How to stay fit – Deel 2

Vorige week hebben jullie deel 1 kunnen lezen over hoe je ziek worden kan voorkomen. Nogmaals, ziek worden kan iedereen overkomen maar er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om die kans te verkleinen want ziek worden is nooit leuk. Ik weet nog dat wij op Gili Trawangan zaten wat geen vervelende plek is om te zijn! Maar dat is het wel als je twee nachten lang alles uit kotst omdat je iets verkeerds hebt gegeten 🙂 Wees daarom dus extra alert zodat je kan genieten van alles wat je mee maakt! Vandaag deel 2.

Blijf fit door deze tips – Deel 2

Ziek worden kan natuurlijk altijd en wij zijn geen doktoren. We zijn (helaas) wel ervaringsdeskundigen als het aankomt op ziek worden tijdens het reizen. Daarom vandaag deel 2!

1. Vermijd de overijverige airco – In Azië wandel je in een gemiddelde temperatuur van o’n 28 graden. Nu denken de locals waarschijnlijk dat wij het beste functioneren bij 15-20 graden, wat trouwens best zo zou kunnen zijn. Dit merk je vooral in winkels en de receptie bij hostels en hotels. Hier hebben ze de airco meestal op 20 graden staan. Als je net een hele dag buiten hebt gelopen en bezweet van 30 graden een kamer van 20 graden in stapt is dat best een aanslag op je lichaam.

Als je dit te vaak doet is de kans groot dat je een verkoudheid op pikt. In openbare ruimtes kan je er weinig aan doen (behalve dat je even buiten bij komt voordat je naar binnen gaat). In je hostel of hotel kamer kan je de airco wat hoger zetten (of helemaal geen airco nemen, wat ook nog eens goedkoper is). Zet je airco in ieder maximaal 5 graden lager dan het buiten is. En zet de airco nooit aan als je er niet bent! Denk aan het milieu.

Malaria

Bescherming

2. Haal de nodige vaccinaties – Dit blijft altijd een discussiepunt. Het is één van de meest gestelde vragen bij ons en op fora. Het is uiteindelijk aan iedereen zelf om wel of niet voor vaccinaties te kiezen. Ons motto is en blijft; als je je zelf kan beschermen doe het dan. Vaccinaties is daar een onderdeel van. Sommige vinden het te duur, andere onzin of weer andere zijn bang voor prikken. Wij raden om je altijd goed voor te laten lichten.

Dit kan bijvoorbeeld bij SGZ op Reis of bij je locale zorginstelling Rabiës, Hepatitis A of B, Buiktyfus etc. Het is allemaal geen pretje, zeker niet als je in een vreemd land in een ziekenhuis ligt. De meeste verzekeringen dekken de vaccinaties. Je zal niet elke vaccinatie nodig hebben en in 90% van de gevallen gebeurd er niks maar mocht je toch besmet raken met Rabiës zijn wij liever ingeënt.

Zon

3. Bescherm je tegen de zon – Wat is er nu lekkerder dan met een cocktailtje, in je hangmat lekker van de zon genieten? En wat is er dan irritanter als je achter je ineens hoort; ‘vergeet je je niet in te smeren?!‘. Verbranden in de zon kan je reis serieus verpesten! Ik ben zelf wel eens behoorlijk verbrand in Indonesië (zie de rode versie van mijzelf). Dat was geen pretje. Zorg daarom altijd voor zonnebrand olie.

Factor 15 is het minimale (zeker als je het hele jaar nog geen zon hebt gezien) maar in het hoogseizoen in Myanmar bijvoorbeeld is factor 30 ook geen overbodige luxe. Naast zonnebrand olie kan je ook denken aan petten en genoeg water drinken. Uitdroging is niet iets wat je mee wil maken, zeker niet op reis.

We klinken nu misschien een beetje als jullie oma of moeder maar geloof ons. De zon in Azië schijnt vaker en harder dan in Nederland en verbranden is gewoon geen pretje.

Muggen

4. Keep the musquito’s away! – Muggen zijn zonder twijfel de meest irritante en nutteloze beesten die je op reis tegenkomt. En een muggenbult is niet alleen irritant, het kan ook nog eens ziektes over brengen als gele koorts, dengue en niet te vergeten malaria. Muggen komen overal in Azië voor. Aangezien het geen doen is om alle muggen met een handdoek of slipper neer te meppen kan je je beter beschermen tegen muggen.

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om muggen weg te houden. Zo is een kamer met airco goed om muggen te weren. Daarnaast nemen wij altijd een klamboe mee (het neemt ook weinig ruimte in beslag). Wij gaan nooit weg zonder DEET, een super handig middeltje wat muggen weg houdt. Als je dit vergeten bent kan je overal in Azië wel muggen-spray of zalf kopen (meestal citroen).

Malaria

5. Voorkom malaria – Dit is een beetje hetzelfde verhaal als de vaccinaties. Waar komt Malaria voor en hoe dreigend is dat nu eigenlijk? Ook een vraag waar moeilijk antwoord op te geven is. In minder ontwikkelde gebieden is de kans op malariabesmetting natuurlijk groter. Je kan uiteraard het beste advies vragen bij je dokter apotheker zodat je zeker weet of er malaria voor komt of niet.

Als er in een gebied veel malaria voor komt wordt het meestal aangeraden. Als er een laag risico van malaria is wordt het meestal afgeraden om pillen mee te nemen. Zodra je weet of je risico loopt of niet kan je voor jezelf beslissen hoe hoog je het risico op malaria vindt, hoe lang je gaat, of er uitbraken van malaria zijn geweest, je eigen medische achtergrond etc.

Malaria klinkt als een ver-van-je-bed-show maar je zal niet de eerste en zeker niet de laatste reiziger zijn met malaria. En malaria betekend onmiddellijk het einde van je reis. Better safe then sorry dus check altijd het risico! Mocht je naar een gebied gaan waar malaria voor komt zijn Malarone en Lariam goede beschermers. Let wel ALTIJD op de bijsluiter.

Malaria

    Meer lezen over How to stay fit - Deel 2?

Over de auteur

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven