Zelfs voor Indonesische begrippen, een land dat bekend staat om de culturele veelzijdigheid, de witte zandstranden en magische eilanden, is West Timor een compleet andere wereld. Gezegend met traditionele dorpen, een ruig platteland en lege stranden is West Timor is juweeltje dat nog ontdekt moet worden.
Bij Indonesië denk je misschien aan dichte jungle, grote bossen en tropische stranden. West Timor is meer van de savannes, droge hooglanden, gigantische verlaten stranden. Een reis naar West Timor, is een reis naar een compleet ander land.
Waarom naar West Timor?
Als je op zoek bent naar een totaal nieuwe ervaring binnen Indonesië is West Timor een van de beste plekken om naar toe te gaan. Het prachtige bergachtige binnenland blinkt uit met oude tradities en culturen terwijl de stranden nog onaangetast zijn.
De locals in de dorpjes met lokale markten zien zelden buitenlanders.
West Timor is een van de meest fascinerende bestemmingen in Indonesië, zelfs in heel Azië.
Je komt hier geen andere toeristen tegen, je zal je reis zelf moeten uitvogelen en je vindt hier niet op elke hoek van de straat een bar of tourbureau die je allerlei tours willen verkopen.
Dus, als je zoekt naar een ongerept paradijs, vergeet dan Sumatra, Sulawesi en Flores en pak het vliegtuig naar West Timor, het zal een ervaring worden die je nooit meer vergeet.
Kupang; de poort naar West Timor
Kupang is de belangrijkste stad op West Timor. Het is de plek waar je aankomt, (vliegtuig of boot). Het is geen hele boeiende stad als je het vergelijkt met andere plekken in Indonesië.
Toch is het wel handig om hier een aantal dagen te blijven om wat meer te leren over West Timor en hoe je hier reist. Kupang is namelijk het zenuwcentrum van het eiland. Alles wordt hiervandaan geregeld.
De stad is het beste om te verkennen met een scooter. De stranden van Kupang hebben een rustige sfeer. Lasiana Beach is bekend om prachtige zonsondergangen en restaurantjes die tot laat open zijn. Het iets verder gelegen Toblolong Beach is een populaire weekendbestemming.
TIP ♥ – een scooter huren kost ongeveer 60.000 – 70.000 IDR per dag
9x dingen om te doen op West Timor
Meer dan genoeg. In tegenstelling tot Oost-Timor, of Timor Leste (daarover later meer), is hier heel erg veel te zien. Dat heeft uiteraard ook te maken met het toenemende toerisme – dat nog steeds erg minimaal is – maar ook omdat het eiland simpelweg een van de mooiste en meest authentieke eilanden van Indonesië is.
Wij hebben een aantal van de mooiste bezienswaardigheden op een rij gezet.
#1 Bezoek een van de bekendste plekken; Kefamenanu
Kefamenanu, of Kefa, is de hoofdstad van de Noord Centraal regio van West Timor. Het ligt midden op het eiland en is daarom een belangrijke plaats in West Timor. De stad is een voormalige Portugese vesting.
Heel veel is er niet te zien, op een aantal indrukwekkende koloniale kerken na. Kefamenanu is vooral het startpunt voor het traditionele dorp Temkessi, een van West Timor’s must-sees!
Maubesi
Op ongeveer 30 minuten rijden ten oosten van Kefa, ligt de marktstad Maubesi. Als je de tijd hebt ga hier dan heen! De bijzondere lokale markt wordt gehouden bij de rivier. Ze verkopen er van alles; lokaal gekweekte producten, textiel, vis en vers geslacht vlees van varkens, geiten, kippen en zelfs honden. Fascineren om te zien.
Ga ook naar Oelolok
26 kilometer buiten Kefamenanu vind je ook nog Oelolok. Een traditionele dorp met als belangrijkste attractie de Istana Rajah Taolin. Een soort grote hut war vroeger belangrijke mensen woonde. Locals wonen er nog steeds.
#2 Ga naar de waterval van Oenesu
Oenesu is een klein, verborgen slaperig dorpje op slechts 17 kilometer van Kupang. Het dorpje zelf is niet zo heel spectaculair. Hetgeen waar de reizigers hier voor komen is de indrukwekkende drie-traps, waterval.
Het is een goede plek om te ontsnappen van de drukte en de hitte van Kupang. Het is ook een plek waar veel locals komen relaxen. Het kan hier ook best druk worden in het weekend. Je komt er door vanaf Kupang naar Batake te rijden. Vanaf daar volg je de aanwijzingen Oenesu. Een scooter huren of de taxi is de makkelijkste optie.
TIP ♥ – entree tot de waterval is 2.000 IDR p.p.
Traditionele huisjes bij Oelolok
Traditionele huisjes bij Temkesi
#3 Bezoek Temkesi
Het kleine bergdorp Temkesi, of Tamkesi, is een van de meest traditionele en minst bezochte inheemse dorpen van West Timor. Het is het rituele centrum van het Biboki-koninkrijk. Ooit werd het bewoond door de koningen Neno Biboki en Funan Biboki.
Het dorp ligt op een bergtop tussen de bergen Tapenpah en Oepuah. De locatie is gekozen als een natuurlijk fort dat het dorp beschermde tegen vijanden.
Tegenwoordig leven de meeste dorpelingen in moderne woningen, gebouwd met overheidssteun, op korte afstand van het oorspronkelijke dorp. Er zijn nog wel een paar gezinnen blijven wonen in het oude dorp.
TIP ♥ – vanuit Kefamenanu kun je tours regelen naar Temkesi of een ojek nemen.
#4 Bezoek een van de laatste ‘headhunter’ dorpen; None
None is een van de laatste traditionele headhunting dorpen vlak bij Kefamenanu. Een bemo zet je af bij de hoofdweg. Vanaf daar wandel over maan- en bonenvelden en moet je een klein riviertje oversteken.
Uiteindelijk zie je de ume bubu (traditionele hutten) staan, waar de gezinnen al negen generaties lang wonen. Ouders bewaren nog steeds de placenta van hun baby’s in het midden van hun hut. het is best even een cultuurschok als je hier komt, maar wel heel indrukwekkend.
TIP ♥ – je komt er met een ojek vanuit Soe. Dit kost 30.000 IDR. Een bemo kosrt 5.000 IDR.
#5 Bezoek de laatste koning van Timor in Boti
Boti is een van de laatste traditionele dorpen op West Timor. Het staat bekend vanwege de vastberadenheid om vast te houden aan hun traditionele manier van leven. De overheid heeft pogingen gedaan om moderne technieken in het dorp toe te passen, maar zonder succes.
Als resultaat leven ze in Boti vandaag de dag nog steeds zonder enige vorm van invloed. Geen stenen woningen en geen elektriciteit, zelfs geen generator. Het is niet dat de dorpelingen bang zijn voor verandering; ze zijn gewoon gelukkig zoals ze zijn.
In Boti leeft ook de kepala suku, de baas van het dorp, ook wel de Last King van West Timor genoemd. De Boti’s leven van het verbouwen van banaan, mais, papaya, rijst, pompoen en kokosnoten. De local lopen ook nog steeds in traditionele kleding.
Hoe kom je er?
De enige manier om er te komen is via een onverharde weg vanuit Cabang. Een ojek van Canbang naar Boti kost 80.000 IDR.
TIP ♥ – als je Boti gezien hebt kun je ook nog naar Saenam Village. Hier komen bijna nooit toeristen. Het ligt op 45 kilometer van Boti.
Huisjes in de regio van Boti
6. Maak een uitstapje naar Cape Oesima
Cape Oesima ligt ongeveer 40 kilometer van Kupang. Het is een uurtje rijden, daarna wordt je beloond met uitzicht op de oceaan en de eilandjes voor de kust. Je hebt hier ook Toblolong Beach, een prachtig stuk ongerept strand met uitzicht op de Semau en Roti eilanden.
Het is een van de bekendste strandgebieden rondom Kupang. Veel locals komen hier dan ook om te vissen, windsurfen, zwemmen en ontspannen.
TIP ♥ – er staat wat ho(s)tels bij Toblolong Beach
7. Ga naar Fatumnasi
Als je een bijzondere plek wil bezoeken is het dorp Fatumnasi zeker een aanrader. De meeste reizigers, als die überhaupt al naar West Timor komen, gaan naar bekende plekken als Kupang, Temkese, None en Kefamenanu. Fatumnasi is juist een compleet andere wereld met een soort alpenweiden bestrooid met bloemen en groene bergen.
Het lijkt alsof je zo een Zwitsers dorp in loopt. De ume kbuubu, de traditionele huizen, en de lachende locals doen je echter niet aan Zwitserland denken.
De natuur is hier heel bijzonder. Naast unieke planten en bomen heb je hier ook veel rotsformaties. Voornde inheemse stammen van de regio, zijn de marmeren rotsen heilig. Voor hen zijn de rotsen de botten van het land; water is het bloed en de aarde en de bossen het vlees.
TIP ♥ – Fatumnasi is redelijk makkelijk te bereiken vanuit Soe, zo’n 35 kilometer verderop. Een taxi of ojek is het beste.
8. Beklim Mount Mutis
Met 2.247 meter is Mount Mutis de hoogste piek in West Timor. Het ligt in het natuurreservaat Gunung Mutis, dat vervolgens weer in het 100.000 hectare grote Mutis-Timau Protection Forest ligt.
In deze regio wonen de inheemse stammen van Dawan, de eerste inwoners van Timor. Ze leven hier al 13.000 jaar!
Momenteel speelt Mutis nog steeds een belangrijke rol in de Dawan gemeenschap. Zo’n 25.000 Dawan’s leven nog in kleine dorpjes in en rond Mutis. Niemand leeft hier van toerisme, maar allemaal van landbouw.
Beklimmen
Je kunt naar de top van Mount Mutis klimmen. Het is een relatief eenvoudige 2 tot 3 uur durende trek. Het beginpunt voor de trek ligt op zo’n 10 kilometer buiten het dorp Fatumnasi. Lopo Mutis Homestay zorgt voor een ojek naar het startpunt. Zij geven je een gids mee, het pad staat namelijk niet aangegeven. Begin vroeg in de ochtend om de wolken voor te zijn.
Het landschap van West Timor
#9 Ga naar een van de eilanden
Rondom West (en Oost) Timor liggen heel veel eilanden. Sommige daarvan zijn onbewoond of moeilijk bereikbaar. Er zijn echter ook een aantal eilanden waar je wel heen kunt. De bekendste daarvan is Rote Island, of Pulau Rote. We hebben er nog een aantal beschreven.
Rote Island
Rote Island ligt op ongeveer 30 kilometer van Kupang. Met witte zandstranden, grasvelden, rijstterrassen, traditionele dorpen en uitzonderlijk goede surflocaties is het een populaire bestemming voor bewoners van West Timor. Toeristen komen er nauwelijks.
De beste golven vind je op een steenworp afstand van Nemberala Beach, dat beschouwd wordt een van de top tien stranden van Indonesië.
De beste manier het eiland te verkennen is met de scooter. De meeste accommodaties kunnen een scooter of een auto met een chauffeur regelen.
TIP ♥ – er varen dagelijkse veerboten tussen Kupang en Pantai Baru, een kleine haven aan de noordwestkust van Rote Island. De tocht duurt 2 uur.
Savu Island
Als je nog nooit van de Savu eilanden, hebt gehoord, is het niet verwonderlijk. Weinig mensen kennen het. Ze liggen ook niet echt op een makkelijke route tussen Sumba en West Timor in.
De eilandengroep bestaat uit drie eilanden; Rai Hawu (of Savu), Rai Jau en Rai Dana.
Het belangrijkste centrum van de eilanden is Seba op Savu Island. Het is niet veel meer dan een dorp, maar het heeft genoeg om aan de basisbehoeften van de meeste reizigers te voldoen, zoals geldautomaten, een paar kleine winkels, een markt, vervoer en accommodatie.
TIP ♥ – Susi Air heeft dagelijkse vluchten tussen Kupang en Tardamu Airport in de buurt van Seba. Reserveren is een must vanaf mei tot en met september want dit is het hoogseizoen voor surfers. Als alternatief is er een ferry die 2x per week tussen Kupang en de Savu-eilanden vaart. Accommodatie op de eilanden is beperkt tot een handvol hotels.
Kera Island
Kera Island is een mini eilandje vlak voor de kust bij Kupang. Het eiland wordt veel gebruikt door vissers. Er is hier verder helemaal niks, echt niks. Zelfs geen schaduw. Om het eiland te bereiken moet je een boot charteren vanuit de Bolok Harbour.
Dat kost je tussen de 750.000 en 1.000.000 IDR (€45 – €65). Niet goedkoop, maar als je met een groep gaat zijn de kosten te delen. En op een paar vissers na kom je er niemand anders tegen.
Semau Island
Semau is het grotere eiland dat vlak voor de kust van Kupang ligt. Het wordt vaak gezien als het mooiste eiland en degene die het makkelijkst bereikbaar is (vanuit de Tenau Harbour). Als je op zoek bent naar een rustig tropisch paradijs moet je hier zijn. Er wonen maar 8.000 mensen en met uitzondering van de oostkust is bijna de hele kust één ongerept zandstrand.
Het is de ideale dagtocht vanuit Kupang. De beste manier om rond te reizen is om een scooter mee te nemen vanaf het vasteland. Bij Liman Hill net ten zuiden van het dorp Oetefu Besar kun je indrukwekkende zonsondergangen kijken.
Let wel opt want de laatste boot gaat rond 19:00 uur terug,
Semau is makkelijk bereikbaar met de boot van Tenau Harbour. Het is slechts 25 minuten varen, maar de boot vertrekt pas als deze vol is. Het kost je slechts 20.000 IDR p.p en 50.000 IDR p.p. met een scooter.
TIP ♥ – op de website van Lavalon Tourist Information vind je de ferrytijden van en naar de eilanden.
Hoe reis je van A naar B op West Timor?
Het reizen op West Timor zelf is heel anders dan op bekendere eilanden als Java, Bali of Lombok. Toerisme staat hier echt nog in kinderschoenen en naast Kupang zijn er niet heel veel steden met veel accommodatie of touroperators.
Tours
De makkelijkste manier om van A naar B te reizen is door middel van georganiseerde tours. Je landt hoogstwaarschijnlijk in Kupang. hier zitten een aantal touroperators die je de mooiste highlights van het eiland kunnen laten zien.
Vaak kun je auto’s met chauffeur en gids huren voor een aantal dagen. Zij brengen je dan langs alle mooie plekken van het eiland.
TIP ♥ – een auto met chauffeur kost ongeveer 400.000 – 750.000 IDR (224 – €45) per dag, afhankelijk van de bestemming. Lavolan Hostel kan een hoop regelen.
Scooter / ojek
Een ojek is een brommertaxi die door het hele eiland rijden. Het is een makkelijke manier van reizen, maar er zijn verhalen bekend van vrouwen die werden lastiggevallen. Vraag bij je accommodatie om een ojek te regelen i.p.v. op straat een aan te spreken.
Scooters zijn ook een populaire manier om rond te reizen. Het kost ongeveer 60.000 – 70.000 IDR per dag. Huur kan geregeld worden via w accommodatie of touroperators.
Bussen
Bussen rijden er wel op Timor, maar ze zijn traag en onbetrouwbaar. Ze verbinden Kupang met alle grotere steden in West-Timor, waaronder de meest bezochte toeristische plekken zoals Soe en Kefamenanu. Bussen starten rond 5:00 uur en rijden tot ongeveer 23:00 uur.
Taxi’s
Taxi’s met een meter rijden hier niet. In plaats daarvan werken taxi’s met een vast tarief voor de meest voorkomende bestemmingen. De bestuurders hebben een lijst, dus vraag gewoon wat het kost. In 2016 kostte een reis tussen Kupang naar de luchthaven 60.000 IDR en naar Tablolong Beach 175.000 IDR.
Hoe kom je op West Timor?
De makkelijkste en meest logische manier is met het vliegtuig. 99% van de reizigers zal zo binnenkomen. De echte avonturiers zullen met de boot komen.
Vliegtuig
El Tari Airport (KOE) ligt 15 kilometer van Kupang en is de enige belangrijke luchthaven in West Timor. El Tari verbindt West Timor met Java, Flores, Rote Island, Sulawesi, Bali, Sumba Island en Alor Island. Internationale vluchten zijn er (nog) niet.
TIP ♥ – je boekt binnenlandse vluchten het goedkoopst via Skyscanner. Een enkeltje vanuit Bali kost nog geen €45 p.p.
Je kunt ook met de boot van of naar bijv. Flores. De boottijden zij echter zo onbetrouwbaar dat dit bijna niet te plannen is.
Beste reistijd
De beste tijd om West-Timor te bezoeken is tijdens het droge seizoen. Het droge seizoen loopt van mei tot en met oktober. Strandliefhebbers en duikers krijgen in deze maanden genoeg zonneschijn en surfers kunnen genieten van de beste golven van het jaar. Het is ook de beste tijd om het binnenland in te gaan omdat de meeste trektochten alleen geopend en toegankelijk zijn tijdens het droge seizoen.
Het regenseizoen, van december tot en met april, kan voor landslides en wegblokkeringen zorgen.
Visum voor Timor-Leste (Oost-Timor) is gratis voor EU landen, maar alleen als je per vliegtuig komt. Het is 90 dagen geldig.
Bedankt voor de info Endie! We hebben het aangepast.
Ik heb zelf op Timor gewoond van mijn 6 de jaar tot en met mijn 13 de jaar.Eerst op Kupang daar na zijn we in Soe gaan wonen van daar zijn we naar Kapan verhuisd.Mijn stiefvader heeft daar een plantage gerund.Zijn moeder kwam van het eiland Rotee (oma was een dochter van van de radja van het eiland Rotee) Oma Vola (Fola)hete ze.Ik wil graag in contact komen met messen die ook uit Timor komen en daar gewoond hebben.. mijn mail adres is jackjga@versatel.nl.
Goede tips! Wij zijn al best vaak in Indonesië geweest maar willen nu wat anders. Is het lastig reizen in Timor of kun je gewoon een tour boeken ergens?
Groeten, Leny
Hoi Leny,
tours kun je het beste boeken in Kupang. Daar kom je waarschijnlijk aan en daar kun je ook tours boeken en zelfs een gids huren voor een paar dagen die je de mooiste plekjes van het eiland laat zien. Als je dit bij je accommodatie in Kupang na vraagt is het zo geregeld 🙂
Veel reisplezier!
Groeten,
Ties