Veiligheid in Midden-Amerika

Boek hier jouw reis, met lokale experts! Plan mijn reis

Als je tegen de meeste mensen zegt; ‘ik ga naar Midden-Amerika‘ is de meest gehoorde reactie: ‘is dat wel veilig?’. Landen als Nicaragua, El Salvador of Honduras worden nog altijd gezien als ‘onveilig’. Vooral door mensen die er niet zijn geweest. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid in Midden-Amerika?

Hoe zit het met veiligheid in Midden-Amerika?

Wij hebben best veel gereisd in Midden-Amerika en reizen nog steeds naar deze prachtige regio. We kunnen stellen dat we best veel ervaring hebben met reizen in Midden-Amerika en ik durf dan ook te zeggen dat Midden-Amerika veilig is. Garanties heb je natuurlijk nooit, maar de veiligheid is in alle landen de laatste jaren enorm verbeterd.

Kun je veilig rondreizen?

Ja. Tenminste, onze ervaring is dat je veilig rond kunt reizen. Nu ben ik een man, maar wij werken met vrouwelijke bloggers die ook geen problemen hebben gehad qua veiligheid in Midden-Amerika. Natuurlijk heb je plekken die minder veilig zijn.

Hoofdsteden zijn altijd plekken waar zakkenrollers rondlopen, maar dat is in Amsterdam of Den-Haag niet anders. Zo lang je je gezonde verstand gebruikt is Midden-Amerika geen onveilige regio en zul je merken dat de locals ontzettend vriendelijk en behulpzaam zijn.

Continent v.s land

Wij krijgen regelmatig vragen over de veiligheid in Midden-Amerika. Net als vragen over ‘wat kost reizen‘ of ‘wat is de beste reistijd‘ zijn die vragen moeilijk te beantwoorden. Wat betekent veiligheid voor jou? Ik voelde me op het busstation in Managua (Nicaragua) veilig, maar ik geloof graag dat er mensen zijn die dat anders hebben ervaren.

In Europa zijn er mensen die slechte ervaringen hebben in Polen, maar is het daarom onveilig? Er zullen dus ook mensen zijn die zeggen dat Guatemala onveilig is, is dat dan zo?

Er liggen heel wat landen in Midden-Amerika. De vraag; ‘is reizen in Midden-Amerika veilig?‘, is dan ook niet helemaal juist. Costa Rica is bijvoorbeeld veiliger dan laten we zeggen Jamaica.

TIP ♥ – bereid jezelf altijd goed voor. Zoek informatie op over het land waar je heen gaat zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ongeluk in kleine hoekjes

Wij hebben in al onze reizen naar Midden-Amerika nooit problemen ondervonden. Natuurlijk zijn er plekken waar je je iets onveiliger voelt. Steden als Managua, Guatemala Stad of Mexico Stad hebben toch een andere ‘sfeer’. En hoe voorzichtig je ook bent, er kan altijd iets gebeuren.

Lake Atitlan

Ties bij Lake Atitlan

Panama Stad

Panama Stad is volgens velen ‘onveilig’, maar wij vonden het een geweldige stad

7x handige tips

We kunnen niet garanderen dat er niks gebeurd. De veiligheid is enorm verbeterd de laatste jaren, maar er kan nog steeds iets gebeuren. Om je toch gerust te stellen hebben we een aantal tips op en rij gezet.

Als je je moeder gerust wil stellen laat haar dan onderstaande tips even lezen.

#1 Laat je niet gek maken

Ik weet nog dat ik voor het eerst naar Midden-Amerika ging. Ondanks m’n reiservaring was ik toch wat zenuwachtig. Je weet immers niet wat je kunt verwachten. Op internet las ik over berovingen, scams, corrupte politie en nog een aantal dingen.

Het is begrijpelijk dat dit geschreven wordt, want het komt voor. Ook wij moeten onze lezers hierover informeren. Toch wil ik benadrukken dat je je niet gek moet laten maken door alle info op internet.

Vergeet niet dat je altijd de negatieve verhalen leest.

Vraag aan 10 reizigers hoe ze hun tijd in Midden-Amerika vonden en ik weet zeker dat 9 zullen zeggen dat het de tijd van hun leven was. Er reizen elk jaar miljoenen reizigers naar Midden-Amerika waarvan 95% een geweldige tijd heeft. Laat je dus niet gek maken.

#2 Het negatief reisadvies

Waar wij ons soms aan storen is het reisadvies van de overheid betreffende de veiligheid in Midden-Amerika. Ik snap dat ze (toekomstig) reizigers willen waarschuwen, maar soms wordt het wat overdreven. Zo is het kaartje van Guatemala helemaal geel wat betekent; ‘let op; veiligheidsrisico’s’. De grootste onzin als je het mij vraagt. Ik heb me nergens zo veilig gevoeld als in Guatemala.

Zodra je in Midden-Amerika bent zul je je afvragen waar je je zorgen over maakte. Sommige mensen hebben de grootste verhalen over veiligheid in Midden-Amerika terwijl ze er nooit geweest zijn. Ze zien een docu op TV of lezen iets op internet en vervolgens is Midden-Amerika de gevaarlijkste plek op aarde.

TIP ♥ – wij hebben maanden door Midden-Amerika gereisd zonder problemen. Mensen waren overal heel gastvrij en vriendelijk.

Geen enkel land is 100% veilig

Het is natuurlijk wel een utopie om te denken dat Midden-Amerika 100% misdaadvrij is. Niet één land op aarde is 100% veilig. Wees niet naïef, want er is sprake wel sprake van misdaad, maar het is veel minder erg dan sommige mensen doen geloven.

#3 Praat met locals en andere reizigers

Niemand heeft alle kennis in huis. Ook wij niet. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen van onze tips uit gaat, maar ook van andere reizigers. Informatie van locals nog beter. Niemand weet meer over de veiligheid in Midden-Amerika dan de locals zelf.

Wat wij bijvoorbeeld doen is bij het personeel van de accommodatie vragen over de veiligheid in het gebied. Zij hebben vaak de beste tips en info.

Leer een beetje Spaans

Spaans kan je helpen om situaties beter te begrijpen. Ik sprak geen woord Spaans toen ik naar Midden (en Zuid) Amerika vertrok. Als je een langere tijd in Midden-Amerika wilt doorbrengen, is het de moeite waard wat Spaans te leren. Niet alleen helpt dit in alledaagse conversaties, het is ook makkelijker om dingen te leren van locals op gebied van van veiligheid.

TIP ♥ – sluit ten alle tijden een goede reisverzekering af!

Backpacken in Panama

Altijd handig 🙂

Granada in Nicaragua

Time of our live in Granada!

Ometepe

Brommer days in Ometepe

#4 Kijk uit met drugs

Een van de eerste dingen die je opvalt is dat niet ze niet alleen wiet roken in Nederland. Marijuana en cocaïne zijn in veel landen verkrijgbaar, maar wel verboden. Er zijn steeds meer landen waar het gebruik van marijuana wordt toegestaan. Zo mag je in Belize 10 gram wiet bij je hebben en gebruiken.

Dat betekent echter niet dat je klakkeloos alles moet kopen en gebruiken wat er wordt aangeboden. Ook al doen andere reizigers het ook. In de meeste landen is het nog altijd verboden.

  • Als iemand drugs aanbiedt bedank dan vriendelijk en loop door;
  • Let op je drank in drukke bars waar je vermoed dat drugs wordt gebruikt;
  • Laat je niet pushen om iets te gebruiken;
  • Trap niet in mooie verkoopverhalen dat het veilig of legaal is (behalve in Belize).

#5 Corrupte politie

Dit is niet alleen een issue in Midden-Amerika, maar eigenlijk een wereldwijd probleem. Je ziet het in Azië, Zuid-Amerika en Afrika ook. Corrupte agenten.

Het kan voorkomen dat je corrupte ambtenaren tegenkomt die niet helemaal volgens het boekje werken. Ze ‘dwingen’ je om een boete te betalen voor iets onbenulligs of kleine overtreding die de locals dagelijks maken. Uiteraard moet je met cash betalen en krijg je geen bonnetje.

Als je staande wordt gehouden door ‘politiemannen in burger’, ga dan nooit met ze in een auto zitten en geef ze al helemaal geen documenten of geld. Vertel ook niet waar je overnacht. Vraag altijd of je mee mag naar het politiebureau om de kwestie daar af te ronden. Vaak haken ze dan wel af.

TIP ♥ – dit zal qua veiligheid in Midden-Amerika niet zulke grote gevolgen hebben voor je reis, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Bocas del Toro

TIP: ga naar Bocas del Toro voor de mooiste stranden!

#6 Het grootste probleem: diefstal

Als je het hebt over veiligheid in Midden-Amerika komt diefstal altijd naar voren. Iets dat helaas overal voor komt, ook in Nederland. Het zijn vaak de verhalen over diefstal die mensen doen twijfelen aan de veiligheid in Midden-Amerika.

Wij zijn nog nooit beroofd op reis, ook niet in Midden-Amerika (*even afkloppen), maar dat betekent niet dat het niet voor komt. Drukke punten zoals festivals, trein- of busstations, metro’s, bussen, Central Plaza’s of parken etc. zijn plekken waar zakkenrollers vaak actief zijn.

Medereizigers

Wat ons op valt is dat er bij diefstal altijd over de locals wordt gepraat terwijl het misschien nog wel vaker andere reizigers zijn die stelen. Dorms, hostels en zelfs hotels zijn ‘makkelijke’ plekken om als reizigers iet mee te nemen wat niet van hun is.

Vergeet niet dat het vaak medereizigers zijn die stelen uit hotels of bussen. Leg dus niet meteen de schuld bij de locals.

Een aantal tips:
  • Reis je met twee of meer personen? Verdeel dan je cash en pinpassen over meerdere tassen;
  • Laat je waardevolle spullen achter in een kluisje in je ho(s)tel. Dit word in sommige plekken vaak aangeraden door medewerkers of locals;
  • Ga NOOIT alleen op pad in de nacht. Neem liever een taxi;
  • Neem een klein hangslot mee. Niet alleen voor in je ho(s)tel of je tas, maar ook voor onderweg is het handig;
  • Houd je spullen goed in de gaten in bussen. Stop geen waardevolle spullen in je koffer of backpack. Die gaan in het ruim of op het dak en kun je niet in de gaten houden. Stop waardevolle spullen in je day-pack;
  • Laat je waardevolle spullen niet zichtbaar in je kamer liggen. Ook al zit de deur op slot;
  • Mocht je beroofd worden geef je spullen dan gewoon af. Probeer niet te onderhandelen en ga zeker het gevecht niet aan.
Bar in belize

Lovely Caye Caulker

#7 De meeste plekken zijn veilig

Het is een utopie om te denken dat allen landen in Midden-Amerika 100% veilig zijn, maar de meeste plekken in Midden-Amerika zijn gewoon veilig. Landen als Costa Rica, Panama en Nicaragua behoren tot de veiligste landen in Amerika. Hoewel laatstgenoemde de laatste tijd wat politieke onrustigheden kende.

Ook in Guatemala, Belize en Mexico hebben wij ons nooit onveilig gevoeld. Uiteraard zijn er gebieden in Mexico waar je op moet passen (Mexico Stad) maar de meeste plekken zijn prima te bezoeken.

TIP ♥ – zolang je je gezonde verstand gebruikt zijn er maar weinig gebieden écht onveilig. Met écht onveilig bedoelen we een land als (helaas) Venezuela op dit moment.

Uiteraard zijn er in elk landen gebieden of steden waar de sfeer wat anders is dan een gezellig, toeristisch kuststadje. Ook is er altijd een kans op diefstal, maar gewelddadige berovingen door gangs komen de laatste jaren maar zelden voor.

Deze plekken eisen wat meer voorzichtigheid

Er zijn natuurlijk meer landen dan de hierboven genoemde. Er zijn ook landen waar het qua veiligheid in Midden-Amerika iets minder goed geregeld is. We proberen je niet ‘bang‘ te maken, maar we willen je er wel op wijzen.

El Salvador en Honduras

De misdaadstatistieken van El Salvador en Honduras zijn niet om over naar huis te schrijven. De laatste jaren zijn er wat problemen geweest qua veiligheid, hoewel het de laatste jaren enorm verbeterd is. Je kunt ook prima reizen naar beide landen, maar je moet hier wel iets voorzichtiger zijn. Zeker in en rondom de grotere steden.

Zo is het hier wat lastiger om ’s avonds laat over straat ge gaan. Wij vonden de sfeer in de avond iets grimmiger in de grote steden.

Jamaica

Jamaica heeft te maken met veel criminaliteit. Gelukkig heeft de Jamaicaanse regering de laatste jaren miljoenen geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat het eiland veilig is voor toeristen. De kans op echte grote problemen is klein. Natuurlijk komt diefstal hier voor, maar dat is niet anders dan andere landen in Midden-Amerika. In een all-inclusive hotel aan het strand chillen is geen enkel probleem. Als je wat meer van het land wil zien vergt dat voorbereiding, maar het is zeker mogelijk.

In grote steden dien je altijd extra voorzichtig te zijn, zeker in de avond/nacht. Laat je echter niet afschrikken door verhalen over berovingen, kidnappings of diefstal. De veiligheid in Zuid-Amerika is de laatste jaren enorm verbeterd en toerisme is voor veel landen een bron van inkomsten.

    Meer lezen over Veiligheid in Midden-Amerika?

Over de auteur

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven