Killing Fields

De Killing Fields vormen een bewijs van de gruweldaden die ooit in Cambodja afspeelde. Deze plek, ook wel Choeung Ek genoemd, was ooit de plek waar de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot de gevangene van de Tuol Sleng (S21) gevangenis doodde. Tussen 1975 en 1978 werden hier 17.000 (!) vrouwen, kinderen en baby’s gemarteld en gedood. Om kogels te besparen werden de meeste gevangene doodgeslagen. Het meest bizarre is nog dat de Killing Field in Phnom Penh slechts een van de velen is. In totaal zijn er tussen de 1,5 tot 2 miljoen mensen omgekomen als gevolg van het beleid van de Rode Khmer.

Killing Fields; de keiharde waarheid

Bij binnenkomst wordt meteen duidelijk wat voor gruweldaden hier hebben plaatsgevonden. Je vindt hier meer dan 8.000 schedels in een glazen toren; de Memorial Stupa. Deze werd opgericht in 1988.

Het bezoeken van de Killing Fields met kinderen wordt afgeraden en zelfs volwassenen verlaten deze plek emotioneel. Als je rondloopt over de Killing Fields, de massagraven ziet en de teksten leest, besef je eens te meer wat voor hel dit geweest moet zijn.

Je kunt Cambodja eigenlijk niet bezoeken zonder de Killing Fields gezien te hebben. We moeten er wel echt bij zeggen dat het bezoeken van de Killing Fields je echt raakt!

Je raakt echt geëmotioneerd wanneer je de locatie met eigen ogen aanschouwd. Wees daar dus wel op voorbereid wanneer je deze plek gaat bezoeken.

Deze velden in Phnom Penh is slechts een van de ongeveer 400 Killing Fields die uiteindelijk gevonden zijn. In totaal zijn er tijdens het regime van de Rode Khmer tussen de 1,7 en de 2 miljoen mensen vermoord.

Killing Fields
Bij binnenkomst staat er een toren gevuld met doodshoofden

mass grave Killing Fields

De gruweldaden van Pol Pot

De overblijfselen van mensen, in de vorm van kledingresten en botten, liggen nog steeds zichtbaar bij de Killing Fields. 43 van de 129 massagraven zijn vandaag de dag nog niet opgegraven. Wat de meeste indruk maakt, is de Killing Tree.

Om kogels en wapens te besparen werden kinderen tegen de boom doodgeslagen. Ouderen werden met stokken, messen of andere voorwerpen tegen de achterkant van hun schedel doodgeslagen of neergestoken.

Het kwam zelfs voor dat ze gevangen dood lieten bloeden. Lang wisten mensen niet wat er in Cambodja is gebeurd, maar als je hier bent geweest, realiseer je je wat er onder het bewind van Pol Pot heeft plaatsgevonden.

Killing Fields
De boom waar de gruwelijkheden zich afspeelde

Wat is er te zien?

Als je bij de Killing Fields aankomt, is het eerste wat je ziet, het Memorial Stupa. Dit imposante bouwwerk laat zo’n 8.000 schedels zien van mensen die hier zijn gestorven. Het aanzicht van al deze schedels geeft je een goed beeld over de omvang van de gruwelijkheden hier.

Je vervolgt je weg richting het museum. Het museum hier laat tekeningen en verhalen zien over deze treurige gebeurtenis en laat je de andere kant van dit schitterende land zien.

Na het museum loop je rond tussen de massagraven en bezoek je de twee bomen, waar veel gruwelijkheden zich afspeelde. Tijdens de rondleiding krijg je een audiotour waarin verhalen van overleverende te horen zijn.

Op de audiotour is ook Hem Huy te horen, een beul van het vernietigingskamp die verteld over de technieken waarmee ze vrouwen en kinderen doodden.

Na de wandeling rond de massagraven ga je weer terug naar het Memorial Stupa monument waar de tour eindigt.

Hoewel dit een absolute must is, willen we je wel waarschuwen voor wat je ziet. Het is een schokkend bewijsstuk van de gruwelijke gebeurtenissen van nog geen 50 jaar geleden.

De S21 gevangenis

De S21 gevangenis staat ook wel bekend als het Tuol Sleng museum of het Genocidemuseum. Het museum bevindt zich in de hoofdstad Phnom Penh. In de tijd van het Khmer regime is deze school omgebouwd tot gevangenis.

In deze gevangenis werden de lokale mensen verhoord en gemarteld. Als mensen bekend hadden, werden ze naar de Killing Fields gestuurd om daar te worden vermoord. De S21 gevangenis en de Killing Fields zijn dus met elkaar verbonden.

Vandaar dat veel mensen de S21 gevangenis combineren met een bezoek aan de Killing Fields. Wanneer je een tour boekt naar de Killing Fields, bezoek je ook dit museum.

TIP ♥ – De S21 gevangenis is dagelijks geopend van 08:00 uur tot 17:00 uur.

De graven

Killing Fields

Hoe kom je er?

De Killing Fields liggen op zo’n 12 kilometer buiten de hoofdstad Phnom Penh. Er zijn verschillende manieren om de Killing Fields te bezoeken. Hieronder geven we je een overzicht van drie de verschillende manieren.

Tour

Het is mogelijk om vanuit Phnom Penh tours te boeken naar de Killing Fields. Het voordeel van een tour is dat je ook nog een rondleiding krijgt in de S21 gevangenis die in de hoofdstad zelf ligt.

Ook hoef je bij een tour geen zorgen te maken om vervoer, want dit wordt voor je geregeld. Je kunt de Killing Fields ook gemakkelijk zelf bereiken waardoor een tour geen vereiste is.

Shuttle bus

Er rijdt een shuttlebus via Phnom Penh Hop On Hop Off. Deze bus kost $15 tot $20 per persoon. Je wordt dan bij je hotel opgehaald. Deze bussen rijden tussen 08:00 uur en 13:30 uur.

Tuktuk

De andere manier om bij de Killing Fields te komen is een tuktuk huren. Op deze manier kun je makkelijk zelf beslissen wanneer je weer weg wilt.

Je kunt natuurlijk ook aan de tuktuk driver vragen of hij je op de terugweg afzet bij de S21-gevangenis waardoor je alsnog de hele tour kunt doen.

Een tuktuk naar de Killing Fields en terug, zou ongeveer $15 moeten kosten. Voor een paar dollar meer kun je met de Tuktuk driver nog meer zien. Als je je tuktuk met een paar mensen deelt, kun je een deel van de prijs aanzienlijk verlagen.

Wanneer kun je de Killing Fields bezoeken?

De Killing Fields zijn elke dag geopend van 7:30 uur tot 17:30 uur.  Het is ’s ochtends en eind van de middag het rustigst bij deze bezienswaardigheid.

Locatie

3 gedachten over “Killing Fields”

  1. Ik ben hier geweest in 2000, en heb er enkele dagen over moeten doen om het geziene in de Tol Sleng-gevangenis te verwerken. De zinloze, doorgeslagen wreedheid is bijna niet te bevatten.
    Tot op de dag van vandaag heeft elke Cambodjaanse familie wel enkele doden te betreuren die via de Rode Khmer omgekomen zijn.
    En inderdaad: een must see voor toeristen. Al was het maar om er weer van doordrongen te raken tot welke bizarre waanzin bepaalde ideologieën kunnen leiden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven