Foto’s terugkijken van die magische zonsopkomst in Indonesië, die prachtige stranden in de Malediven, de tempels in Myanmar… In dit digitale tijdperk maken we veel foto’s. Die kijken we het liefste nog een keer terug. Tijdens je reis, of gewoon thuis op de bank. Het is dan ook de grootste nachtmerrie van elke reiziger; je foto’s kwijtraken op reis. Of dat nu is door diefstal of apparatuur dat niet meer functioneert. Wij hebben tijdens onze reizen meer dan 30.000 foto’s gemaakt! Ik zou er niet aan moeten denken om deze kwijt te raken (het is bijna gebeurd!).
Back-up maken van je reisfoto’s | 5 tips!
Een back-up maken van je reisfoto’s is belangrijk! Dat kunnen we niet vaak genoeg zeggen. Er is echt geen slechter gevoel dan je reisfoto’s kwijt te raken. Of je nu 3 weken op reis gaat of 3 maanden. Foto’s zijn vaak de beste herinnering van je reis. Die wil je niet verliezen. Wij leerde in Vietnam een meisje kennen die al 8 maanden door Zuidoost-Azië aan het reizen was en de week daarvoor haar camera was verloren. Alles kwijt.
Ik ben alles kwijt… 8 maanden door Azië en ik heb niet één foto!
Een back-up van reisfoto’s is daarom heel belangrijk. Wij maken altijd minimaal 2 back-ups, vaak nog meer dan twee. Altijd offline en online. Je weet maar nooit 🙂 Vandaag delen we onze 6 tips voor het back-uppen van je reisfoto’s.
1. In de ‘cloud’
De veiligste optie, hoewel het nooit 100% veilig is. Wij maken altijd een back-up in de cloud. Tijdens het reizen in Azië valt het soms niet mee omdat het internet nogal traag is, maar thuis gaat alles direct de lucht in. Google Photos en iCloud zijn natuurlijk de bekendste en makkelijkste opties. Je kunt de foto’s van je camera op je laptop zetten en op die manier laten synchroniseren met de cloud.
TIP ♥ – wij boeken een paar keer per reis accommodatie met goede WiFi zodat we onze foto’s kunnen back-uppen.
2. Gebruik SD kaartjes
In elke camera zit tegenwoordig een SD kaartje van zo’n 16G. Wij hebben elke reis 4 SD kaartjes van 32G bij ons. Niet alleen om onze foto’s op te slaan, maar ook om te voorkomen dat je geen foto’s meer kunt maken omdat je camera vol zit. Je kunt ook foto’s (of blogs) verspreiden over meerdere SD kaartjes.. just to be sure 🙂 Om het nog veiliger te maken hebben wij de 4 SD kaartjes altijd in 2 verschillende tassen zitten. Mocht er een tas kwijtraken hebben we altijd nog een deel van de foto’s!
TIP ♥ – koop je SD kaartjes in Nederland en niet in Azië zelf. Ze zijn daar goedkoper, maar werken vaak niet naar behoren.
Zulke foto’s wil je niet missen! Dus maak een back-up van reisfoto’s 🙂
3. Neem een externe harde schijf mee
Dit is vooral handig als je langere tijd op reis gaat. Wij hebben altijd een kleine (stootvaste) externe harde schijf bij ons van 1TB. Daar kunnen we alles op kwijt. Niet alleen onze foto’s, maar ook reisverhalen en eventueel films voor onderweg. Een harde schijf vinden wij net iets fijner dan de SD kaartjes omdat er meer op kan. Daarnaast werkt het wat makkelijker.
We raden aan om een harde schijf van 250GB tot 1TB mee te nemen als je 3 maanden of langer op reis gaat.
TIP ♥ – wij boeken een paar keer per reis accommodatie met goede WiFi zodat we onze foto’s kunnen back-uppen.
4. ‘Gewoon’ een laptop of tablet
Voor ons is een laptop noodzakelijk op reis. Als je niet heel lang weg gaat kun je je laptop of tablet gebruiken als back-up voor je reisfoto’s. Het ‘probleem’ van een laptop of tablet is dat je maar beperkte opslag hebt. Op een laptop staan bijvoorbeeld veel programma’s die er niet zo maar even af gooit. Daarom raden we aan om altijd een SD kaart (of kaart lezer) mee te nemen die je in je laptop of tablet kunt steken.
TIP ♥ – Wij maken gebruik van een Transcend 256GB (extra) geheugenkaart voor in de laptop om alle foto’s op te slaan.
5. Koop een draadloze kaartlezer
Wij hadden hier nog nooit van gehoord, maar het is een handige uitvinding. Met een draadloze kaartlezer kun je de opslag van je telefoon of tablet vergroten. Je hebt geen kabels of ander toebehoren nodig en je kunt niet alleen foto’s maar ook video’s en muziek naar vijf apparaten tegelijkertijd streamen. Ideaal voor back-up van reisfoto’s!
Je kunt de apparaten heel makkelijk verbinden via WiFi, een draadloze hotspot, een iPhone-hotspot of 3G, etc. Hierdoor kun je zonder internet foto’s overzetten. Super makkelijk als je bijvoorbeeld in de bus zit en geen WiFi hebt en ook geen zin hebt om alle kabels te pakken 🙂
6. Gebruik Facebook of e-mail
Misschien niet de meest voor de hand liggende optie, maar wel de makkelijkste. Mist je internet hebt. Door je vrienden en familie te stalken op Facebook heb je altijd je reisfoto’s digitaal. De kwaliteit wordt wel een stuk minder, maar mocht je echt geen andere oplossing hebben kan Facebook wel eens je redding zijn.
Hetzelfde geldt voor e-mail. Je kunt altijd nog de foto’s naar jezelf of naar een goede vriend(in) mailen. Het probleem van deze tip is dat je altijd internet nodig hebt en dat is iets wat in Azië niet altijd werkt. In Japan ging het prima, maar in Cambodja viel het wat tegen 🙂
De echte globetrotter kent geen grenzen en ook niet in zijn back-up. Ga dus voor goed voorbereid op reis. Grenzeloos en ongelimiteerd.