Eten en drinken China

Boek hier jouw reis, met lokale experts! Plan mijn reis

Chinezen houden van lekker eten. Dat is goed te merken tijdens een reis door het land. Het eten in China is namelijk erg gevarieerd. Van één specifieke keuken in China kan je dan ook niet spreken. De tijd dat er in China vooral rijst werd gegeten is al lang voorbij. Met name in de steden is het genieten voor liefhebbers van lekker eten.

Het eten in China

Er bestaan nogal wat misverstanden over het eten in China. Zeker sinds het coronavirus is het eten in China onder een vergrootglas komen te liggen. Toch is het eten hier veel diversen dan veel mensen denken.

Ties: “Het eten in China is een hele beleving. Niet alleen de smaak, maar ook de opmaak en visuele aspect!”

Qua eten is alles verkrijgbaar. Het zal niemand verbazen dat rijst een hoofdingrediënt is, maar het is veel meer dan dat. Het is ook compleet anders dan de foe yong hai of de babi pangang die wij hier kennen.

Maar wat eet men dan in China en belangrijker: wat kun je verwachten tijdens je reis door China?

De belangrijkste ingrediënten

Je kunt in China alles eten. Vooral in de steden is de keuze enorm en kun je naast Aziatisch eten ook kiezen uit bijvoorbeeld Italiaans, Spaans, Amerikaans of Frans eten. Dit zijn de belangrijkste lokale ingrediënten.

Rijst

Veel gerechten worden geserveerd met rijst, meer als bijgerecht dan maaltijd. Wat voor ons brood is, is rijst voor de Chinezen. De mogelijke gerechten met rijst zijn eindeloos.

Noedels

Noedels, en met name noedelsoep, wordt ook vaak gegeten. Deze zijn wel pittiger dan de noedelsoep bij de Albert Heijn! Met noedels maken ze werkelijk alles.

Eten in China
Noedels, gebakken kip, dumplings, gebakken eieren en groenten!
Tofu

Tofu, gemaakt van soja melk, wordt in veel gerechten gebruikt. Net als rijst, is de populariteit van tofu eigenlijk te danken aan armoede. Door de hoge concentratie van proteïne vult het snel. Daarnaast is het goedkoop om te maken.

10 populaire gerechten in China

De gerechten die je in China kunt proeven zijn oneindig. De mogelijkheden zijn divers. Je kunt in een eet kraampje op straat de meest verrukkelijke snacks krijgen voor nog geen €1, maar ook in trendy restaurants dineren in Shanghai of Beijing.

Deze gerechten moet je een keer proberen.

#1 Pekingeend

Pekingeend, wie kent het niet! Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos.

Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil. Het wordt vaak gegeten met pannenkoeken. Dit gerecht mag je zeker niet missen!

#2 Dumplings

Nog een klassieker! Al 1800 jaar lang een favoriet van de Chinezen en ondertussen wereldberoemd. Als je een beetje thuis bent in Aziatisch eten heb je dit ongetwijfeld een keer geprobeerd. Het is een dunne laag deeg met gehakt, varkensvlees, garnalen, kip, rundvlees of groenten als vulling.

#3 Kung Pao Chicken

En van de bekendste gerechten in China is Kung Pao Chicken. Het wordt door het hele land gegeten. De belangrijkste ingrediënten zijn in blokjes gesneden kip, gedroogde chili en gebakken pinda’s en is ongelooflijk lekker!

#4 Scrambled Eggs with Tomatoes

Een kleine bekentenis… dit was ons aller eerste gerecht in Azië. Beijing was onze eerste verre bestemming en wij waren totaal onbekend met Aziatisch eten, stokjes of noedels. Dit was het meest herkenbare op de menukaart 🙂

Ondertussen weten we wel beter, maar het is erg lekker!

#5 Chow Mein

Chow Mein zijn roergebakken noedels. Het is een van de lekkerste Chinese gerechten. Naast noedels bestaat het vaak uit gesneden vlees, groene paprika en groene ui. Het is ontzettend makkelijk te maken en daarom een populair gerecht.

Pekingeend
Pekingeend in the making

#6 Fried Rice

Fried Rice is een bekend Chinese gerecht, populair in het hele land. Eigenlijk is het Yangzhou Fried Rice omdat het gerecht oorspronkelijk uit Yangzhou komt. Het bestaat uit  rijst en eieren en wordt geserveerd met ham, garnalen en erwten.

#7 Sweet and Sour Pork

Een van mijn favorieten. Sweet and sour pork is een heerlijk gerecht. De zoetzure varkensfilet wordt vaak gegeten met groente en in sommige gevallen gepaneerd. De zoetzure smaakt ontstaat doordat de zetmeel in kokende ketchup worden geroerd. Heerlijk!

#8 Spring Roll

Deze kennen we allemaal. De spring roll, of loempia, is een van China’s bekendste gerechten. Er zijn ontzettend veel varianten en de ingrediënten bestaan uit vlees, groente of een mix daarvan.

#8 Hot Pot

Zoals de naam al aangeeft, wordt de Hot Pot gekookt in een grote wok die op een fornuis wordt geplaatst om continu verwarmd te worden. Zodra de soep kookt, doen mensen plakjes vlees en verschillende groenten in de wok totdat het allemaal goed gaar is.

#10 Braised pork balls

De Chinese bal gehakt. Het zijn varkensballetjes in jus, vaak gedipt in saus. Een super simpel, maar lekker gerecht dat je op elke hoek van de straat kunt krijgen.

Eten in China
Eten in China is nooit saai

Opmerkelijke gebruiken

Wij adviseren de traditionele Chinese keuken te proberen, dit is een echte aanrader! De babi pangang, saté, nasi goring etc. die wij in Nederland kennen, eten ze niet in China. Het traditionele eten China is veelzijdiger.

Tafelmanieren

Het eten in de lokale, kleinere restaurantjes is een bijzondere ervaring. Hoewel het eten in China een feest is en alle gerechten mooi worden geserveerd is de aankleding van deze kleine restaurantjes wat minder.

Dit is altijd heel erg basic en sfeerverlichting hebben ze niet. Daarnaast zijn de tafelmanieren iets anders dan bij ons. Slurpen, smakken, luidruchtig kauwen, boeren, praten met de mond vol, het eten uitspugen op de grond, het hoort er allemaal bij in China.

De lokale restaurantjes in China mogen dan somber ogen, voor de Chinezen gaat vooral om de gezelligheid die zij zelf maken. Het liefst eten ze met een groep vrienden, familie en/of kennissen in een drukke eetkamer.

Eten met stokjes

Wat natuurlijk kenmerkend is voor het eten in China, is het eten met stokjes. Of je nu in een vijf sterren restaurant eet of in een eethuisje langs de kant van de weg, stokjes gebruiken ze overal. Als je nog nooit met stokjes hebt gegeten is dat best een uitdaging. Oefening baart kunst en na een paar keer is een gladde champignon of een brok rijst geen probleem.

Drinken China

Drinken is in alle soorten en maten verkrijgbaar in China. Door de globalisering kan je eenvoudig aan Cola, Fanta of Heineken bier komen. De meeste supermarkten verkopen ‘Westers’ drinken. Verder vindt je in supermarkten veel IJsthee en typische zoete Aziatische drankjes.

Voor alcoholhoudende dranken hebben de Chinezen maar één woord; jiu. Meestal wordt hier wijn mee bedoeld hoewel er ook wijn van rijst wordt gemaakt en hiermee niet direct naar wijn smaakt.

Het bekendste biertje in China is Tsingtao Bier. Deze wordt zelfs in Nederland verkocht.

7 gedachten over “Eten en drinken China”

  1. Jenny en Mason

    mijn vriendin en ik hebben deze website gebruikt voor school. het heeft ons erg goed geholpen. dankjewel! Ties

  2. Ik heb er veel over geleerd omdat ik ben hier met mijn vriendin en wij maken een “reisdagboek” over China en hier ook deze webstek hebben we er veel over geleerd, dankjewel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven