaan zijn: Thailand, Sumatra, Bali, Lombok, Komodo (misschien), Borneo, Myanmar (met goed reisadvies) en evt Filipijnen. Vietnam hoeft van mij niet zo en Laos met kids ook niet denk ik.
Ben heel benieuwd of jullie bepaalde landen met kids wel/niet aan zouden raden ? We zijn vrij flexibel als gezin, maar mega lange hikes of uren in local bussen gaat m niet worden ben ik bang…
Tot slot ben ik benieuwd welke van jullie reisgidsen je aan kan raden als aanvulling op Lonely Planet South East Asia / Indonesia. Kopje koffie hebben jullie sowieso verdient!
Groet, Chantal
Hoi Chantal,
Dank voor je enthousiaste reactie. Deze reacties maken de start van onze dag gelijk goed 🙂
Super vet wat jullie allemaal doen en gaan doen.
Als ik het goed begrijp ga je 8 maanden door (zuid oost) Azië reizen, toch? Dan heb je in ieder geval lekker de tijd.
De (ei)landen die je noemt zijn goed te bereizen met kids. Hoewel Myanmar wel lastiger is omdat je daar niet ontkomt aan lange busritten, tenzij je gaat vliegen (duur & minder opties).
De Filipijnen zijn echt nog heel erg mooi en ook goed te reizen. Soms lange boottochten (2 a 3 uur) maar dat is wel te doen denk ik. Verder door de vele stranden, eilanden, en boottochten ook genoeg vertier voor de kinderen.
Ik zou daarom Myanmar eerder vervangen door de Filipijnen. Verder zijn zowel Vietnam als Laos prima te bereizen met kinderen. Maar ik denk wel dat deze landen kunnen tegenvallen als je er 15 jaar geleden bent geweest 😉 Er is een hoop veranderd (helaas) in de tussentijd. Overigens heb je voor Bali, Lombok en Komodo niet heel veel tijd nodig. Je zou daarom stiekem ook nog een extra land kunnen plannen (China of Sri Lanka bijvoorbeeld?) voor als je tijd over hebt (uitgaande van 8 maanden).
Van onze gidsen denk ik dat het routeboek een mooie aanvulling is op de LP! Heb je gelijk routes voor alle landen/ eilanden die jullie willen gaan zien.
Alvast heel erg bedankt voor de koffie. Die zal maandag extra goed smaken 🙂
Voor nu voor plezier met het plannen en straks heel veel reisplezier.
Reisgroet,
Sjoerd